Dekan košickej fakulty umení Tibor Uhrín. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Dekan fakulty umení v Košiciach odstúpil z funkcie po kauze s obrazom

11.03.2024, 15:01
Autor:
TASRTASR

Senát vo zverejnenom stanovisku poukázal na to, že dekan ako významná osobnosť reprezentujúca fakultu umení je morálnym vzorom pre akademickú obec a zvlášť študentov.

Dekan Fakulty umení Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) Tibor Uhrín odstúpil z funkcie. Oznámil to v pondelok na zasadaní Akademického senátu FU TUKE po medializovanej kauze, keď zobral z kaviarne v centre Košíc cenný obraz. Akademický senát prijal jeho ospravedlnenie a abdikáciu.

image

Polícia sa zaoberá prípadom obrazu z kaviarne, ktorý vzal dekan košickej fakulty

Morálny vzor

Senát vo zverejnenom stanovisku poukázal na to, že dekan ako významná osobnosť reprezentujúca Fakultu umení TUKE je morálnym vzorom pre akademickú obec a zvlášť študentov.

"Kriticky sa staviame k jeho konaniu, ktoré malo a naďalej má negatívny dosah a poškodzuje dobré meno Fakulty umení TUKE. Jeho profesionálne nepresvedčivá komunikácia a interpretácia vlastného činu má zároveň dosah na vnímanie umeleckej obce verejnosťou," uvádza sa v zverejnenom stanovisku.

Obraz od výtvarníčky Herty Ondrušovej-Victorinovej (1912 - 1999) zmizol zo steny kaviarne na košickej Hlavnej ulici. Zvesenie obrazu dekanom dokumentuje videozáznam z bezpečnostnej kamery. Majitelia kaviarne chceli riešiť prípad na polícii, napokon však došlo k vráteniu maľby. Prípadom sa napriek tomu polícia zaoberá a koná ex offo (z úradnej povinnosti - pozn. TASR).

Nepoznal pôvod ani hodnotu

Uhrín priznal, že obraz zo steny zložil, pričom uviedol, že nepoznal jeho pôvod ani hodnotu. "Bola to bláznivá recesia, obraz mal byť zvesený a následne vrátený, nebol v tom úmysel sa obohatiť," uviedol. Pripúšťa pritom svoju chybu alebo zlyhanie. "Áno, samozrejme, bolo to neuvážené, ľutujem takéto konanie a všetkým zainteresovaným sa ospravedlňujem," skonštatoval minulý týždeň. Prijíma aj zodpovednosť v tomto smere.

 

01 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:20 - Feat.: - Title: V Košiciach má vyrásť obchodné centrum za desiatky miliónov eur 03 - Modified: 2024-04-22 15:41:09 - Feat.: - Title: Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom v Košiciach utrpelo zranenia niekoľko ľudí 04 - Modified: 2024-04-22 13:25:38 - Feat.: - Title: Nehoda v Košiciach. Pri zrážke autobusu MHD s nákladným autom sa zranilo niekoľko ľudí 05 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 08:11