Ani v jednej lekárni však nepopierajú, že niečo dostupné nie je, a čo bude v nasledujúcich mesiacoch, si nikto netrúfa odhadnúť. FOTO: TASR/J. Novák
StoryEditor

Má závraty, ale nepomôže si, lebo liek, ktorý užíva, vypadol. V lekárňach je časť pultov prázdna

07.03.2024, 19:12
  • Prechodné výpadky sa teraz evidujú najviac, čo znamená, že liek napríklad chýba raz za mesiac.
  • Takto sú nedostupné napríklad lieky na trávenie.
  • Dlhodobo chýbajú očkovacie látky.
  • Tiež sú aj lieky, pri ktorých sa výpadok očakáva, ide napríklad o Paralen Grip.

Jeho žena začala mávať závraty. Najskôr tomu nepripisovali žiaden význam, mysleli si, že je, ako matka piatich chlapcov, vyčerpaná. Ale neskoršia návšteva lekára potvrdila, že za zdravotnými problémami nie je náhoda a ani únava, ale ochorenie.

„Zistili, že závraty jej spôsobuje vnútorné ucho. Vydýchli sme si však, keď jej nasadili liečbu a lekár povedal, že by sa to práve vďaka liekom malo upraviť,“ hovorí pre HN Silvester Vontszemü.

Dostala antihistaminiká, ale trvalo len krátko, kým mala možnosť užívať to, čo lekár odporučil. Kedykoľvek totiž prišla do lekárne, z úst lekárnikov si vypočula to isté, že liek je nedostupný.

„Ponúkli nám, samozrejme, náhradu a žena ju aj užíva, len závraty sa jej opakujú oveľa častejšie, ako keď mala predtým ten vypadnutý liek,“ spomína Vontszemü s tým, že si uvedomujú, aké je dobré, že vôbec nejaká náhrada je. A tiež si nevedeli vysvetliť, ako je možné, že tak nezaberá, keďže majú vedomosť o rovnakej účinnej látke v oboch, aj v origináli, aj v náhrade.

Čo momentálne chýba

S náhradami to nie je také ľahké. Áno, účinná látka je totožná, ale čo si nevedel vysvetliť Silvester Vontszemü, to objasňuje Petra Lisá z lekárne Olmed v Senci, lebo hovorí, že v náhradách sú iné pomocné látky, čo potom môže zapríčiniť, že neúčinkujú až tak veľmi. Navyše, do úvahy treba vziať, že každý reaguje inak, takže občas nie je vyhraté, ani keď v lekárni generikum zoženieme.

Na takéto situácie si však, od obdobia covidu, musíme zvykať čoraz častejšie, lebo lieky chýbajú, a to naprieč rôznymi skupinami. Lisá napríklad zmieňuje, že chýba viac liekov, ale je rada, že výpadky sú krátkodobé, trebárs len raz mesačne. Takto sú vypadnuté teraz algifen kvapky a Kreon 25000.

Pokiaľ ide o dlhodobé výpadky, tak tie evidujú len pri očkovacích látkach. „Očkovacie látky chýbajú dlhšie, ako napríklad  boostrix polio,“ povedala.

MojaLekáreň.sk na otázku, čo momentálne nie je, odpovedala tak, že si spomínajú len na dlhodobé výpadky. Hovorkyňa Alexandra Štullerová vraví, že dlho nie sú dostupné Hylak a Iberogast, ale malo by dôjsť k obnoveniu. Oboje sú určené na ťažkosti spojené s trávením a v tejto súvislosti má aj Pilulka.sk výpadok, o ktorom informovala hovorkyňa Andrea Babicová. Ide o Endiaron, ktorý človek potreboval, keď trpel hnačkami.

Výpadky ešte budú pokračovať

Hoci by sme si iste viacerí, na čele s lekármi a lekárnikmi, želali, aby už k výpadkom nedochádzalo, budeme sa musieť s myšlienkou, že tu budú aj naďalej, vyrovnať. Štullerová dokonca upozorňuje na lieky, pri ktorých sa nedostatok očakáva, hoci rovnako tak sa očakáva aj ich návrat na trh.

„Aktuálne sa očakáva výpadok produktov PARALEN GRIP. Príchuť citrón je už nedostupná, ostatné zatiaľ v ponuke prvá a najväčšia lekáreň na slovenskom internete, MojaLekáreň.sk, má. Dostupnosť bude koncom apríla obnovená,“ informovala.

Celá záležitosť s nedostupnosťou pritom nie je nič nové, naopak, už dávno existovala, len obdobie pandémie ju akosi viac zvýraznilo. Vtedy sa pozastavila výroba, nebol dostatok personálu, ako aj výrobného materiálu, a hoci sa to postupne dáva do poriadku, stále to občas pripomína hojdačku. Vlani na jeseň lekárnici hovorili, že ešte nikdy nebolo tak zle, že najhoršia je bezmocnosť, keď nevedia, čo pacientovi dať.

Zmena nastala v januári, keď pre HN Katarína Hesek z lekárne Kutlíková potvrdila, že je to o čosi lepšie a situácia je stabilnejšia.

Ani v jednej lekárni však nepopierajú, že niečo dostupné nie je, a čo bude v nasledujúcich mesiacoch, si nikto netrúfa odhadnúť. ŠÚKL varuje, aby k zlej situácii neprispievali ani samotní pacienti, lebo často dochádza k výpadkom antibiotík, ktoré si sami, veľakrát zbytočne, žiadajú predpísať od lekárov.

„Zásobovanie sa liekmi dopredu je presne to, čo môže viesť k výpadkom,“ uzatvorila aj Slovenská lekárnická komora.

01 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: 1 - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ 02 - Modified: 2024-03-06 13:21:51 - Feat.: 0 - Title: Nemocnica svätého Michala má oproti minulosti o polovicu menej personálu 03 - Modified: 2024-03-08 11:33:38 - Feat.: 1 - Title: Po covide a chrípke nastupuje na Slovensku nepríjemný jarný vírus. Vo svete má ročne tisíce obetí 04 - Modified: 2024-03-02 14:01:00 - Feat.: 0 - Title: Atestačné štúdium treba výrazne urýchliť, pripomínajú lekárske odbory 05 - Modified: 2024-03-01 14:01:00 - Feat.: 0 - Title: Zvýšenie financií nepokryje ambulanciám ani infláciu 06 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kašľal tak, že upadal do bezvedomia. Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik epidémií 07 - Modified: 2024-02-27 15:10:24 - Feat.: 1 - Title: Niektorí na diagnostiku čakajú aj 18 mesiacov. A to je len jedna vec, ktorá trápi rodičov autistických detí
01 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Sú generiká také bezpečné ako originálne lieky? Mnohí nad nimi váhajú, kolujú o nich mýty 02 - Modified: 2024-04-13 19:32:53 - Feat.: - Title: V prípade nelegálneho reexportu liekov za vyše sedem miliónov eur zatiaľ nikoho neobvinili 03 - Modified: 2024-04-12 16:05:06 - Feat.: - Title: Na očkovanie v lekárňach si ešte počkáme, hoci to už zákon umožňuje, hovorí pre HN riaditeľ siete lekární 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-09 14:36:50 - Feat.: - Title: Sú pre vás lieky na chudnutie ako Ozempic? Zvážte tieto riziká a výhody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 20:24