Poslanec Národnej rady Tibor Gašpar. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pohľad na trestnú politiku určuje vládna koalícia. To, že opozícia nesuhlasí, je v poriadku, tvrdí Gašpar

22.02.2024, 14:12
Autor:
TASRTASR

Vláda vo štvrtok odobrila novelu Trestného zákona, ktorá ráta so zachovaním pôvodných premlčacích lehôt pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, a to 20 rokov.

Pohľad na trestnú politiku štátu určuje vládna koalícia, skrátenie premlčacích lehôt na desať rokov aj pri násilných trestných činoch v pôvodnej novele Trestného zákona nebolo chybou.

Skonštatoval to poslanec Národnej rady a predseda brannobezpečnostného výboru Tibor Gašpar (Smer-SD). Problém nevidí ani v tom, že po aktuálnej vládou schválenej novelizácii ostanú desaťročné premlčacie lehoty pri vyšetrovaní organizovaných zločineckých skupín.

"Pohľad na trestnú politiku štátu určuje vládna koalícia a že s ňou nutne vo všetkých bodoch nesúhlasí opozícia, to je v poriadku," uviedol Gašpar v súvislosti s Trestným zákonom a jeho úpravami. Myslí si, že nastavenie vo "veľkej" novele Trestného zákona, ktorú parlament prijal vo februári, bolo v poriadku aj pri skrátení premlčacích lehôt pri násilných trestných činoch. Odmieta tak rétoriku, že by vláda teraz opravovala chyby vlastnej novely.

Individuálna je podľa neho aj otázka premlčacích lehôt pri organizovanej zločineckej skupine. "Môžeme odborne diskutovať, či je desať rokov dosť, alebo málo, a čo ešte môže ovplyvniť proces odhalenia páchateľa za desať rokov," uviedol.

Desať rokov považuje za dostatočný čas na vyšetrenie takýchto zločinov. Nazdáva sa, že neskôr sa už do procesu vyšetrovania môžu dostávať rôzne manipulácie s dôkazmi.

Vláda vo štvrtok odobrila novelu Trestného zákona, ktorá ráta so zachovaním pôvodných premlčacích lehôt pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, a to 20 rokov.

Zároveň navrhuje parlamentu schváliť úpravu v skrátenom legislatívnom konaní.

Účinnosť by mala zmena nadobudnúť 15. marca, čiže od rovnakého dátumu ako "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára.

 

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 04 - Modified: 2024-04-08 13:47:01 - Feat.: - Title: Fico vyzval Šikutu a Mazáka, aby podali disciplinárny návrh na Klimenta a Štifta 05 - Modified: 2024-04-08 10:15:03 - Feat.: - Title: Danko je pripravený rokovať o zmenách v koalícii. Politická mapa sa zásadne mení, hovorí šéf SNS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:02