Predseda vlády Robert Fico. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Nie som presvedčený o úprimnosti Západu. Fico sa ohradil voči kritike britského veľvyslanca

03.03.2024, 16:40
Autor:
ČTKČTK

Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostro kritizoval postoj Bratislavy k ruskej vojne proti Ukrajine. Nepriamo sa ohradil predovšetkým proti vyjadreniam premiéra Roberta Fica.

Britský veľvyslanec na Slovensku Nigel Baker ostro kritizoval postoj Bratislavy k ruskej vojne proti Ukrajine. Nepriamo sa ohradil predovšetkým proti vyjadreniam premiéra Roberta Fica. Uviedol, že ho prekvapili výroky o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Fico v reakcii na to na svojom profile na facebooku napísal, že ho šokuje, ako sa o politike slovenskej vlády britský veľvyslanec vyjadruje.

Súčasná slovenská vláda odmieta poskytovať Ukrajine vojenskú pomoc. Premiér Fico pri stretnutí šéfov vlád krajín Vyšehradskej skupiny v Prahe tento týždeň napríklad označil za "militantný" pondelkový summit v Paríži o pomoci Ukrajine. "Nepočul som tam jediné slovo o mieri a mierových rokovaniach," povedal.

image

Musíme sa s Ruskom stretávať, tvrdí Pellegrini. Šutaj Eštok: Čo máme ísť za Lavrovom a bodnúť ho?

Veľvyslanec Baker vo videu zverejnenom na sieti X povedal, že ho v posledných dňoch prekvapilo vyjadrenie o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Pripomenul tiež, že Slovensko je súčasťou Západu, vrátane NATO a EÚ.

"Tvrdiť, že my alebo Západ nemáme záujem na mieri, je nesprávne. Je to nepravdivé. Proste a jednoducho. Povedzme si celkom jasne, že mier je možné dosiahnuť veľmi ľahko, ak sa Rusko stiahne za medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny. Táto podmienka nie je a nemala by byť kontroverzná. Pán premiér Fico jasne povedal, že Slovensko tieto hranice uznáva," pripomenul Baker a zdôraznil, že "je to Rusko, kto neprejavil záujem o mier".

Fico uviedol, že ho šokovalo, ako sa na adresu politiky slovenskej vlády Baker vyjadruje. "Predstavte si, že by v Londýne vystúpil náš veľvyslanec a bral by si do úst britskú vládnu politiku a britského premiéra," napísal Fico na svojom facebookovom profile.

Dodal, že by "možno bolo lepšie, keby Baker občanom Slovenska vysvetlil, akú úlohu zohral bývalý britský premiér Boris Johnson, keď krátko po začiatku vojny na Ukrajine pôsobil na ukrajinské politické vedenie, aby nepodpisovalo mierovú zmluvu s Ruskom, ktorá garantovala Ukrajine únijnú vojenskú neutralitu".

image

Výroky politikov: Premiér hovoril o splnení hlavného cieľa. Šimečka tvrdí, že Fico zažil obrovskú prehru

Bakera vyzval, aby apeloval na šéfa britskej diplomacie Davida Camerona, aby zverejnil "svoje militantné vystúpenie na summite v Paríži v pondelok". V čom bol Cameronov prejav militantný, Fico neuviedol.

"Toto sú minimálne dva dôvody, prečo by ho (veľvyslanca) nemalo prekvapovať, že nie som presvedčený o úprimnosti Západu dosiahnuť na Ukrajine mier," napísal aj Fico.

Slovensko spoločne s Maďarskom sú jedinými krajinami Európskej únie, ktoré sú do značnej miery ústretové voči Rusku napriek jeho agresii voči Ukrajine. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sa v sobotu v Turecku na žiadosť Moskvy zišiel so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Podľa Fica Slovensko vedie suverénnu a vyváženú zahraničnú politiku. Blanár povedal, že "bez diplomacie sa nedá nájsť diplomatické riešenie a žiadne vojny neskončia".

Schôdzku kritizovala aj slovenská prezidenta Zuzana Čaputová, podľa ktorej "nás nepriviedla bližšie k spravodlivému mieru na Ukrajine". Dodala, že najrýchlejšou cestou k mieru by bolo, keby ruský prezident Vladimír Putin nariadil svojim jednotkám, aby sa stiahli z Ukrajiny, a nie dávať mu nádej na víťazstvo a prijatie.

01 - Modified: 2024-03-03 13:43:19 - Feat.: 1 - Title: Orbán sa v piatok stretne s Trumpom na Floride, Szijjártó zas pôjde koncom mesiaca do Ruska 02 - Modified: 2024-03-02 18:26:13 - Feat.: 1 - Title: Blanár pred Lavrovom apeloval na skoré obnovenie mierových rokovaní 03 - Modified: 2024-03-02 16:38:01 - Feat.: 1 - Title: Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to ostro kritizuje, podľa nej vláda už Slovensko nevidí na Západe 04 - Modified: 2024-03-02 16:03:04 - Feat.: 1 - Title: Fico avizuje, že zo Slovenska sa stiahne taliansky systém protivzdušnej obrany 05 - Modified: 2024-03-02 14:19:32 - Feat.: 1 - Title: Fico reaguje na stretnutie Blanára s Lavrovom: Ministrovi som odporučil, aby sa s ním stretol
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 19:08:20 - Feat.: - Title: Karol III. začne po niekoľkých týždňoch zotavovania opäť plniť verejné povinnosti 04 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 05 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:02