Bohuš Garbár pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. FOTO: TASR/Ján Krošlák
StoryEditor

Slovák zo špionážnej aféry nezaplatil pokutu, má ísť do väzenia

29.04.2024, 12:30
Autor:
ČTKČTK

Odsúdený dopisovateľ internetových portálov Bohuš Garbár podal voči najnovšiemu súdnemu rozhodnutiu sťažnosť.

Súd vymeral väzenie v trvaní takmer rok a pol ako náhradný trest za nezaplatenú pokutu mužovi, ktorú mu spolu s podmienkou súdy predtým uložili v špionážnej afére spájanej s Ruskom. Odsúdený dopisovateľ internetových portálov Bohuš Garbár podal voči najnovšiemu súdnemu rozhodnutiu sťažnosť, informovali médiá.

Kauza prepukla predvlani v marci, keď slovenská polícia obvinila dvoch ľudí kvôli podozreniu, že za peniaze zhromažďovali citlivé informácie v prospech ruských tajných služieb. Jedným z nich bol Garbár, ktorému súd okrem pokuty 15-tisíc eur uložil pri schválení dohody o vine a treste aj podmienečný trojročný trest s rovnako dlhou skúšobnou dobou. Pre prípad nezaplatenia pokuty mu ako náhradný trest vymeral dva roky vo väzení.

Prvostupňový súd neskôr Garbárovi pokutu odpustil. Toto rozhodnutie po sťažnosti žalobcu ale zrušil Najvyšší súd, ktorý odsúdenému povolil uhradiť pokutu v splátkach. Garbár podľa denníka Sme zaplatil len jednu zo štyroch predpísaných splátok.

Z skorších informácií slovenských médií vyplynulo, že Garbára verboval a uplácal vtedajší ruský diplomat na Slovensku Sergej Solomasov, ktorého potom Bratislava vyhostila.

Špionážna aféra, ktorá prenikla na verejnosť, je v novodobej histórii Slovenska prvou svojho druhu. Z vyjadrení bývalého slovenského policajného prezidenta Štefana Hamrana vyplynulo, že ruskí spravodajskí dôstojníci, ktorí sa do veci zaplietli, mali kvôli svojmu postaveniu diplomatov imunitu pred trestným stíhaním.

Bratislava v čase prepuknutia aféry ohlásila vyhostenie troch pracovníkov ruskej ambasády, medzi ktorými bol podľa médií aj Solomasov.

Následne Slovensko tiež rozhodlo o znížení počtu pracovníkov ruského veľvyslanectva v krajine o 35 osôb, zhruba na polovicu východiskového stavu.

01 - Modified: 2024-04-05 07:34:20 - Feat.: - Title: Sudcovia sa zastali kolegov, ktorých kritizoval Fico. Hovoria o nátlaku a žiadajú ospravedlnenie 02 - Modified: 2024-03-18 13:08:02 - Feat.: - Title: Sedem ľudí z protidrogovej policajnej akcie Rybár vzali do väzby 03 - Modified: 2024-03-18 11:37:25 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že príde o 300 miliónov eur z plánu obnovy, priznal minister Susko 04 - Modified: 2024-03-12 08:58:11 - Feat.: - Title: Pokračuje súdny proces v kauze, kde čelí obžalobe aj Zoroslav Kollár 05 - Modified: 2024-02-16 11:10:55 - Feat.: - Title: Pedagóg, ktorý postrelil študentku policajnej akadémie, dostal podmienečný trest
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. máj 2024 06:31