Zľava slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a grécka prezidentka Katerina Sakellaropulová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Čaputová rokovala s gréckou prezidentkou. Ocenili dobré vzťahy krajín, hovorili o súčasných výzvach

14.03.2024, 13:38
Autor:
TASRTASR

Katerina Sakellaropulusová vyzdvihla spoluprácu krajín v oblastiach, ako sú obrana, civilná ochrana, energetika a cestovný ruch. Grécka hlava štátu pricestovala na oficiálnu návštevu Slovenska po 11 rokoch.

Klimatická kríza, medzinárodná a bezpečnostná situácia či pomoc Slovenska pri požiaroch v Grécku boli témami štvrtkového rokovania slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej a gréckej prezidentky Kateriny Sakellaropulusovej v Bratislave. Obe vyzdvihli dobré vzťahy a spoluprácu krajín.

"Sme partnermi v rámci Európskej únie, sme spojencami v Severoatlantickej aliancii. Čelíme mnohým domácim aj zahraničným výzvam, o ktorých sme dnes spolu hovorili. Zároveň sme hovorili aj o tom, v akých oblastiach môžeme spolu bližšie spolupracovať, prípadne si vymieňať skúsenosti," uviedla Čaputová.

Sakellaropulusová vyzdvihla spoluprácu krajín v oblastiach, ako sú obrana, civilná ochrana, energetika a cestovný ruch. Grécka hlava štátu pricestovala na oficiálnu návštevu Slovenska po 11 rokoch.

Priestor na spoluprácu vidí slovenská prezidentka v riešení dosahov klimatickej zmeny, v oblasti zelenej tranzície i spravodlivej transformácie bývalých uhoľných regiónov. V otázke klimatickej krízy sa podľa Sakellaropulusovej hlavy štátov zhodli, že už nie je čas na odklady alebo kompromisy. Apelovala na bezodkladné koordinované a účinné opatrenia.

Grécka prezidentka poďakovala za pomoc Slovenska počas požiarov, ktoré krajinu zasiahli v posledných rokoch. Verí, že spoluprácu v tejto oblasti prehĺbi aj memorandum, ktoré má byť podpísané v piatok.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine slovenská hlava štátu ocenila pomoc poskytovanú Gréckom. Prezidentky sa dotkli aj situácie v Pásme Gazy. Hovorili aj o migračnej kríze.

S gréckou prezidentkou sa vo štvrtok stretne aj premiér Robert Fico (Smer). V piatok má na programe rokovanie s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim (Hlas).

 

01 - Modified: 2024-04-26 12:55:09 - Feat.: - Title: "Vláda berie ľudom práva." Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách 02 - Modified: 2024-04-26 11:30:13 - Feat.: - Title: Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s exprezidentom Schusterom 03 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 04 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis 05 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 12:00