Turistický chodník vo Vysokých Tatrách z Tatranskej Javoriny do Sedla Sedielko. Ilustračné foto: TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Ťažba naberá podľa aktivistov hrozivé rozmery, Správa TANAP-u obvinenia odmieta

06.03.2024, 14:33
Autor:
TASRTASR

Vyťažené drevo podľa aktivistov pochádza aj priamo z rezervácie Pavlová s najprísnejším piatym stupňom ochrany.

Ťažba v Tatranskom národnom parku (TANAP) naberá podľa iniciatívy My sme les hrozivé rozmery. Tvrdí, že ťažba suchých smrekov v Kôprovej doline, na ktoré upozornila ešte minulý týždeň, nie je jediná.

Vyťažené drevo podľa aktivistov pochádza aj priamo z rezervácie Pavlová s najprísnejším piatym stupňom ochrany.

Podnet na inšpekciu

Na obe ťažby iniciatíva podala podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Správa TANAP-u naďalej trvá na tom, že postupuje v zmysle platnej legislatívy a obvinenia odmieta.

Aktuálne sa podľa Ondreja Kameniara z iniciatívy ťaží na viacerých miestach a v blízkosti Tatranskej Javoriny sú to rádovo tisíce metrov kubických dreva.

"Opäť ide z veľkej časti o ťažbu, ktorá nijako nepomáha spomaľovať šírenie lykožrúta, lebo ten sa už v týchto stromoch dávno nenachádza," tvrdí.

Prevažná väčšina dreva má pochádzať zo štátnych pozemkov v treťom stupni ochrany v území Správy TANAP-u a vo všetkých prípadoch ide o lesné porasty v navrhovanej A zóne národného parku.

Aktivisti upozorňujú, že veľká časť ťažieb je v porastoch, ktoré sú biotopom chráneného hlucháňa hôrneho, a na pozemkoch v tesnom susedstve viacerých rezervácií napr. Čikovská, Bor a Grapa.

Aktuálna ťažba podľa iniciatívy výrazne ničí prírodné hodnoty územia, čo môže viesť až k jeho vyňatiu z prísne chránenej zóny. Lokalita navyše patrí aj do chráneného vtáčieho územia a územia európskeho významu. Podľa aktivistov je veľmi pravdepodobné, že Európska komisia v tejto súvislosti pristúpi k uvaleniu finančných sankcií na Slovensko pre nedostatočnú ochranu hlucháňa.

"Je skutočne smutné pozorovať, ako sa zase o desaťročia odďaľuje návrat týchto miest do prírodného stavu," skonštatoval Kameniar. Tvrdí, že súčasné vedenie Správy TANAP-u i envirorezortu sa vybralo spiatočníckou cestou využívania územia TANAP-u na ťažbu dreva.

"K spracovaniu kalamít náhodnou ťažbou v TANAP-e na nami manažovanom území sme sa už vyjadrili v súvislosti s podobným, pred pár dňami medializovaným prípadom v Kôprovej doline. Zopakujeme, že postupujeme v zmysle platnej legislatívy, vydaných rozhodnutí a na základe zmlúv, ktoré boli uzatvorené ešte za predchádzajúceho vedenia organizácie i samotného envirorezortu," reagovala na margo obvinení Martina Petránová zo Správy TANAP-u.

Vyjadrenia Tarabu vnímajú negatívne

Bývalý riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko uviedol, že verejnosť by nemala byť ľahostajná k tomu, čo sa deje v národných parkoch. "Je to majetok nás všetkých a občania tejto krajiny majú právo si povedať a rozhodnúť, či chceme parky európskeho a svetového formátu, alebo niečo úplne iné," skonštatoval.

Zároveň je podľa neho na vedení národného parku i rezortu životného prostredia, či zachová ozajstné národné parky, kde má prednosť všetko živé, alebo ich postupne premení na "malé lesné závody s nálepkou národný park," kde bude prioritou ekonomika a ťažba dreva.

Veľmi negatívne vnímajú aktivisti pondelkové vyjadrenia ministra životného prostredia Tomáša Tarabu. "Tie svedčia o jeho hlbokej neznalosti problematiky, prípadne o cielenej snahe podporovať záujmy drevobiznisu v chránených územiach na úkor ochrany prírody," skonštatoval Kameniar.

Minister vo videu na sociálnej sieti povedal, že všetky stromy napadnuté lykožrútom sa vyrúbu, pretože spôsobujú kalamitnú situáciu, a tým ohrozujú kvalitu a zdravie slovenských lesov. Iniciatíva upozorňuje, že na mŕtvom dreve je priamo závislá až tretina lesných druhov, predstavuje základ budúcej lesnej pôdy a jeho ekonomická hodnota nie je veľká.

01 - Modified: 2024-04-16 17:18:28 - Feat.: - Title: Ekológ Kameniar v HNtelevízii: Stav hlucháňa je veľmi zlý, najväčší pokles kopíruje boj proti lykožrútovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:31:17 - Feat.: - Title: Nebuď ako Kuffa. Prinášame ti ZOZNAM pravidiel a zákazov v rôznych stupňoch ochrany prírody na Slovensku 03 - Modified: 2024-04-14 06:12:44 - Feat.: - Title: Pre horolezectvo, skialpinizmus a zimnú turistiku bude v TANAP-e platiť uzávera 04 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Klimatické kladivo na vzbúrencov. Európske štáty čaká vlna žalôb, Thunbergová sa raduje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 16:52