Šéf PS Michal Šimečka. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Šimečka kritizuje Ficovu vládu: Slovensko ťahá preč z Únie na východ. Krajina čelí kritike, má konflikty

01.05.2024, 14:02
Autor:
TASRTASR

Šéf PS tvrdí, že Slovensko čelí kritike, má konflikt s európskymi inštitúciami a partneri sa obávajú zdieľať so slovenskou vládou citlivé informácie.

Členstvo Slovenska v Európskej únii nie je garantované ani samozrejmé. Bez členstva by bola SR omnoho zraniteľnejšou a chudobnejšou krajinou.

Top udalosť slovenských dejín

Na tlačovej konferencii k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ to uviedol podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka. Je presvedčený, že šlo o jednu z najdôležitejších udalostí slovenských dejín, ktorá je porovnateľná so SNP alebo Novembrom ‘89.

"Členstvo SR v EÚ je jednoznačne pozitívne a dôležité a je mi ľúto, že 20 rokov po vstupe treba opakovať, aké sú jeho výhody," poznamenal Šimečka. Poukázal na to, z členstva čerpá Slovensko geopoliticky, ekonomicky, bezpečnostne a spoločensky.

Krajina žije v mieri, je rovnocenným partnerom veľkým štátom, má voľné hranice, stabilnú menu a využíva eurofondy. "Som rád, že si môžeme povedať, že sme hrdým, rovnocenným a vyspelým členom EÚ," skonštatoval Šimečka.

Čelíme kritike

Kandidátka PS do volieb do Európskeho parlamentu a bývalá diplomatka Ľubica Karvašová priblížila, že po vstupe do Únie začalo Slovensko veľmi rýchlo dobiehať západné krajiny a úroveň v členských štátoch.

"Lebo ako malá a proexportná ekonomika nám svedčí byť súčasťou spoločného európskeho trhu. Aj pracovné miesta, ktoré na Slovensku vznikli od roku 2004, tu máme vďaka tomu, že sme súčasťou Európskej únie a jednotného trhu," podotkla Karvašová.

Súčasná vláda podľa neho ťahá Slovensko preč z Únie na východ. Šimečka tvrdí, že Slovensko čelí kritike, má konflikt s európskymi inštitúciami a partneri sa obávajú zdieľať so slovenskou vládou citlivé informácie.

"Trajektória je veľmi zlá, skoro by som povedal desivá, a treba si v každej chvíli uvedomovať, že to nie je samozrejmé, garantované a nie je to naveky. Nech nám je Veľká Británia a brexit odstrašujúcim príkladom a mementom," povedal. Zároveň vyzval Slovákov, aby prišli voliť v júnových eurovoľbách.

01 - Modified: 2024-05-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico vyhlásil, že je sklamaný z EÚ. Šimečka zopakoval, že ho chce poraziť 02 - Modified: 2024-05-10 15:26:27 - Feat.: - Title: Voláte a esemeskujete do krajín Európskej únie? Brusel schválil zastropovanie cien a chystá aj ďalšiu novinku 03 - Modified: 2024-05-07 12:26:54 - Feat.: - Title: Farmári by mali dostať viac. Kandidáti na eurposlancov chcú agropolitiku Únie zmeniť 04 - Modified: 2024-05-07 10:50:20 - Feat.: - Title: Taliansko a Lufthansa predložili Európskej únii novú ponuku v súvislosti s dohodou prevzatí časti dopravcu Ita 05 - Modified: 2024-05-07 10:11:58 - Feat.: - Title: Maloobchodný predaj v eurozóne aj v Únii vzrástol. Tržby išli hore aj pri potravinách
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
12. máj 2024 14:04