Ústavný súd. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Ústavný súd potvrdil, že stopol časti kontroverznej novely: Poprel svoje predošlé rozhodnutia, tvrdí Susko

28.02.2024, 19:17
29.02.2024, 09:56
Autor:
prutprut

Ústavný súd zastavil časti zákona, ktoré sa týkajú znižovania trestov, skráteného premlčania a spätného otvárania dohôd o vine a trestne ministrom. Úrad špeciálnej prokuratúry má však zaniknúť.

Ústavný súd, na ktorý sa obrátila prezidentka Zuzana Čaputová, podľa informácii TV Markíza pozastavuje niektoré z paragrafov kontroverznej vládnej novely Trestného zákona. Dnes to potvrdil v stanovisku aj samotný Ústavný súd. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku.

Rozhodnutie malo padnúť v stredu, pričom aktuálne sa o ňom dozvedajú zúčastnené strany. Ústavný súd má mať výhrady k viacerým bodom novely, ktorú opozícia v parlamente týždne blokovala. 

Prezidentka Zuzana Čaputová ešte nemá k dispozícii rozhodnutie Ústavného súdu. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec s tým, že reagovať bude až vo štvrtok.

Tresty sa neznížia

Problémom majú byť paragrafy, ktoré sa majú dotknúť "kajúcnikov", ale aj úpravy použitia videa pri trestnom konaní. Súd by sa mohol k celej veci vyjadriť už zajtra, ak dnes vykoná procesné úkony. 

image

Koalícia napravila svoju chybu, znie z opozície. Niektoré premlčacie lehoty sa skracovať nebudú

Podľa Denníka N Ústavný súd zastavil časti zákona, ktoré sa týkajú znižovania trestov, skráteného premlčania a spätného otvárania dohôd o vine a treste ministrom.

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry však podľa denníka súd nezastavil a mala by teda k 20. marcu zaniknúť. 

Kontroverzná novela

Ústavný súd spojil tri podania, v ktorých prezidentka Zuzana Čaputová a poslanci opozičných strán napadli novelu Trestného zákona, do jedného spoločného konania. Rozhodol o tom na utorkovom neverejnom zasadnutí pléna.      

image

Novela trestného zákona: Poslanci schválili, že premlčacie doby za znásilnenie sa nezmenia

  

"Toto uznesenie nadobúda právoplatnosť a vykonateľnosť okamihom jeho prijatia Ústavným súdom Slovenskej republiky," informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

Výhrady voči novele prezentuje najsilnejšia opozičná strana Progresívne Slovensko, ktorá spolu s KDH a SaS organizovala protesty proti jej schváleniu. 

"Hovoríme to od začiatku - mafiánska novela Trestného zákona je nielen nebezpečná, ale je aj protiústavná. A zdá sa, že problémy v nej vidí aj Ústavný súd. Podľa najnovších medializovaných informácií pozastavil účinnosť veľkej časti tejto novely," vyjadril sa k informáciám z Ústavného súdu predseda strany Michal Šimečka.

Poslanci strany spolu s ďalšími opozičnými zákonodarcami týždne novelu blokovali vystúpeniami v rozprave. Mali výhrady aj voči skrátenému legislatívnemu konaniu, v ktorom prešla.

Opozícia rozhodnutie podporuje

"Už zajtra by sme mali vedieť viac. Ale jedna vec je jasná. Náš odpor a boj má zmysel. V parlamente, na námestiach po celom Slovensku, aj ústavnou sťažnosťou. Nikdy sa nesmieme vzdať. Slovensko si nenecháme ukradnúť, ani Ficom, ani Dankom, ani Pellegrinim," dodáva Šimečka. 

,,Od začiatku sme tvrdili, že novela Trestného zákona sa má prijímať po širokej odbornej diskusii pre zvýšenie bezpečnosti všetkých ľudí na Slovensku a nie za účelom zabezpečiť pre pár vyvolených bezpečnosť a beztrestnosť. Podľa medializovaných informácií nám dal Ústavný súd za pravdu a pozastavil veľkú časť tejto hanebnej novely," reaguje predseda KDH Milan Majerský. 

Majerský chváli rozhodnutie súdu a vyzýva predsedu vlády, predsedu parlamentu ako aj všetkých občanov, aby toto rozhodnutie Ústavného súdu rešpektovali.

"Toto rozhodnutie Ústavného súdu vítame, lebo je dôkazom, že Slovenská republika je ešte stále právnym štátom, kde funguje systém bŕzd a protiváh a kde svojvôľa nemá miesto," dodal Majerský.

Prezidentský kandidát Ivan Korčok rozhodnutie uvítal, pričom aj on novelu, ktorú pripravila vládna koalícia Smeru, Hlasu a SNS, predtým kritizoval.

"Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestného zákona. Je to dôležitá správa, pretože síce sa koalícia snaží rozložiť právny štát, ale kým sú tu funkčné a nezávislé inštitúcie, nebudú to mať také jednoduché. Je to ďalší dôkaz, prečo je taká podstatná mocenská rovnováha a prečo nesmú získať absolútnu moc. Spoločne im v tom vieme zabrániť. Verím, že sa politici vládnej koalície zdržia útokov na ústavný súd a budú konať v súlade s Ústavou," vyjadril sa Korčok.

"Vláda nemá až takú moc"

Ústavný súd zachránil spravodlivosť na Slovensku, vyhlásil podpredseda SaS a poslanec Národnej rady Branislav Gröhling v reakcii na rozhodnutie súdu, ktorý pozastavil časť účinnosti novely Trestného zákona.

Gröhling sa zároveň poďakoval prezidentke Zuzane Čaputovej aj kolegom z opozície, ktorí sa na Ústavný súd obrátili s podnetmi. Obdobne to vníma aj predseda SaS Richard Sulík. Vláde odkázal, že nemá až takú moc, aby ovládla celú krajinu.

Ak sú medializované informácie pravdivé, Ústavný súd poprel pozastavením účinnosti zmien v Trestnom zákone svoje predošlé rozhodnutia. Skonštatoval to minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) na sociálnej sieti. Kritizoval tiež, že rozhodnutie súdu mali k dispozícii médiá skôr ako dotknuté orgány štátnej moci.

"Ak sú informácie pravdivé, potom musím konštatovať, že ešte nikdy v histórii Slovenska sa nestalo, aby nezverejneným rozhodnutím najvyššej súdnej inštancie - Ústavného súdu - disponovali médiá skôr ako dotknuté štátne orgány," uviedol minister. Pripomenul pritom nedávne vyjadrenie súdu, že o veciach, o ktorých koná alebo budú podané nekomunikuje mimo zákonných postupov s nikým.

Susko pripomenul, že novela ešte nie je zverejnená v Zbierke zákonov, a teda nie je platná. Poukázal pritom na niektoré predošlé rozhodnutia Ústavného súdu. "Nikdy v histórii Slovenska sa totiž nestalo, že by Ústavný súd rozhodol o zákone, ktorý ešte nenadobudol platnosť," podčiarkol minister.

 

Rušenie špeciálnej prokuratúry

Rušenie Úradu špeciálnej prokuratúry nie je podľa Ústavného súdu protiústavné, ocenil vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Súd tak podľa neho uznal, že parlament mal právo o zrušení špeciálnej prokuratúry rozhodnúť v skrátenom legislatívnom konaní. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Ústavný súd pri Trestnom zákone pri niektorých paragrafoch (najmä sadzby, premlčania a kajúcnici) pozastavil ich účinnosť, čo neznamená, že zmeny trestných sadzieb a premlčacích lehôt vyhlásil za protiústavné. Ústavný súd len povedal, že sa týmito zmenami ešte bude zaoberať," vyhlásil Taraba.

Myslí si, že ak Ústavný súd nechal zrušiť špeciálnu prokuratúru a odobril pritom skrátené legislatívne konanie, ako aj uznal niektoré zmeny v paragrafoch trestného zákona v skrátenom konaní, mal by odobriť aj zmenu trestných sadzieb a premlčacích lehôt. "Pretože určovať tieto zmeny je právo zákonodarného zboru," dodal.

Prezidentka aj opozičné strany v podaniach namietajú protiústavnosť novely Trestného zákona a navrhli aj pozastavenie účinnosti zákona, kým súd o ich návrhoch nerozhodne.

„Prijatie novely Trestného zákona je zlou správou pre Slovensko a všetkých jeho občanov. Nič na tom nezmenili ani na poslednú chvíľu predložené pozmeňujúce návrhy koaličných poslancov," povedala Zuzana Čaputová.

01 - Modified: 2024-02-28 16:10:57 - Feat.: 1 - Title: Koalícia napravila svoju chybu, znie z opozície. Niektoré premlčacie lehoty sa skracovať nebudú 02 - Modified: 2024-02-28 14:50:34 - Feat.: 1 - Title: Novela trestného zákona: Poslanci schválili, že premlčacie doby za znásilnenie sa nezmenia 03 - Modified: 2024-02-28 08:39:39 - Feat.: 1 - Title: Poslanci rokujú o novele Trestného zákona v druhom čítaní. Rozprava je skrátená na dvanásť hodín 04 - Modified: 2024-02-27 15:48:03 - Feat.: 1 - Title: Opozícii chýbajú pri novele Trestného zákona dôvody na skrátené konanie
01 - Modified: 2024-04-09 14:58:54 - Feat.: - Title: Sen o lacnom nákupe sa vzďaľuje. Ficova vláda chystá páku na reťazce, zatlačí to na ceny 02 - Modified: 2024-04-09 13:20:32 - Feat.: - Title: Výbor vypočuje kandidátov na sudcu Ústavného súdu v stredu a vo štvrtok 03 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 04 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 05 - Modified: 2024-04-04 17:04:21 - Feat.: - Title: Slovensko si pozorne vypočuje návrhy oboch kandidátov na šéfa NATO. Blanár však čakal viac empatie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. apríl 2024 22:47