Protest farmárov v Prešove. FOTO: TASR/Maroš Černý
StoryEditor

Na Slovensku bude veľký protest, cesty ochromia tisícky farmárov. Ktorým úsekom by ste sa mali vyhnúť? (+mapa)

21.02.2024, 15:58
Autor:
TASRTASRdušudušu
  • Slovenskí poľnohospodári sa pripoja k európskym protestom, aby vyjadrili nespokojnosť s rozhodnutiami EÚ.
  • Vo štvrtok 22. februára sa zhromaždia vo všetkých krajských mestách, ale aj viacerých okresných, pričom v mnohých prípadoch absolvujú protestné jazdy po okolí.
  • Pre aktuálne a podrobné informácie o dopravných obmedzeniach odporúčame sledovať stránky Krajských riaditeľstiev polície.

Členovia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa pripoja k celoeurópskym protestom farmárov, poľnohospodárov a potravinárov.

Protestami chcú vyjadriť svoju nespokojnosť s rozhodnutiami Európskej únie. Na cesty prvej, druhej i tretej triedy po celom Slovensku vyrazí vo štvrtok 22. februára štyritisíc farmárov s vyše 2 200 kusmi poľnohospodárskej techniky. Súčasťou protestu je aj blokácia dvoch hraničných priechodov v Holíči a Trstenej, informoval predseda SPPK Emil Macho.

Poľnohospodári budú protestovať celkovo v 37 lokalitách, kde má SPPK svoje regionálne zastúpenie. Technika vyrazí na cesty od deviatej hodiny, ukončenie protestu je naplánované medzi 14:00 až 15:00. Poľnohospodárske stroje sa budú presúvať postupne v kolónach, na cestách môžu vznikať dopravné zápchy.

Farmári požadujú urýchlené riešenie štyroch základných bodov. Patrí k nim zníženie byrokracie aj prehodnotenie tzv. zelených cieľov Európskej únie. „Sú príliš ambiciózne, nereálne a s nami neboli nijako komunikované,“ povedal podpredseda SPPK Andrej Gajdoš.

Ďalším bodom je prehodnotenie obchodu s tretími krajinami, Ukrajinou či trhom MERCOSUR. „Ak nebudú plniť rovnaké požiadavky, aké musíme plniť my, nemáme šancu im konkurovať,“ skonštatoval Gajdoš. Poľnohospodári tiež požadujú urýchlené vyplatenie priamych platieb za rok 2023.

„Chceme sa vopred ospravedlniť každému občanovi za dopravné zdržanie, ktoré spôsobíme,“ vyjadril sa predseda SPPK Emil Macho. „Inú možnosť však nevidíme.“ Dodal, že protesty sa nespájajú so žiadnou politickou ideológiou, požiadavky farmárov majú čisto ekonomický charakter.

Na ktorých miestach budú dopravné tepny následkom protestov paralyzované?

Bratislava a okolie

Práve v hlavnom meste a jeho bezprostrednej blízkosti pravdepodobne nastane najväčšie ochromenie dopravy. Farmári budú do Bratislavy prúdiť v dvoch koridoroch – zo smeru Vajnory a Podunajské Biskupice –, aby sa stretli na Trnavskom mýte, z ktorého sa cez Palisády presunú k budove Zastúpenia Európskej komisie.

Po tejto zastávke bude nasledovať ďalšia, a síce pred budovou parlamentu. Podľa krajskej polície by mala plánovaná trasa protestnej jazdy vyzerať nasledovne: Senecká cesta, Rožňavská ulica, Trnavská ulica, Šancová ulica, Štefánikova ulica a Palisády. Po ukončení demonštrácie farmári hlavné mesto opustia po identickej línii.

Treba rátať s obmedzeniami v pravom jazdnom pruhu na Štefánikovej ulici smer Hodžovo námestie približne v čase od 10:00, Palisády č. 29 smer Národná rada v čase približne od 10:30 a Námestie Alexandra Dubčeka od Mudroňovej ulice smer Palisády v čase približne od 10:30.

„Nemáme v pláne blokovať diaľnice a rýchlostné komunikácie,“ ubezpečila SPPK. Dodáva, že poľnohospodári chcú postupovať kultivovane a vyhnúť sa akýmkoľvek incidentom.

Západné Slovensko

V Trenčíne sa ráta s 55 kusmi poľnohospodárskej techniky, ktoré si to nasmerujú z časti Zámostie na ulice Bratislavská, Hasičská, G.M.R. Štefánika a výstavisko Expo Center.

V okolí Nitry sa na cestách objaví až 150 strojov, pričom sa budú pohybovať v dvoch skupinách. Prvá absolvuje jazdu v smere Branč, Nitra, Topoľčany, Nitra 3., Neverice, Nitra 4. a Vráble – a rovnakým smerom späť do Nitry. Druhá kolóna chystá zraz pred parkoviskom P10 Agrokomplex a vydá sa na okruh mestom.

Do Trnavy dorazia demonštranti aj z okresov Hlohovec a Piešťany. Spolu by mali mať 110 kusov techniky. „Poľnohospodári počas protestného zhromaždenia v Trnave zablokujú veľkú križovatku ulíc Bučianska – Rybníkova – Špačinská – Hlboká,“ avizuje My Trnava.

Podľa informácií portálu sa protestné zhromaždenie bude konať aj v Galante, a to v čase 9:00 až 15:00 na Hlavnej ulici.

Stredné Slovensko

Žilina očakáva jednu z najmenších demonštrácií. Prítomných by malo byť 16 kusov poľnohospodárskej techniky. Plánovaná trasa povedie z Dolného Hričova do Strečna a späť.

Medzi 9:00 a 14:00 narušia traktory premávku aj v Turci. Vydajú sa cez Žabokreky, Košťany nad Turcom, Martin, Vrútky, Lipovec, Sučany a Turany naspäť do Martina.

Dopravné obmedzenia podľa portálu Žilinak čakajú taktiež Liptovský Mikuláš. Poľnohospodári sa chystajú na cesty v Palúdzke smerom na kruhový objazd pri hoteli Jánošík. Pokračovať majú na kruhový objazd nad diaľnicou, späť na dvojprúdovú cestu k časti Okoličné až po predajňu Lidl na ulici 1. mája. Napokon prejdú cez Priemyselnú až k predajniam automobilov. Kolóna protestnú jazdy následne zopakuje v opačnom smere.

Banská Bystrica deklaruje jazdu poľnohospodárov, ktorí vyrazia z Vlkanovej a budú pokračovať cez Slovenskú Ľupču do Brezna, aby sá následne vrátili na bystrické Námestie Slobody.

V okolí Brezna je v pláne niekoľko protestných odstávok traktorov na okraji cestných komunikácií. Zhruba od 9:00 budú odstavené dva alebo tri traktory s transparentmi pri ceste na vjazde do Brezna z Valaskej. Ďalšími lokalitami budú odbočka v Zadných Halnách, križovatka nad Mýtom pod Ďumbierom na Čertovicu, stanovisko v obci Polomka a stanovisko v obci Pohorelá.

V blízkosti Telgártu budú traktory s transparentmi odstavené na krajnici. Od 12:00 do 16:00 sa vytvorí sprievod ôsmych traktorov s transparentmi a bude sa pohybovať od obce Telgárt po Polomku a späť.

Východné Slovensko

V prípade Košíc sa demonštrácia bude uberať dvomi trasami. Prvá kolóna sa bude pohybovať v smere Rožňava, Ludvikov dvor (odbočka na Hanisku), Košice-Šaca, Čečejovce, Moldava nad Bodvou, Drienovec a Turňa nad Bodvou. Druhá kolóna bude postupovať smerom Prešov, Červený rak (pri Optime), Nižné Kapustníky (most VSS), Slanecká, Južné nábrežie, Vyšné Opátske, Prešovská cesta a Budimír.

Je avizovaná zastávka na ulici Watsonova a Festivalovom námestí v čase 11:30 až 13:00. Poľnohospodári sa tu zhromaždia v záujme komunikácie s médiami. Očakávaných je asi 70 kusov techniky.

V Prešove sú taktiež plánované dve línie, pričom prvá povedie v smere ulíc Petrovianska, Košická, Masarykova, Grešová, Vajanského, Duklianska, Sabinovská, Šarišské Michaľany a Sabinov Námestie Slobody.

Druhá skupina si to namieri z Petrovianskej na ulice Švabská, Armádneho gen. Svobodu, Bardejovská, Duklianska, Sabinovská, Šarišské Michaľany a Sabinov Námestie Slobody, kde príde k stretnutiu s kolegami z prvej kolóny. Dokopy by malo ísť podobne ako v Košiciach o približne 70 strojov.

Hraničné priechody Holíč a Trstená

Na hraničnom priechode v Holíči sa k slovenským farmárom pripoja aj ich českí a maďarskí kolegovia, informoval podpredseda SPPK Miroslav Štefček. Na priechode v Trstenej sa k protestujúcim pridajú poľskí poľnohospodári, spoločne hraničný priechod zablokujú.

Situácia by mala byť na oboch priechodoch približne rovnaká: kolóny budú postupovať na miesto stretnutia z oboch strán – zo slovenskej i zahraničnej. Traktory dorazia na hraničné priechody okolo 10:30, SPPK však upozorňuje, že zmienený čas je orientačný a môžu sa vyskytnúť isté odchýlky.

01 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 02 - Modified: 2024-04-26 13:46:39 - Feat.: - Title: Novela zákona by farmárom mohla pomôcť s likvidáciou nežiadúcej vegetácie 03 - Modified: 2024-04-26 07:31:46 - Feat.: - Title: Poslanci začali piatkové rokovanie debatou o finančnej výpomoci farmárom. Štát im pomôže, kým dostanú dotácie 04 - Modified: 2024-04-25 16:11:57 - Feat.: - Title: Rezort financií podrží farmárov, kým dostanú dotácie. Má im poskytnúť finančnú výpomoc 05 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 12:06