Predseda vlády Robert Fico (vľavo) a predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ. FOTO: TASR/František Iván
StoryEditor

Fico vítal Šmyhala objatím: Slovenské žabomyšie vojny sú v porovnaní s Ukrajinou až smiešne

11.04.2024, 11:00
11.04.2024, 13:16
Autor:
TASRTASRprutprut
  • Robert Fico zdôraznil, že Slovensko si dobre uvedomuje význam a dôležitosť pomoci Ukrajine.
  • Ministrov vyzval, aby v bilaterálnych rozhovoroch s ukrajinskými kolegami nehľadeli na administratívne prekážky.
  • Témou rokovaní slovenského a ukrajinského kabinetu v Michalovciach majú byť projekty cezhraničnej spolupráce.

Výsledkom štvrtkového spoločného rokovania slovenskej a ukrajinskej vlády by mali byť dohody na projektoch, ktoré výrazne posilnia a posunú dopredu spoluprácu oboch krajín.

Rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach. VIDEO: TASR

Pred začatím bilaterálneho rokovania to uviedol predseda slovenskej vlády Robert Fico (Smer-SD). Premiér Ukrajiny Denys Šmyhal očakáva pragmatické a účinné rokovania, ktoré potvrdia blízkosť oboch krajín. 

Na mieste sa konalo aj zhromaždenie, na ktorom skupina ľudí s vlajkami Ukrajiny, USA a Európskej únie pokrikovala počas príchodu jednotlivých členov vlády.

Fica vypískali a skandovali "hanba" či "fuj", ten im v reakcii zakýval. Keď premiér vítal svoj ukrajinský náprotivok Denisa Šmyhala, ozývalo sa "slava Ukrajine". Premiéri sa počas zvítania objali.

image

Rusi zničili elektráreň pri Kyjeve. Ukrajina potrebuje zbrane pre protivzdušnú obranu, nalieha Zelenskyj

Bezprecedentná situácia

Fico v príhovore pripomenul bezprecedentnú situáciu, ktorej Ukrajina v súčasnosti čelí, zdôraznil, že hoci na oboch stranách môžu existovať rozdielne názory, Slovensko si dobre uvedomuje význam a dôležitosť pomoci susednej krajine.

"Keď sme sa pripravovali na túto vládu, prízvukoval som mojim členom vlády, aby si plne uvedomovali, aké úlohy musia plniť ukrajinskí členovia vlády. Do akých ťažkých situácií sa dostávate," povedal Fico Šmyhalovi. Vyjadril ľútosť nad dianím na Ukrajine.

Povedal, že ešte pred vojnou si Slovensko a Kyjev "nevedeli nájsť cestu k sebe". "Vzťahy predtým nemali taký veľký význam. Teraz vidíme význam dobrých a priateľských susedských vzťahov," dodal Fico.

"Vzťahy sú prioritné práve v čase vojny," povedal Šmyhal.  Slovensku je vďačný za "pevnú podporu". Vyjadril sa, že Kyjev má mnohé podobné názory. 

Slovenské "žabomyšie vojny"

"Sme tu, aby sme vám pomáhali," povedal Fico. Chce spraviť kroky, ktoré nielen zlepšia život na Slovensku, ale aj prehĺbia ukrajinsko-slovenskú spoluprácu. 

Na Slovensku sa Fico podľa svojich slov "nebude sťažovať". "Naše žabomyšie vojny sú v porovnaní s tým, čo zvádzate vy, niekedy až smiešne. Ľudia si niekedy neuvedomujú, akým ťažkostiam čelíte," povedal Fico. Nad záujmami krajiny by podľa premiéra mal byť mier a solidarita. 

To podľa jeho slov má potvrdiť aj štvrtkové rokovanie v Michalovciach. "Verím, že po jeho skončení si poviete, že stálo za to merať dlhú cestu z Kyjeva, že ste prišli na územie krajiny, kde majú suverénni politici vlastné názory, no zároveň majú srdce, rozumejú vašej situácii a chcú byť nápomocní, ako je to len možné," obrátil sa Fico k ukrajinskej delegácii.

Svojich ministrov zároveň vyzval, aby v bilaterálnych rozhovoroch so svojimi rezortnými ukrajinskými kolegami nehľadeli na možné administratívne prekážky, ale nechali sa viesť prioritným záujmom realizovať spoločné projekty, prospešné pre obyvateľov oboch krajín. Uistil, že v prípade potreby môže ešte vo štvrtok jeho vláda prijímať uznesenia. "Odložte paragrafy," apeloval.

"Verím, že toto rokovanie je len začiatkom našich ďalších spoločných projektov," dodal slovenský premiér. Ukrajinský predseda vlády privítal rokovanie. "Umožní im to nielen nadviazať osobné kontakty, ale hovoriť o praktických záujmoch a projektoch, európskych fondoch či logistike," dodal. 

Šmyhal ocenil aj cezhraničnú spoluprácu ukrajinských a slovenských miest. "Nemôžeme sa však zapájať každý deň, keďže stále čelíme ruským útokom," dodal. Poďakoval sa za pomoc v energetike, keďže ukrajinské siete sú častým cieľom ruských vojakov. 

"Vyzývame Slovensko, aby sa zúčastnilo medzinárodného fóra a pomohlo ukončiť vojnu čo najskôr. Ďakujem za podporu," dodal ukrajinský premiér.

image

Poliaci v pohotovosti. Kvôli ruským útokom aktivovali svoje stíhačky

Dobré susedské vzťahy

Šmyhal ocenil dobré susedské vzťahy. "Sú dôležité v časoch mieru, no stávajú sa až životne nevyhnutné v čase krízy či rovno vojny, ktorej Ukrajina v súčasnosti čelí," zdôraznil.

Spomenul efektívne fungujúce cezhraničné spolupráce, niekoľkokrát poďakoval za pomoc a podporu Slovenska Ukrajine v humanitárnej i vojenskej oblasti či energetike. Zvýraznil aj pomoc ukrajinským utečencom na území Slovenska.

"Dohody, ktoré sú predmetom dnešných rokovaní, budú riešené bez zbytočnej byrokracie a dajú ďalší impulz pre medziregionálnu spoluprácu," uviedol Šmyhal. Zvýraznil dôležitosť podpory Slovenska v eurointegračnom úsilí Ukrajiny i mierových snahách vedúcich k čo najskoršiemu ukončeniu vojny.

Témou štvrtkových rokovaní slovenského a ukrajinského kabinetu v Michalovciach majú byť projekty cezhraničnej spolupráce, takisto projekty dopravných prepojení i spolupráce v oblasti energetiky. Jednou z hlavných tém má byť aj povojnová obnova Ukrajiny.

Ficove kritizované výroky

Predseda vlády ešte pred zvolením do funkcie presadzoval zásadu "ani náboj na Ukrajinu" a vojenskú pomoc napadnutej krajine zredukoval iba na komerčné dodávky. Jeho vyjadrenia k vojne na Ukrajine boli viackrát terčom kritiky aj z Európskej únie. 

Jediné, čo podľa Fica vojna prináša, sú tisíce zabitých a zmrzačených Ukrajincov a Rusov. Vojna predstavuje porušenie medzinárodného práva, avšak podľa jeho skorších vyjadrení začala už v roku 2014 "vyčíňaním ukrajinských neonacistov". Tento naratív používa ruská propaganda a inváziu tým odôvodňuje aj šéf Kremľa Vladimir Putin.

image

Ukrajinské médiá sa rozhorčili nad premiérovými výrokmi: "Fico sa postavil na Putinovu stranu," píšu

Fico tiež predtým kritizoval Európsku úniu, ktorej jediným plánom je podľa premiéra podporovať "vzájomné zabíjanie Slovanov", ale nevyužíva svoju váhu na presadenie okamžitého prímeria a uzavretie mieru.

K príčinám ruského vpádu na Ukrajinu zaradil aj údajné oklamanie Ruska, že sa NATO nebude ďalej rozširovať na východ, a že prípadný vstup Ukrajiny do NATO predstavuje dobrý základ pre tretiu svetovú vojnu. 

V januári tohto roka Fico spochybnil, že by v Kyjeve bola vojna. V ukrajinskej metropole podľa neho panuje normálny život. Ukrajinské média vtedy jeho vyjadrenie ostro kritizovali. "Fico sa postavil na obranu Putina," napísala agentúra Unian o jeho vystúpení.

01 - Modified: 2024-04-11 08:08:29 - Feat.: 1 - Title: Rusko sa zameralo na veľké ukrajinské elektrárne. Zmenilo však stratégiu, cieľom je totálna deštrukcia 02 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: 1 - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 03 - Modified: 2024-04-10 17:03:16 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj by si "rád" vypočul predstavy Trumpa o ukončení vojny. Chce ho zobrať na Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-10 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Drahé a poruchové. Americké drony na Ukrajine sklamali, na Rusov nestačia 05 - Modified: 2024-04-10 16:28:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina si nemôže dovoliť čakať na ďalšiu protivzdušnú obranu, zdôraznil Stoltenberg 06 - Modified: 2024-04-09 19:07:05 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj si v okolí Charkova prezrel opevnenia a zákopy. Musíme byť pripravení, povedal
01 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico hovorí, že iba plní sľub voličom. Opozícia tvrdí, že ide o politický útok 02 - Modified: 2024-04-26 11:04:40 - Feat.: - Title: Fico plánuje na desaťročie dopredu. Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkej modernizácie 03 - Modified: 2024-04-26 10:39:47 - Feat.: - Title: PS ohlásilo ďalší protest v Bratislave. Ficova vláda valcuje ako autokrati, kritizuje Šimečka 04 - Modified: 2024-04-26 09:58:46 - Feat.: - Title: Fico: S Jourovou sme mali veľmi vážny rozhovor. Verím, že jej návšteva zatvorí ústa opozícii 05 - Modified: 2024-04-25 21:48:43 - Feat.: - Title: V Škótsku bude vládnuť menšinový kabinet, premiér vypovedal koalíciu Zeleným
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. apríl 2024 09:58