Poslanec hnutia Slovensko Michal Šipoš. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Šipoš: Na Európsku úniu už ceria zuby extrémisti, chcú ju rozobrať zvnútra

15.03.2024, 13:23
Autor:
TASRTASR

Ambíciou hnutia Slovensko je podľa Michala Šipoša zisk jedného až dvoch mandátov v Európskom parlamente.

V Európskej únii je cítiť trend nárastu podpory radikálnych euroskeptických strán, prejavil sa aj v parlamentných voľbách na Slovensku či v Maďarsku. Cieľom hnutia Slovensko v eurovoľbách je posilniť sily, ktoré chcú európsky projekt rozvíjať, a nie zničiť zvnútra. V TASR TV to povedal predseda poslaneckého klubu hnutia Slovensko Michal Šipoš.

V protiklade k liberálnemu progresivizmu chce byť podľa neho hnutie Slovensko konzervatívnejšie a pôsobiť na európskej politickej scéne ako "hlas zdravého rozumu".

"Nebolo by dobré, ak by extrémisti, ktorí už ceria zuby na Európsku úniu, ju rozobrali zvnútra. Naším cieľom je mať dobrý výsledok, aby sme podporili proeurópske sily," uviedol Šipoš. Hnutie chce podľa neho aj v europarlamente pôsobiť ako prorodinné a protikorupčné a byť protiváhou silám, aké vytvorili vládnu koalíciu na Slovensku.

Ambíciou hnutia je podľa neho zisk jedného až dvoch mandátov v Európskom parlamente. V prípade zisku iba jedného mandátu by ho mal obsadiť doterajší europoslanec Peter Pollák.

Kandidujú v koalícii s hnutím Za ľudí, Kresťanská únia sa rozhodla postaviť vlastnú kandidátnu listinu na čele s Milanom Krajniakom. "Kresťanská únia sa slobodne rozhodla, že chcú vyskúšať európske voľby samostatne. Uvidíme, ako to dopadne," konštatoval Šipoš.

Účasť Igora Matoviča na voľbách prezidenta podľa Šipoša pomohla zvýšiť ochotu ľudí zúčastniť sa na nich a zároveň vytvorila priestor aj na prípadné prekvapenie v prvom kole. "Už sa mnohokrát stalo, že prieskumy niečo ukazovali a voľby dopadli úplne inak," upozornil.

Po prvom kole sa podľa neho v hnutí dohodnú na ďalšom postupe, ich cieľom však je, aby sa prezidentom nestal Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Nemôže mať vláda, Robert Fico, Peter Pellegrini a Andrej Danko na Slovensku všetko," vyhlásil Šipoš.

Upozornil pritom napríklad na signál o nesprávnosti slovenskej zahraničnej politiky, za ktorý považuje rozhodnutie českej vlády pozastaviť medzivládne konzultácie so Slovenskom.

01 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 02 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 03 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 04 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 05 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 09:44