Ilustračná fotografia. FOTO: Unsplash
StoryEditor

V okrese Žilina zaútočil na muža medveď, v sebaobrane vystrelil krátkou guľovou zbraňou

30.03.2024, 20:10
Autor:
TASRTASR

Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby.

Nad obcou Stráňavy v okrese Žilina v sobotu približne o 11-tej hodine zaútočil medveď na mladého muža. Muž sa pohyboval mimo turistického chodníka, v hustom lesnom poraste hľadal huby. V sebaobrane vystrelil na medveďa krátkou guľovou zbraňou. Muž nebol zranený. Na miesto bol privolaný zásahový tím.

Zásahový tím celú oblasť monitoruje

Oblasti sa treba vyhnúť. Zásahový tím celú oblasť monitoruje a bude pokračovať v dohľadávaní medveďa aj nasledujúci deň, informoval odbor komunikácie a propagácie Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

Členovia zásahového tímu ŠOP SR po obhliadke lokality, miestnymi nazývanou Múzeum, potvrdili pobytové znaky medveďa a v spolupráci s členmi miestnych poľovníckych združení a v úzkej súčinnosti s políciou postreleného medveďa do večerných hodín dohľadávali.

image

Zamestnávatelia vítajú kroky Tarabovho rezortu na ochranu bezpečnosti v súvislosti s medveďmi

Počas zásahu medveď zaútočil aj na prítomných poľovníkov, ktorí boli taktiež nútení použiť strelnú zbraň. Pri dohľadávaní pomáhali aj psy.

Oblasti sa treba vyhnúť

"Postrelený medveď môže byť pre miestnych obyvateľov a návštevníkov nebezpečný, preto boli o situácii upovedomení aj zástupcovia okolitých obcí Stráňavy a Višňové. Výzva bola sprostredkovaná aj prostredníctvom miestneho rozhlasu," priblížila ŠOP SR.

Ochranári vyzývajú širšiu verejnosť a prípadných návštevníkov, aby sa v týchto dňoch lokalite vyhýbali.

Zásahový tím ŠOP SR v tomto období upozorňuje na zvýšené riziko stretu s medveďmi, ktoré práve v marci a apríli vychádzajú z brlohov a vodiace medvedice vyvádzajú von svoje mláďatá.

image

Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý umožní odstrel medveďov v intravilánoch. Je právne čistý, tvrdí Taraba

Marec je zároveň mesiacom, keď sa v hustých lesných porastoch pohybujú vo zvýšenej miere poľovníci za účelom hľadania jeleních zhodov.

"Pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom odporúčame na svoju prítomnosť v horách upozorniť akýmkoľvek akustickým prejavom a držať sa turistických chodníkov," radia ochranári.

 

 

01 - Modified: 2024-03-21 15:33:42 - Feat.: 0 - Title: Ako sa správať, ak stretnete medveďa alebo ak zaútočí. TANAP radí, čo by ste mali mať pri sebe 02 - Modified: 2024-03-21 14:31:00 - Feat.: 1 - Title: Vo viacerých okresoch vyhlásili mimoriadnu situáciu. Šutaj Eštok hovorí o ochrane ľudí v mestách pred medveďmi 03 - Modified: 2024-03-20 14:04:44 - Feat.: 1 - Title: Slovensko sa pridá k Rumunsku, ktoré chce znížiť ochranu medveďa, znie z rezortu životného prostredia
01 - Modified: 2023-08-24 11:28:48 - Feat.: - Title: 57-ročný hubár utrpel ľahšie zranenie po útoku medvedice pri rieke Belá 02 - Modified: 2022-07-27 16:51:15 - Feat.: - Title: Ochranár Baláž: Z medveďov sa robí zbytočná panika. Väčšie riziko je jazda na bicykli 03 - Modified: 2021-06-15 12:52:49 - Feat.: - Title: Muž z Liptova zahynul po útoku medveďa, preukázala pitva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. apríl 2024 22:45