StoryEditor

Odtiaľ potiaľ. Odsudzujem urážlivé vyhlásenia politikov, reagoval Žilinka na Ficove útoky

27.03.2024, 10:58
27.03.2024, 14:52
Autor:
chochoTASRTASR

Návrhy na podanie obžaloby doručené Úradu špeciálnej prokuratúry do dňa jeho zrušenia dokončia pôvodní prokurátori. Je ich 67, spresnil generálny prokurátor.

"Podarilo sa prijať také opatrenia, aby plnenie úloh prokuratúry bolo plne zabezpečené. Nehovorím, že to je jednoduché, ale je to zabezpečené." Na dnešnej tlačovej konferencii o tom v súvislosti so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry ubezpečil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

“Ja som sa vždy vyjadroval k takýmto vyhláseniam politikov zdržanlivo, ale odtiaľ potiaľ. Odsudzujem každé jedno urážlivé vyhlásenie politikov na stranu prokurátorov a prokurátoriek, aj štátnych zamestnancov, ktorí denno denne robia poctivú politiku,” reagoval Žilinka na útoky premiéra Roberta Fica na prokurátorov bývalého Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Hovorí o dehonestácii

Žilinka deklaroval, že si pri zaradení prokurátorov špeciálnej prokuratúry na jednotlivé útvary generálnej prokuratúry splnil svoju zákonnú povinnosť. Zdôraznil, že sa dbalo striktne na odbornosť prokurátorov či potreby organizačných zložiek prokuratúry. 

Žilinka odmietol tvrdenia niektorých politikov, ktorí spôsob zaradenia kritizovali. Ani jeden prokurátor podľa jeho slov nerobí na prokuratúre podradnú robotu. "Je to obyčajná urážka prokurátorov a dehonestácia postavenia prokurátora GP SR," podotkol. Mrzí ho dehonestácia úlohy novozriadeného útvaru väzenstva GP. Tento útvar podľa jeho slov plní zákonnom vymedzené úlohy, jednou z nich je napríklad dozor miesta, kde je obmedzená osobná sloboda osôb.

Úloha novozriadeného oddelenia závažnej trestnej činnosti je podľa Žilinku prioritne riadiaca, kontrolná, metodická a usmerňovacia vo vzťahu k podriadeným prokuratúram.

"A to predovšetkým v oblastiach korupcie, extrémizmu, terorizmu a ochrany finančných záujmov EÚ," priblížil. V prvopočiatočnej fáze však budú prokurátori tohto oddelenia vykonávať aj prvostupňovú agendu, aby odbremenili krajské prokuratúry. "Je to podobné, ak nie rovnaké oddelenie, ako je na štátnom zastupiteľstve v ČR," povedal. Na oddelení je osem prokurátorov.

Tisícke spisov? 

“Zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry bol odovzdaný celkový počet vecí pred začatím trestného stíhania 333. Ide o živé veci,” vypočítal šéfprokurátor. Čo sa týka vecí, kde je už začaté trestné stíhanie, tých bolo 630. 

307 vecami, ktoré už sú na súde - buď ide o Špecializovaný trestný súd, alebo Najvyšší súd - sa nebudú zaoberať krajské prokuratúry, ale podľa Žilinkových slov ich dokončia tí prokurátori, ktorí ich mali na starosti pôvodne. Rovnako návrhy na podanie obžaloby doručené Úradu špeciálnej prokuratúry do dňa jeho zrušenia dokončia pôvodní prokurátori. Je ich 67, spresnil generálny prokurátor.

Žilinka zároveň odmietol, že by po zrušení špeciálnej prokuratúry prešli na tie krajské tisícky spisov.

Na krajských prokuratúrach pôsobia prvostupňové oddelenia, kde vykonávajú prokurátori dozorovú činnosť. Tých je dnes 67 na celom Slovensku.

Žilinka chce ich počet navýšiť. “Požiadal som ministra financií o presystemizovanie deviatich miest po jednom na každú krajskú prokuratúru a v Bratislave na dvoch,” povedal s tým, že dostali signál, že už tejto žiadosti bolo vyhovené. 

Taktiež požiadal šéfa rezortu financií o ďalšie jedno miesto prokurátora, štátneho zamestnanca a asistenta prokurátora na každú krajskú prokuratúru. “To znamená, že v konečnom dôsledku by tam malo pôsobiť 80 prvostupňových prokurátorov,” dodal Žilinka.

01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-22 11:03:59 - Feat.: - Title: Žilinka tvrdí, že bývalí prokurátori ÚŠP komunikujú konfrontačne, ich list zobral na vedomie 03 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 04 - Modified: 2024-04-17 13:55:09 - Feat.: - Title: Prípad vraždy Kuciaka by mal dozorovať prokurátor z Trnavy. Existuje aj možnosť, že pôjde do stratena 05 - Modified: 2024-04-17 08:43:16 - Feat.: - Title: Odchádzajú prokurátori, ktorí dozorovali prípad vraždy Jána Kuciaka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. apríl 2024 11:05