Podpredseda parlamentu Andrej Danko. FOTO: TASR/Martin Baumann 
StoryEditor

Danko: Pellegrini nechce konflikt, veľmi rád sa zvezie. Ja môžem byť vo vláde len s Ficom

06.03.2024, 11:48
Autor:
TASRTASR

Postoje Hlasu-SD boli podľa Andreja Danka dôvodom, prečo vládna koalícia tak dlho tolerovala opozičné obštrukcie pre rokovaní o novele trestných kódexov v parlamente.

Rivalitu Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a Roberta Fica (Smer-SD) vníma predseda SNS Andrej Danko ako riziko pre svoju stranu, keďže SNS nemá šancu vstúpiť do alternatívnej vládnej koalície. Povedal to v TASR TV.

Slovenská národná strana podľa neho môže reálne byť súčasťou koalície iba s účasťou Smeru-SD, pre Hlas-SD to však neplatí.

"Ja môžem byť vo vláde len s Robertom Ficom, Peter Pellegrini môže byť vo vláde aj s Progresívnym Slovenskom," poznamenal Danko.

Postoje Hlasu-SD boli podľa neho dôvodom, prečo vládna koalícia tak dlho tolerovala opozičné obštrukcie pre rokovaní o novele trestných kódexov v parlamente.

Pellegriniho úsmev

Aj zmena rokovacieho poriadku podľa neho čaká na obdobie po voľbách prezidenta v dôsledku postojov lídra Hlasu-SD. "Pellegrini je taký. Úsmev, konflikt veľmi nemá rád. Veľmi rád sa zvezie. Myslí si, že s tým úsmevom sa stane prezidentom," tvrdí predseda SNS. 

Jedným z dôvodov, prečo sa sám rozhodol kandidovať na post hlavy štátu je podľa Danka to, že nedošlo k dohode v rámci vládnej koalície.

O svojom ďalšom postupe sa rozhodne na základe vývoja preferencií, národné hlasy však trieštiť nechce. "Ale mnoho voličov, ktorí chcú voliť mňa alebo Štefana Harabina, v druhom kole nepôjde voliť, lebo Korčoka a Pellegriniho považujú za liberálnych politikov," konštatoval.

Dodal, že absolútne nechápe rozhodnutie KDH podporiť Ivana Korčoka, ktorý sa podľa neho hlási k LGBTI agende.

Rozpaky z rozhodnutia Ústavného súdu

Rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý ponechal bezo zmeny zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ale na základe podnetov prezidentky Zuzany Čaputovej a niektorých opozičných poslancov pozastavil účinnosť niektorých iných častí novely, vníma Danko s rozpakmi.

"Rešpektujem to, je to Ústavný súd, môže rozhodnúť o všetkom, ale z hľadiska práva to nemá žiadnu logiku," vyhlásil. Pýta sa, z akého titulu pristúpil k rozhodovaniu o zákone, ktorý nie je v Zbierke zákonov.

Koalícia bude podľa neho pozorne sledovať, ako napokon Ústavný súd o pozastavených častiach novely rozhodne, ale nebude na rozhodnutie čakať pri predkladaní ďalších zmien v trestnej politike štátu. "Myslím si, že pôjdeme cestou normálneho legislatívneho konania a komplexnej zmeny," doplnil.

01 - Modified: 2024-04-27 05:55:36 - Feat.: - Title: Pellegriniho aktuálna téma sú eurovoľby, myslí si publicista Hrabko. Mal by upokojovať spoločnosť 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 04 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 05 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:57