Diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Rezort zahraničia sa sťažuje na akciu na holandskej ambasáde v Prahe. Má na nej vystúpiť Káčer či Rizman

06.03.2024, 19:51
Autor:
ČTKČTK

Rečníkmi by mali byť napríklad bývalý slovenský minister zahraničia a niekdajší slovenský veľvyslanec v Česku Rastislav Káčer či Juraj Rizman, partner slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Ministerstvo zahraničných vecí dnes kritizovalo Holandsko za pripravovanú akciu o politickej situácii na Slovensku, ktorá sa má vo štvrtok uskutočniť v priestoroch jeho veľvyslanectva v Česku.

Ministerstvo si kvôli tomu predvolalo holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú, ktorej oznámilo svoje výhrady.

Vnútroštátne záležitosti

Mimovládna organizácia Centrum pre informovanú spoločnosť v reakcii na slovenské výhrady na sieti X uviedla, že je usporiadateľom podujatia, holandská ambasáda iba poskytla priestory a nemala žiadny vplyv na výber rečníkov ani hostí.

"Slovenský rezort diplomacie odmieta takéto zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Úrad zároveň vyjadril znepokojenie nad tým, že organizátori na podujatie pozvali diplomatov členských krajín Európskej únie, ktorí pôsobia v Česku, s výnimkou zástupcov slovenského veľvyslanectva v Prahe.

Za neprijateľné ministerstvo zahraničných vecí označilo vťahovanie diplomatického zboru krajín Európskej únie "do jednostrannej politicky motivovanej prezentácie Slovenskej republiky".

Ficove výroky

Centrum pre informovanú spoločnosť v reakcii na vyjadrenie ministerstva zdôraznilo, že usporiadateľom podujatia je centrum ako mimovládna organizácia, a nie holandské veľvyslanectvo, ktoré podľa neho len poskytlo priestory. Ambasáda podľa centra tiež "žiadnym spôsobom nezasahovalo ani do výberu rečníkov, ani pozvaných hostí".

"Aj z týchto dôvodov odmietame, že by išlo o akciu, ktorá mala akýmkoľvek spôsobom zasahovať do vnútorných záležitostí Slovenska," dodala mimovládna organizácia. Podľa nej je cieľom predstaviť hosťom z radov diplomatov členských krajín Únie aktuálny vnútropolitický vývoj na Slovensku a jeho presah do Česka a do únie.

Rečníkmi by mali byť napríklad bývalý minister zahraničia a niekdajší slovenský veľvyslanec v Česku Rastislav Káčer či Juraj Rizman, partner slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Káčer v uplynulých dňoch napríklad ocenil vyjadrenie britského veľvyslanca na Slovensku Nigela Bakera, ktorý ostro kritizoval postoj Slovenska k ruskej vojne proti Ukrajine.

Diplomat uviedol, že ho prekvapili výroky o tom, že Západ nepodporuje mier na Ukrajine. Premiér Robert Fico, ktorý postoj západných krajín ohľadom konfliktu na Ukrajine opakovane kritizoval, potom v reakcii napísal, že ho šokuje spôsob vyjadrovania sa britského veľvyslanca o politike slovenskej vlády.

01 - Modified: 2024-03-04 15:10:54 - Feat.: 1 - Title: Zažili ho zblízka. Aký je v skutočnosti Peter Pellegrini? Kandidáta opisujú Bugár, Káčer či Schmögnerová 02 - Modified: 2024-03-04 15:05:03 - Feat.: 1 - Title: Vytiahol ho Kňažko, učila Vášaryová. Čo o Korčokovi hovoria osobnosti, ktoré ho poznajú?
01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 08:27