Premiér Robert Fico. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čaputová otvorene slúži opozícii, potreby Slovenska ignoruje, reagoval Fico

14.02.2024, 17:22
Autor:
TASRTASR

Premiér v stanovisku tvrdí, že syn policajného exprezidenta Tibora Gašpara je bezúhonný a spĺňa kvalifikačné predpoklady na šéfa SIS a dôveruje mu.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) kritizuje prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej postoj k menovaniu riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Hlava štátu avizuje, že sa zmenou vo vedení SIS neplánuje v najbližšom čase zaoberať.

Výčitky prezidentke

Fico jej pripomína, že tajná služba čelí viacerým bezpečnostným výzvam.

"Nikto neočakáva, že prezidentka vymenuje kandidáta vlády SR zajtra, ale slová hovorcu prezidentky vyvolávajú opodstatnené otázky, komu to vlastne Zuzana Čaputová slúži," napísal Fico na sociálnej sieti.

Premiér prezidentke vyčíta, že sa stavia na stranu opozície a médií bez ohľadu na záujmy štátu.

"Takže menovanie riaditeľa SIS, ktorého dnes tajná služba nemá, nie je prioritné? Tajnej služby, ktorej dvaja riaditelia boli obvinení, zadržaní, jeden dokonca strávil mesiace vo väzbe? Tajnej služby krajiny, ktorá susedí vojne na Ukrajine? Tajnej služby krajiny, ktorá bude o chvíľu znova vystavená nebezpečenstvám súvisiacim s nelegálnou migráciou?" pýta sa Fico s tým, že v SIS je zmätok a bezvládie "spôsobené predchádzajúcimi vládnymi garnitúrami plne podporovanými pani prezidentkou".

Fico: Gašparovi dôverujem

Premiér pripomenul, že nominant na šéfa SIS Pavol Gašpar je bezúhonný a spĺňa kvalifikačné predpoklady. "A ja mu dôverujem," dodal.

Gašpar je štátny tajomník ministerstva spravodlivosti. Jeho nomináciu na šéfa SIS schválila v stredu vláda. Prezidentka uviedla, že akákoľvek personálna nominácia na takú kľúčovú pozíciu by nemala ohroziť pozíciu SIS ani výmenu informácií so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami.

Opozičné strany kritizujú nomináciu Gašpara, tvrdia, že nemá odborné skúsenosti ani predpoklady. Dodávajú, že osoba Gašpara na poste šéfa SIS je signálom pomsty.

 

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 22:10