Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií, vyhlásil Šutaj Eštok

06.03.2024, 10:56
Autor:
TASRTASR

Premiér v utorok vyhlásil, že predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie.

Predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan by mal vyvodiť zodpovednosť za únik informácií, týkajúci sa rozhodnutia o pozastavení časti novely trestného zákona.

Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj- Eštok (Hlas). Vyhol sa však odpovedi, či by tou zodpovednosťou mala byť priamo abdikácia.

image

Fico útočí na šéfa Ústavného súdu. Ak by som mal právomoc, tak ho odvolám, hovorí

"Evidujem, že došlo k úniku informácií a rozhodnutie ÚS sa skôr dostalo k médiám ako k dotknutým stranám. Považujem to za neštandardné, a myslím si, že pán predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť v rámci inštitúcie a zistiť, kto je za únik informácie vinný," uviedol Šutaj-Eštok.

Či by Fiačan mal priamo odstúpiť, ako ho k tomu vyzval predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), minister nekonkretizoval, formu konzekvencie necháva na šéfa súdu. "Sám vie, že nie je v poriadku, ak sa takéto veci stávajú," doplnil.

image

Šimečka: Nie je dôvod na taký frontálny útok na Ústavný súd a Fiačana. Ficovi sa nepáči pozastavenie novely

Premiér v utorok vyhlásil, že predseda ÚS by mal vyvodiť zodpovednosť a odstúpiť z funkcie. Urobil tak v reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov.

Dodal tiež, že nový prezident krajiny by mal túto zodpovednosť voči predsedovi Ústavného súdu vyvodiť.

Niekto podľa premiéra musí niesť zodpovednosť za medializáciu rozhodnutia súdu predtým, ako bolo doručené dotknutým stranám.

01 - Modified: 2024-04-27 12:39:28 - Feat.: - Title: Mazák je nedôveryhodná osoba. Neviem, či sa nájde koaličná podpora pre Harabina, vraví Michelko 02 - Modified: 2024-04-25 09:51:19 - Feat.: - Title: Poslanci budú na budúci týždeň voliť kandidátov na sudcu Ústavného súdu. Čaká ich aj odvolávanie Mazáka 03 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 04 - Modified: 2024-04-24 13:46:09 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť minuloročnej zmeny zákona o EIA 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 08:00