Podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dubéci kritizuje stretnutie s Lavrovom. Kaliňák nevidí problém, s účasťou vojakov NATO na Ukrajine nesúhlasí

10.03.2024, 13:49
Autor:
TASRTASR

Minister obrany potvrdil, že prípadnú účasť slovenských vojakov na Ukrajine by musela schváliť slovenská vláda i parlament.

Predseda poslaneckého klubu opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Martin Dubéci volá po odtajnení doplnenia štatútu Slovenskej informačnej služby. Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike reagoval, že v tom nevidí nič problematické, musí však byť dodržaný zákonný postup.

Spolu s opozičnou poslankyňou Zuzanou Števulovou (PS) sa Dubéci v piatok stretol s novým námestníkom riaditeľa SIS Pavlom Gašparom, ktorý má na základe doplnenia štatútu kompetencie riaditeľa spravodajskej služby.

Žiadoť o odtajnenie

"Požiadali sme ho, aby nie celý štatút, ale doplnenie bolo odtajnené," povedal šéf poslaneckého klubu progresívcov v rámci diskusnej relácie.

Prípadný súhlas s odtajnením doplnenia štatútu SIS nie je podľa Kaliňáka na Gašparovi. "Keď je raz niečo označené nejakým stupňom utajenia, tak ten, ktorý to označil, kto produkoval ten dokument, ten s tým musí súhlasiť," reagoval minister.

Dubéci kritizoval stretnutie šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD) s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. "Poslúžili sme ako propagandistický nástroj," zdôraznil.

Kaliňák poukázal na dvojaký meter. "Keď tú istú vec urobí niekto zo Západu alebo náš politický oponent, tak je to v najlepšom poriadku," povedal. Zopakoval, že Slovensko na európskej pôde podporilo balík pomoci pre Ukrajinu.

Nesúhlas s vojenským zapojením

Minister potvrdil, že prípadnú účasť slovenských vojakov na Ukrajine by musela schváliť slovenská vláda i parlament. Opakovane deklaroval nesúhlas so zapojením vojakov ktoréhokoľvek členského štátu NATO do konfliktu na Ukrajine.

Kaliňák ďalej hovoril o nevyužitom potenciáli mladých ukrajinských odídencov, ktorí podliehajú tamojšiemu odvodovému zákonu. Dubéci upriamil pozornosť na potrebu pomoci Ukrajine v podobe munície. "Mier nastane vtedy, keď Ruská federácia bude chápať, že nedosiahne svoje ciele na bojisku," zdôraznil.

V súvislosti so zverejnením novely Trestného zákona v Zbierke zákonov vyjadril Kaliňák presvedčenie o dodržaní legislatívnych pravidiel ministerstvom spravodlivosti.

"Som presvedčený o tom, že minister urobí všetko podľa zákona. Najprv musí zverejniť zákon a potom nález Ústavného súdu," povedal. Dubéci upozornil, že keby bol zákon v platnosti čo i len jeden deň, došlo by k "masovej amnestii a premlčaniu trestných činov".

Dubéci v relácii zopakoval aj ambíciu progresívcov vyhrať júnové eurovoľby. "Strany Smer-SD, Hlas-SD a táto koalícia nie je jediná, ktorá reprezentuje Slovensko," podotkol. Kaliňák hovorí minimálne o udržaní výsledku Smeru-SD z predchádzajúcich eurovolieb. "Hlavným účelom je, že naša kandidátka chce reprezentovať Slovensko v Európskej únii. Chceme tam presadzovať naše záujmy," dodal.

01 - Modified: 2024-03-07 23:14:57 - Feat.: 1 - Title: Majerský podporí po zmene vo vedení SIS zvolanie mimoriadneho výboru. Chce zistiť, ako dostal Gašpar previerku 02 - Modified: 2024-03-07 17:01:05 - Feat.: 1 - Title: Kolíková zvolá na pondelok mimoriadny výbor k SIS, aby sa Gašpar predstavil. Chce vedieť jeho ciele 03 - Modified: 2024-03-07 16:52:30 - Feat.: 1 - Title: PS sa pre zmeny štatútu a vedenia SIS obráti na tajnú službu aj na Generálnu prokuratúru. Chce odtajnenie
01 - Modified: 2024-04-26 21:05:44 - Feat.: - Title: Kaliňák na bezpečnostnej konferencii v Budapešti podporil integráciu krajín západného Balkánu 02 - Modified: 2024-04-18 15:14:18 - Feat.: - Title: V Afrike zadržaný exsiskár Beňa: Dostal lieky aj jedlo. O pár týždňov má svedčiť v prípade Pčolinský 03 - Modified: 2024-04-18 07:39:21 - Feat.: - Title: V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňu 04 - Modified: 2024-04-17 12:50:46 - Feat.: - Title: Bude to fakt peklo, hovorí Kaliňák. Vláda odobrila veľký projekt, v Prešove chce postaviť vojenskú nemocnicu 05 - Modified: 2024-04-22 08:48:58 - Feat.: - Title: Vláda schválila vojenskú nemocnicu v Prešove. Obrana bude stavať aj škôlky, glosuje opozičný poslanec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. apríl 2024 09:36