Šéfredaktor a editor Investigatívneho centra Jána Kuciaka Lukáš Diko a Pavol Szalai z Reportérov bez hraníc počas brífingu ICJK k výsledkom monitoringu útokov na novinárov v roku 2023 a ochrane novinárov, ktorý sa konal pri Pomníku Jána a Martiny na Námestí SNP v Bratislave. FOTO: TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Novinári vlani čelili najmä ústnym vyhrážkam či online hrozbám, upozorňuje Investigatívne centrum Jána Kuciaka

21.02.2024, 11:58
Autor:
TASRTASR

Najviac hlásených útokov sa týkalo hrozieb, či už verbálnych, v online priestore alebo prostredníctvom listu. Nahlásené boli aj tri fyzické útoky či útoky vo forme odmietnutia akreditácie alebo nevpustenia na tlačovú konferenciu.

Novinári vlani čelili najmä vyhrážkam a online hrozbám, ale aj osobným útokom, žalobám či vyhrážkam smrti. Vyplýva to z výročnej správy platformy Bezpečná.žurnalistika.SK, ktorá v roku 2023 evidovala 48 hlásení o útokoch na novinárov. V stredu o tom informoval Lukáš Diko, šéfredaktor Investigatívneho centra Jána Kuciaka, pod ktoré platforma spadá.

Najviac hlásených útokov sa týkalo hrozieb (21), či už verbálnych, v online priestore alebo prostredníctvom listu. Nahlásené boli aj tri fyzické útoky či útoky vo forme odmietnutia akreditácie alebo nevpustenia na tlačovú konferenciu (tiež tri). "Taktiež sme zaznamenali aj niekoľko šikanóznych žalôb a aj dva prípady vyhrážok smrťou," dodal Diko.

Upozornil, že v niektorých prípadoch odštartovali neopodstatnené osobné útoky voči novinárom politici, ktorých potom na sociálnych sieťach alebo cez priame správy či telefonáty nasledovali ďalší ľudia.

image

Zlo treba včas odhaliť a zastaviť. Politici si pripomínajú šieste výročie vraždy Kuciaka a jeho snúbenice

"Sme presvedčení, že by mali politici od útokov na novinárov upustiť. Je veľmi dôležité povedať, že si nemyslíme, že novinári nie sú kritizovateľní. Mali by byť kritizovaní, ak urobia nejakú chybu, ale nemali by to byť osobné útoky, ktoré na novinárov kreslia terče pre potenciálnych ďalších útočníkov," poznamenal Diko.

Výročná správa je podľa Pavla Szalaia z organizácie Reportéri bez hraníc výkričníkom. "Poskytuje nám dôkaz o negatívnom predvolebnom diskurze politikov a táto testosterónová politika ohrozuje slobodu tlače na Slovensku. Hrozí, že zhoršené politické prostredie pre žurnalistiku sa pretaví do zlých zákonov, fyzických útokov na novinárov, autocenzúry žurnalistov, zníženého financovania médií a ďalších javov, ktoré ohrozujú právo občanov na dôveryhodné informácie. Takže tu nejde len o novinárov, ale ide tu o právo občanov mať prístup k dôveryhodným, kvalitným informáciám," skonštatoval.

Platforma Bezpečná.žurnalistika.SK vznikla v spolupráci s holandskou platformou PersVeilig, s podporou Veľvyslanectva Holandského kráľovstva na Slovensku a medzinárodnej organizácie Reportéri bez hraníc (Reporters Without Borders). Je financovaná z grantov a individuálnych darov.

01 - Modified: 2024-04-03 11:27:50 - Feat.: - Title: Európska únia kritizuje zákon umožňujúci Izraelu mariť pôsobenie zahraničných médií 02 - Modified: 2024-03-21 20:21:18 - Feat.: - Title: Žurnalisti na severe Srbska čelia vyhrážkam aj napádaniu, varuje federácia novinárov 03 - Modified: 2024-03-21 15:40:38 - Feat.: - Title: Novinári talianskej agentúry AGI štrajkujú voči možnému odkúpeniu 04 - Modified: 2024-03-14 13:24:15 - Feat.: - Title: Portugalskí novinári štrajkujú, prvýkrát za 42 rokov 05 - Modified: 2024-03-07 09:00:00 - Feat.: - Title: Ktorá európska krajina najviac potláča slobodu médií? Na zozname sa umiestnilo aj Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 17:43