Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Šutaj Eštok navrhne stiahnuť novelu zákona o ochrane oznamovateľov

20.02.2024, 15:18
Autor:
TASRTASR

Minister vnútra chce vláde predložiť návrh na späťvzatie novely, aby sa na diskusiu vytvoril dostatočný časový priestor a aby zmeny v zákone boli komplexné.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) predloží vláde návrh na späťvzatie novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva vnútra.

Zmeny si podľa ministra vyžadujú širšiu odbornú diskusiu, "aby neboli opäť zneužívané na politickú kampaň opozície". Chce takisto vytvoriť dostatočný časový priestor na diskusiu.

Zmeny v zákone sú podľa ministra potrebné, považuje však za dôležité viesť k nim širšiu diskusiu. "Aktuálne znenie návrhu novely sa v praxi ukázalo ako nedostatočné. Účelom tohto zákona má byť zabezpečenie ochrany občanov, ktorí sa rozhodli ohlásiť protispoločenskú činnosť vo svojom okolí, nie politická ochrana vybraných osôb, ktorí sa rozhodli zabetónovať vo svojich funkciách," uviedol Šutaj Eštok.

Vláde chce predložiť návrh na späťvzatie novely, aby sa na diskusiu vytvoril dostatočný časový priestor a aby zmeny v zákone boli komplexné.

Vláda pôvodne navrhovala parlamentu schváliť novelu v skrátenom legislatívnom konaní. O novele mali poslanci Národnej rady rokovať v utorok.

Z návrhu okrem iného vyplýva, že ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa už nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. V súvislosti s poskytnutím ochrany v rámci trestného konania sa v novele navrhuje zaviesť možnosť preskúmať rozhodnutia prokurátora o udelení ochrany zamestnancovi na žiadosť zamestnávateľa.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-21 10:29:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok prezradil, kedy bude známy nástupca Pellegriniho. Šimečka nevie, ako sa Korčok rozhodne 03 - Modified: 2024-04-18 08:41:19 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok potvrdil, že v Afrike zadržali bývalého námestníka SIS Beňu. Ide o podozrenie zo špionáže 04 - Modified: 2024-04-17 09:46:34 - Feat.: - Title: Nevyčerpaných trinásť miliónov eur na vrtuľníky využije rezort vnútra na iné výdavky 05 - Modified: 2024-04-12 10:41:46 - Feat.: - Title: Pre zvýšený záujem o cestovné pasy sa môže lehota na ich vydanie predĺžiť
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 15:15