Premiér Robert Fico. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Fico: Budeme si držať svoju pozíciu. Necítim potrebu meniť charakter svojej rétoriky

07.03.2024, 13:14
Autor:
TASRTASR

Premiér Robert Fico zopakoval, že česká vláda bude na Slovensku kedykoľvek vítaná, a podčiarkol silu vzťahu oboch národov.

Premiér Robert Fico (Smer) vyhlásil, že necíti potrebu meniť svoju rétoriku a že suverenita Slovensku svedčí.

Urobil tak na štvrtkovej tlačovej konferencii v súvislosti so zahraničnou politikou a rozhodnutím českej vlády odložiť česko-slovenské medzivládne konzultácie.

image

Fico reaguje na Fialu: Česká vládna garnitúra ohrozuje naše vzťahy len preto, lebo podporuje vojnu na Ukrajine

"Budeme si držať svoju pozíciu"

Zopakoval, že česká vláda bude na Slovensku kedykoľvek vítaná, a podčiarkol silu vzťahu oboch národov.

"Budeme si držať svoju pozíciu. Necítim potrebu meniť charakter mojej rétoriky alebo spôsob vyjadrovania. Naopak, ja sa domnievam, že táto suverenita nám svedčí. Konečne sa Slovensko nadýchlo po tých troch alebo štyroch rokoch, ktoré boli hrozné," povedal premiér. Podčiarkol, že vláda nemôže len na základe nejakej udalosti meniť postuláty svojej politiky.

"Chápem že bude tlak, pretože veľkým krajinám sa nepáči, ak je niekto príliš suverénny," dodal Fico s tým, že si váži všetky členské štáty Európskej únie a nediktuje im, ako majú postupovať v súvislosti s Ukrajinou.

Podľa vlastných slov len tlmočí, čo slovenská strana robiť nebude. Poznamenal tiež, že sa blíži samit krajín vo Švajčiarsku. "Nevieme ešte veľa, ale má zmysel, ak na ňom nebudú Rusi, Ukrajinci a Američania? No nemá," podotkol.

Fico ocenil zrušenie diskusie

Premiér zároveň v súvislosti so zahraničnou politikou ocenil zrušenie pripravovanej diskusie na holandskej ambasáde v Česku.

Podujatie kritizoval. Prirovnal to k situácii, keď by napríklad on zvolal na Slovensku diskusiu s veľvyslancami európskych krajín a dvoma bývalými českými politikmi, kde by nadávali na českú politickú scénu. "To je nevídané, neakceptovateľné," vyhlásil premiér.

Na podujatí kritizoval aj účasť Juraja Rizmana z organizácie Post Bellum a bývalého šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera.

01 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 02 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 03 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 00:15