Podpredseda Národnej rady Michal Šimečka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Postup pri rokovaní o odvolávaní Šimkovičovej je nedôstojný, tvrdí Šimečka

13.02.2024, 09:49
Autor:
TASRTASR

Michal Šimečka povedal, že schôdza sa mohla konať aj minulý týždeň v piatok, keď ministerka nebola odcestovaná.

Priebeh mimoriadnej schôdze Národnej rady o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) a aj ďalší postup označil predseda PS Michal Šimečka za nedôstojný.

Nerozumie, prečo predseda parlamentu Peter Pellegrini nezaradil schôdzu na termín, v ktorý by mohla prísť aj ministerka. Šimkovičová je totiž na pracovnej ceste.

Poslankyňa Zora Jaurová (PS) avizuje, že opozícia bude kroky ministerky naďalej "veľmi pozorne sledovať". Pripomenula, že na aktuálnej schôdzi je predložených niekoľko návrhov, ktoré sa týkajú rezortu kultúry.

Myslí si, že do ďalšieho pokusu o odvolávanie ministerky sa nazbierajú ďalšie dôvody na jej odchod. Šimečka dodal, že nie je vylúčené, že sa budú pokúšať o odvolávanie ďalších ministrov.

Šimečka pripomenul, že schôdza sa mohla konať aj minulý týždeň v piatok, keď ministerka nebola odcestovaná.

Vzhľadom na to, že sa schôdza nezačala pre nedostatok poslancov, mohol Pellegrini podľa Šimečku zaradiť bod na aktuálnu riadnu schôdzu.

"Považujem rozhodnutie predsedu parlamentu za hraničný výklad rokovacieho poriadku, pretože stále mohol zaradiť tento bod na prebiehajúcu schôdzu," doplnila Jaurová s tým, že Šimkovičová ignoruje NR SR aj podpisy, ktoré občania dali pod výzvu na jej odstúpenie.

O návrhu na odvolanie ministerky sa malo rokovať v pondelok, no parlament nebol uznášaniaschopný. Rovnaký scenár sa opakoval aj v utorok.

V rokovacej sále bolo prítomných málo poslancov, preto sa rokovanie nemohlo začať. Pellegrini presunul návrh na odvolanie na nasledujúcu schôdzu parlamentu.

Návrh na odvolanie Šimkovičovej podali opoziční poslanci z PS a SaS. Ministerka podľa nich neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. Problém vidia aj v zmene pri umeleckých fondoch, obávajú sa zničenia ich verejnoprávnej podstaty a nezávislosti.

01 - Modified: 2024-04-18 09:02:27 - Feat.: - Title: Eurovoľby: Je to posledná šanca tento rok poraziť Smer, tvrdí Šimečka. Chce ukázať, že patríme na západ 02 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 03 - Modified: 2024-04-16 10:34:11 - Feat.: - Title: Zákon o zmenách v slovenskej televízii chceme predložiť na vládu budúci týždeň, hovorí Šimkovičová 04 - Modified: 2024-04-15 10:24:01 - Feat.: - Title: Šimečka vyzýva vládu, nech urobí všetko preto, aby mohlo Slovensko čerpať eurofondy naďalej 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 03:59