StoryEditor

Šéf RTVS Machaj priamo pred Šimkovičovou odsúdil jej návrh: Zmeny sú jasne účelové, zákon má jediný cieľ

12.03.2024, 13:03
12.03.2024, 16:30
Autor:
dušudušu
  • Návrh zákona o „Slovenskej televízii a rozhlase“ má podľa Ľuboša Machaja podriadiť RTVS vládnej moci.
  • Martina Šimkovičová na jeho slová odmietla reagovať, hoci zazneli počas ceremoniálu, ktorého sa obaja zúčastnili.
  • Podľa ministerky Machaj sľúbil, že sa k návrhu zákona vo svojom príhovore nebude vyjadrovať.
  • Na štvrtok Šimkovičová avizovala tlačovú besedu, na ktorej chce prezentovať svoje stanovisko.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj odsúdil návrh nového zákona o „Slovenskej televízii a rozhlase“.

„Zmeny, ktoré zákonodarca navrhuje, sú jasne účelové a v rozpore s európskym princípom ochrany verejnoprávnych médií, ako ich deklarujú medzinárodné právne normy,“ povedal. Zákon má podľa Machaja jediný cieľ – a síce zmocniť sa RTVS a podriadiť ho vládnej moci.

Vyjadril sa tak na záver svojho slávnostného prejavu pri príležitosti otvorenia kreatívneho centra RTVS Arténa. Po príhovore sa vrátil na miesto v hľadisku, kde sedel hneď vedľa ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

image

Plány Šimkovičovej s RTVS: Zmena názvu, koniec Machaja a dozor nad programom

Kreativita v tieni zákona

Ministerstvo kultúry, ktorému šéfuje nominantka SNS Šimkovičová včera zverejnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní svoj návrh, ako majú fungovať verejnoprávne médiá po novom.

RTVS podľa novely po 13 rokoch čaká zánik. Ak zákon prejde, nahradí ho nová inštitúcia s názvom STR (Slovenská televízia a rozhlas), skončí tiež vedenie na čele s Machajom. O miesto riaditeľa už prejavilo záujem niekoľko ľudí.

Machaj prejavil ľútosť nad tým, že legislatívny proces zatienil slávnostné otvorenie kreatívneho centra RTVS. „Mrzí ma, že táto chvíľa, počas ktorej by sme sa mali venovať kreativite a rozvoju tvorivej slobody, ostáva v tieni nového zákona, ktorý je ich opakom,“ nechal sa počuť.

image

Šimečka: Už sa dá naplno povedať, že štvrtá Ficova vláda postupuje presne podľa maďarského scenára

Ministerka sa podľa vlastných slov k téme vyjadrí až vo štvrtok na tlačovej besede v priestoroch rezortu kultúry, kde bude odpovedať aj na novinárske otázky. Tvrdí, že s Machajom sa vopred dohodli, že tému nového zákona nebudú vo svojich príhovoroch otvárať.

Bavili sa už predtým

„Aj keď sme sa s pánom riaditeľom bavili predtým, než sme začali tento vstup, že nový zákon tu nebudeme prezentovať, predsa len to povedal. Ja sa z tohto miesta k tomu vyjadrovať nebudem,“ povedala Šimkovičová vo svojom prejave, ktorý nasledoval bezprostredne po Machajovom.

image

Remišová: RTVS má byť po novom slúžkou vládnej moci

Šéf RTVS priznal, že zvažoval, či sa k situácii okolo nového zákona vôbec vyjadrí. „Keď som si pripravoval tento materiál (príhovor, pozn. red.), dlho som uvažoval, či poviem záver, ktorý teraz prednesiem. Rozhodol som sa, že áno, lebo chcem reagovať na situáciu, ktorá nastala pred pár hodinami,“ vysvetlil.

Publikum Machaja odmenilo výrazným potleskom, zatiaľ čo aplauz po ministerkinej reči bol o poznanie vlažnejší.

Ministerstvo s RTVS nekomunikovalo

Machaj po skončení slávnostného ceremoniálu ešte niekoľko minút odpovedal na novinárske otázky. Avizoval, že v mene RTVS sa hodlá zapojiť aj do medzirezortného pripomienkového konania. „Spolu s mediálnymi právnikmi analyzujeme novelizáciu a formulujeme naše pripomienky,“ povedal.

Podľa neho je vládny zásah na hrane zákona a ustanovení Európskej únie. V prípade, že bude odvolaný, zatiaľ nezvažuje právne kroky. Takisto neuvažuje ani o kandidatúre do vedenia novej inštitúcie. „Mám silný mandát, ktorý mi bol udelený ústavnou väčšinou. Mienim hájiť záujmy RTVS a jej verejnoprávnosť,“ doplnil.

image

Šéf RTVS Machaj: Kvôli útokom vlády zažívajú naši moderátori a redaktori nenávistné prajavy aj z verejnosti

Upozornil aj na to, že v týchto dňoch Európsky parlament prijíma nové stanovy ohľadom verejnoprávnych médií ich fungovania a slobody, pričom podľa neho je vládny návrh proti novým štandardom Únie. Medzirezortné pripomienkovanie je v prípade tohto návrhu skrátené. RTVS tak má na obranu čas len do pondelka. Machaj potvrdil, že ohľadom zmien nikto s RTVS nik z ministerstva nekomunikoval.

01 - Modified: 2024-03-12 11:12:40 - Feat.: 1 - Title: Šimečka: Už sa dá naplno povedať, že štvrtá Ficova vláda postupuje presne podľa maďarského scenára 02 - Modified: 2024-03-12 10:51:23 - Feat.: 1 - Title: Rebranding RTVS môže stáť od jedného až do päť miliónov eur. Divákov však bude zmena roky mýliť 03 - Modified: 2024-03-12 10:37:15 - Feat.: 1 - Title: Remišová: RTVS má byť po novom slúžkou vládnej moci 04 - Modified: 2024-03-12 10:33:56 - Feat.: 1 - Title: Zmeny v RTVS: Je to neakceptovateľný útok. Čelíme výzve zastaviť Roberta Fica, reaguje Gröhling 05 - Modified: 2024-03-12 10:03:14 - Feat.: 0 - Title: Plány Šimkovičovej s RTVS: Zmena názvu, koniec Machaja a dozor nad programom 06 - Modified: 2024-03-12 09:50:07 - Feat.: 1 - Title: Šimkovičová ukázala zmeny v RTVS: Bude sa volať STR, Machaj dňom účinnosti zákona skončí
01 - Modified: 2024-04-09 14:43:21 - Feat.: - Title: Šéf RTVS podáva trestné oznámenie. Machaja má diskreditovať falošný profil na sociálnych sieťach 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-04 14:59:58 - Feat.: - Title: Aký bude ďalší osud bývalého Hotela Kyjev? Developer kritizuje Šimkovičovej rezort za nečinnosť (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 05 - Modified: 2024-04-02 10:47:34 - Feat.: - Title: Tarabov status proti RTVS vyvolal búrlivé reakcie. Zuzanu Fialovú podporili Čaputová aj Korčok
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
10. apríl 2024 00:33