Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Šutaj Eštok: Slovensko nesúhlasí so schválením migračného paktu EÚ

09.02.2024, 12:36
Autor:
TASRTASR

Minister očakáva schválenie reformy aj v ďalších orgánoch Európskej únie. Treba sa podľa neho pripraviť na následky, ktoré to bude mať pre Slovensko.

Slovensko nesúhlasí so schválením tzv. migračného paktu Európskej únie (EÚ), pretože ani jedna z navrhovaných možností nie je prijateľná. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) to uviedol v reakcii na štvrtkovú podporu dohody na sprísnenie azylových a migračných pravidiel v Bruseli.

Očakáva schválenie reformy aj v ďalších orgánoch Európskej únie. Treba sa podľa neho pripraviť na následky, ktoré to bude mať pre Slovensko.

"My, Maďari a Poliaci sme hlasovali proti legislatívnym aktom, ktoré hovoria o tzv. solidarite. Žiaľ, boli sme prehlasovaní viacerými členskými štátmi. Schválili sa tri varianty a Slovensko ani s jedným z nich nesúhlasí," vyhlásil minister.

Šéf rezortu odmieta návrh na povinné prijatie 285 migrantov ročne, prípadne finančnú náhradu vo výške 5,7 milióna eur. Nesplnenie má byť sankcionované alebo inak kompenzované. Kritizuje úzky výber možností kompenzácie, uvítal by napríklad formu humanitárnej pomoci či pomoci na mieste vzniku migrácie.

Nesúhlasí ani s alternatívou pomoci iným členským štátom, ktoré nestíhajú vybavovať azylové procesy. "Azylové konania sa presunú na pôdu Slovenska, čo de facto bude znamenať, že takýto migrant už nikdy zo Slovenska neodíde," skonštatoval.

V súvislosti s nelegálnou migráciou minister vyzdvihol účinnosť prijatých opatrení. K piatku je podľa neho zaistených 66 nelegálnych migrantov. Aktuálnu situáciu hodnotí ako pokojnú. Deklaroval, že v prípade potreby je možné promptne nasadiť bezpečnostné zložky.

K posilneniu spôsobilostí Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru má prispieť aj 25 nových crossoverov, ktoré v piatok šéf rezortu odovzdal. Služobné vozidlá v hodnote takmer 700.000 eur boli zakúpené v rámci rámcovej partnerskej dohody s agentúrou Frontex.

Stáli predstavitelia členských štátov Európskej únie vo štvrtok podporili dohodu na sprísnenie azylových a migračných pravidiel, ku ktorej vlani dospeli vyjednávači inštitúcií EÚ.

Dohodu, ktorá zahŕňa komplexný súbor návrhov právnych reforiem s cieľom znížiť nelegálnu migráciu do EÚ, musia ešte formálne schváliť ministri členských krajín EÚ a europoslanci. Európsky parlament by ju mal prerokovať do konca apríla.

01 - Modified: 2024-04-21 10:29:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok prezradil, kedy bude známy nástupca Pellegriniho. Šimečka nevie, ako sa Korčok rozhodne 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok potvrdil, že v Afrike zadržali bývalého námestníka SIS Beňu. Ide o podozrenie zo špionáže 04 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 05 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 12:58