Premiéra Roberta Fica prevážajú, po tom ako ho zranil strelec v Handlovej. FOTO: REUTERS/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Reakcie politikov na atentát: Šimečka je zhrozený, Danko hovorí o výsledku spoločenského konfliktu

15.05.2024, 15:43
15.05.2024, 17:54
Autor:
TASRTASR

Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsudzuje útok na premiéra Roberta Fica. Útok označila za brutálny a bezohľadný.

Fica v stredu po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej postrelili. Na mieste padlo niekoľko výstrelov, útočníka zadržali. Priestor pred Domom kultúry v Handlovej, kde sa zasadnutie vlády konalo, evakuovali.

image

Atentát na Fica: Premiéra v Handlovej postrelili, operujú ho v Banskej Bystrici (sledujeme online)

Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová ostro odsudzuje útok na premiéra Roberta Fica. Informoval o tom hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Útok označila Čaputová za brutálny a bezohľadný. "Som šokovaná. Robertovi Ficovi želám v tejto kritickej chvíli veľa síl, aby sa z útoku zotavil," uviedla prezidentka.

image

Prosím, zastavme to. Čaputová označila atentát na Fica za útok na demokraciu

Peter Pellegrini

Streľba na premiéra Robert Fica ako na jedného z najvyšších ústavných činiteľov je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie. Na sociálnej sieti to uviedol novozvolený prezident Peter Pellegrini.

"Som zhrozený z toho, kam môže vyústiť nenávisť k inému politickému názoru. Nemusíme predsa so všetkým súhlasiť, ale je množstvo spôsobov, akým svoj nesúhlas vyjadriť demokraticky a zákonne," povedal Pellegrini.

Doplnil, že ak budú ľudia iné politické názory vyjadrovať pištoľami na námestiach a nie vo volebných miestnostiach, ohrozujú všetko, čo za 31 rokov slovenskej zvrchovanosti spoločne vybudovali.

"Pánovi premiérovi prajem čo najrýchlejšie uzdravenie a zotavenie. A veľmi si želám, aby sa takýto nezmyselný a brutálny čin stal terčom všeobecného odsúdenia," uviedol Pellegrini.

Andrej Danko

Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko vyjadril podporu strane Smer aj premiérovi Robertovi Ficovi, ktorého v stredu postrelili. Danko verí, že okolnosti sa vyšetria. Je podľa neho zrejmé, že ide o výsledok spoločenského konfliktu.

"Stále sa mi nechce veriť tomu, že by v spoločnosti bol niekto ochotný prekročiť takéto hranice. Pre mňa je zrejmé, že je to výsledok spoločenského konfliktu, a to musí skončiť," vyhlásil Danko. Želá Ficovi, aby túto situáciu zvládol. V mene SNS odsúdil grobianstvo v spoločnosti, ktoré podľa neho muselo vyeskalovať do takejto situácie.

image

Danko po atentáte na Fica: Začína sa politická vojna, už sa nebudeme okúňať

Ministri

Stredajší útok na premiéra Roberta Fica po výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej  odsúdili viacerí ministri.

"Som zhrozená z toho, čo sa stalo v Handlovej. Dúfam, že Robert Fico bude v poriadku," uviedla ministerka hospodárstva Denisa Saková.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba v tejto súvislosti vyhlásil, že "celá nenávistná opozícia má krvavé paprče".

Minister financií Ladislav Kamenický označil útok na premiéra za ohavný čin. "Robo, sme s tebou, drž sa," zaželal Ficovi.

Ficovi vyjadril podporu aj minister pôdohospodárstva Richard Takáč. "Sme s tebou, veľa síl na zotavenie," uviedol.

"Ostro odsudzujem násilný čin, ku ktorému došlo dnes v Handlovej po rokovaní vlády, kde bol postrelený premiér Robert Fico. Tento akt je neprijateľný. Toto sa v demokratickej krajine v žiadnom prípade nesmie stať," deklarovala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková.

Vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec označil útok na premiéra za útok na slovenskú demokraciu. Vyzval na zastavenie šírenia nenávisti a upokojenia spoločnosti. "Moje myšlienky sú s premiérom a jeho rodinou," povedal.

"My, ostatní členovia vlády, ako aj všetci, ktorí sa podieľali na príprave zasadnutia v Handlovej, sme v poriadku. Naše myšlienky teraz patria premiérovi Robertovi Ficovi," informoval minister práce Erik Tomáš.

Útok na predsedu vlády označil minister školstva Tomáš Drucker za ohavný a neprijateľný. "Akýkoľvek prejav násilia nemá v našej spoločnosti miesto. Robertovi Ficovi želám veľa síl, aby sa z útoku čo najskôr zotavil," dodal Drucker.

Pre ministra investícií Richarda Rašiho je útok absolútne neakceptovateľný. "Prajem pánovi premiérovi naozaj skoré uzdravenie, nech sa z toho čím skôr dostane. Opakujem, toto nepatrí, nie že do demokratickej spoločnosti, ale do žiadnej spoločnosti, aby niekto riešil takto ohavne svoje problémy. Pán premiér, držím ti palce, nech si čím skôr fit a nech to všetko dobre dopadne," doplnil Raši.

Maroš Žilinka

Orgány činné v trestnom konaní budú nekompromisne reagovať na streľbu na premiéra Roberta Fica. Vykonajú všetky úkony, aby bol páchateľ nekompromisne a spravodlivo potrestaný. Na sociálnej sieti to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Útok na premiéra považuje za neakceptovateľný. "Je to vyvrcholenie tých nálad, ktoré sú v spoločnosti živené. Je to prejav nenávisti, prejav útoku nielen na človeka, ale ako na predsedu vlády, aj ako útok na samotnú podstatu štátnosti," povedal Žilinka. Predsedovi vlády praje skoré uzdravenie.

image

OČTK budú na atentát na Fica reagovať nekompromisne, vyhlásil Žilinka

Michal Šimečka

Podpredseda parlamentu a predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka je šokovaný a zhrozený streľbou na premiéra Roberta Fica po rokovaní vlády v Handlovej.

"Akékoľvek násilie jednoznačne a ostro odsudzujeme. Veríme, že premiér Fico bude v poriadku a že tento hrozný čin bude čo najskôr objasnený," zdôraznil Šimečka.

Súhlasí, že ide nielen o útok na premiéra, ale aj na demokraciu a princípy štátu. Zároveň avizoval, že hnutie nateraz prerušuje svoju politickú aktivitu, či už demonštrácie alebo kampaň. Vyzval občanov a politikov na zdržanlivosť a zmierenie.

Igor Matovič

Predseda hnutia Slovensko Igor Matovič želá premiérovi Robertovi Ficovi skoré uzdravenie. "Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia," odkázal.

"Robert Fico je môj dlhoročný politický súper. To je politika. Ako človeku mu však prajem skoré uzdravenie a hlboko odsudzujem akékoľvek násilie. Päsťami a strelami v politike nič nevyriešime. Prosím, buďme ľudia," skonštatoval Matovič v stanovisku.

Strana Kresťanská únia, ktorá je súčasťou poslaneckého klubu spolu s hnutím Slovensko, vyhlásila, že násilie je neakceptovateľné v akejkoľvek podobe. "Modlime sa za premiéra Fica a za Slovensko. Nenávisť zašla priďaleko," doplnili v stanovisku.

Veronika Remišová

Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová poukázala na to, že nenávisť a násilie nikdy nie sú riešením.

Útok na Fica odsudzuje a praje mu skoré uzdravenie. "Politici vládnej koalície sú však nepoučiteľní. Namiesto toho, aby znižovali napätie, tak vyhlasujú vojnu médiám a opozícii, ktorí s útokom nemajú nič spoločné a zneužívajú túto tragickú udalosť na ešte väčšiu polarizáciu spoločnosti," skonštatovala.

Peter Žiga

Ozbrojený útok na premiéra Roberta Fica vníma podpredseda parlamentu Peter Žiga, ktorý je poverený vedením Národnej rady, ako útok na princípy slovenskej demokracie. Považuje to za výsledok vybičovaných vášní a rozdelenia slovenskej spoločnosti na dva nezmieriteľné tábory. Žiga to vyhlásil na tlačovom brífingu v parlamente. Očakáva, že tento čin odsúdia úplne všetci.

"Dnes stojíme pred základnou výzvou, ako upokojiť spoločnosť. Ako začať viesť dialóg, aby sme politickú súťaž vrátili tam, kde patrí. V politike sa bojuje argumentmi, násilie tu nesmie mať nikdy miesto," vyhlásil.

Udalosť, ktorá sa stala v Handlovej po rokovaní vlády, nazval hroznou. "Takýto hrozný čin sa v histórii Slovenska nikdy neudial," podotkol. Verí, že všetko dobre dopadne a Fico bude mimo ohrozenia života.

Ľuboš Blaha

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha ostro odsúdil útok na Fica. Vyjadril aj "ťažké znechutenie" nad tým, čo podľa neho posledné roky páchala politická opozícia a tzv. liberálne médiá. Tvrdí, že šírili nenávisť. "Je to útok na každého občana Slovenskej republiky," povedal. Pýtal sa, či po tomto incidente budú môcť chodiť politici na verejné mítingy.

KDH

Útok na premiéra je útokom na slovenskú štátnosť a suverenitu. Vyhlásil to líder KDH Milan Majerský na sociálnej sieti. Hnutie útok odsúdilo a poprialo predsedovi vlády Robertovi Ficovi skoré uzdravenie.

"Sme zhrození z útoku na premiéra Slovenskej republiky. Takéto konanie v civilizovanej spoločnosti nemôžeme tolerovať voči nikomu. Musíme sa všetci zjednotiť proti akýmkoľvek prejavom násilia," uviedol Majerský. Aktuálne je podľa neho potrebné urobiť všetko pre upokojenie spoločnosti. "Agresivitu, násilie a útoky na politikov, ako i iných verejných činiteľov, jasne odsudzujeme," dodal.

Hlas

Strana Hlas je zhrozená z toho, kam vyústila politická nenávisť na Slovensku. Útok na predsedu vlády Roberta Fica je bezprecedentným ohrozením slovenskej demokracie a v dejinách samostatnosti Slovenskej republiky nemá obdobu. Informovala o tom hovorkyňa strany Karolína Ducká.

"Slovenskú republiku až do dnešného dňa zdobila schopnosť vyriešiť všetky politické krízy ústavnou a demokratickou cestou. O osude našej vlasti rozhodovali občania vo volebných miestnostiach, nie ozbrojení násilníci na uliciach," skonštatoval Hlas.

Strana vyzýva všetky politické strany, spoločenské skupiny, mienkotvorné osobnosti, tretí sektor aj médiá, aby spoločne a jednoznačne tento útok ostro odsúdili a svojou činnosťou nepodporovali vyvolávanie nenávisti na Slovensku.

SaS

Útok na premiéra je útokom na štát, ako aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Uviedol to predseda SaS Branislav Gröhling, jeho strana útok ostro odsudzuje. Predsedovi vlády Robertovi Ficovi želá skoré uzdravenie.

"Útok na premiéra krajiny, nech už máme akýkoľvek názor, je útok aj na štát," povedal šéf SaS a vyzval spoločnosť na upokojenie. "Eskalácia, ktorá prebieha v spoločnosti, môže viesť k tomu, čo zažívame aj teraz," dodal. "To, že máme rôzne politické názory, je správne, môžeme si ich politicky vymieňať v pléne Národnej rady," uviedol Gröhling, no nechce, aby sa napätie "vmiešavalo" aj do spoločnosti.

Predsedníčka parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby Mária Kolíková označila incident za útok aj na vnútornú bezpečnosť Slovenska. Zvažuje zvolanie mimoriadneho výboru, chce tak urobiť až po dohode s koaličnými poslancami.

Maroš Šefčovič

Výkonný podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič sa pripojil k predstaviteľom inštitúcií EÚ, ktorí odsúdili stredajší pokus o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica. Útok na premiéra odsúdila aj predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová.

Slovenský eurokomisár vo vyjadrení vyhlásil, že správa o útoku na predsedu vlády Roberta Fica ho zasiahla ako politika, občana Slovenska a tiež v osobnej rovine ako jeho priateľa.

Vyjadril nádej, že operácia, ktorú premiér po streľbe podstúpil, dopadne dobre a odkázal, že mu drží palce a praje rýchle uzdravenie, pričom dodal, že v duchu je s jeho rodinou.

"Ťažko sa hľadajú slová vyjadrujúce šok a znepokojenie. Verím, že sa dnes ako spoločnosť razantne na Slovensku postavíme voči nenávisti a priamemu útoku na demokraciu a voči polarizácii, ktorá ovplyvňuje život na Slovensku. My Slováci sme dobrí ľudia, toto nie sme my," odkázal Šefčovič.

Metsolová v mene europarlamentu vyhlásila, že dôrazne odsudzuje násilný čin, ktorého terčom sa stal predseda vlády Slovenskej republiky. "V tejto ťažkej chvíli som v mysli s ním a jeho rodinou," uviedla na sociálnej sieti X.

Petr Fiala

Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca, uviedol v stredu na sociálnej sieti X v reakcii na aktuálne informácie český premiér Petr Fiala. Násilie podľa neho nemožno tolerovať, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Správa o postrelení slovenského premiéra Roberta Fica je šokujúca. Prajem pánovi premiérovi, nech je čo najskôr v poriadku. Násilie nesmieme tolerovať, nesmie mať v spoločnosti miesto," napísal Fiala.

Richard Rybníček

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček odsúdil akýkoľvek prejav násilia a priamej agresivity voči premiérovi Robertovi Ficovi, ako aj voči ostatným verejným činiteľom. Nad udalosťou, ktorá sa stala v stredu v Handlovej, vyjadril znepokojenie. Uviedol to vo vyhlásení, ktoré poskytla hovorkyňa únie Daniela Piršelová.

"Veríme, že premiér Slovenskej republiky Robert Fico bude v poriadku," skonštatoval Rybníček.

Verí zároveň, že incident bude vyšetrený a páchateľ spravodlivo potrestaný. Zachovať treba podľa neho tiež chladnú hlavu, udalosť treba objektívne vyhodnocovať.

Mimoparlamentné strany

Mimoparlamentná strana Demokrati absolútne odsudzuje útok na premiéra Roberta Fica. Rovnako ako líder hnutia Republika Milan Uhrík sú z neho šokovaní a prajú mu veľa síl a skoré uzdravenie.

"Násilie v akejkoľvek podobe je neprijateľné bez ohľadu na to, či s niekým súhlasíme alebo nesúhlasíme. Sme šokovaní tým, čo sa udialo, predsedovi vlády prajeme skoré uzdravenie a zotavenie," uviedli Demokrati. Strana verí, že streľba bude riadne vyšetrená a páchateľ spravodlivo potrestaný.

"Som v šoku. Verím, že to premiér zvládne. Prajem veľa síl," vyhlásil Uhrík.

Martin Kráľovič

Útok na premiéra Roberta Fica je bezprecedentný a nemá v histórii Slovenskej republiky obdobu. V reakcii na postrelenie premiéra to uviedol bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra Martin Královič. Ide podľa neho rozhodne o zásadný bezpečnostný incident v štáte, ktorý neznamená iba útok na jednu osobu.

"Je to niečo, čo zásadne zmení bezpečnostnú situáciu a náladu v spoločnosti v najbližšom období. Útok bude predmetom šetrenia, predmetom zisťovania, kto zlyhal, k akým pochybeniam prišlo, aký dosah to bude mať na bezpečnosť štátu, bezpečnosť iných chránených osôb, bezpečnosť obyvateľstva ako takého," poznamenal Královič.

01 - Modified: 2024-06-17 16:00:00 - Feat.: - Title: Hra na zmier. Čo skutočne znamená kolotoč ospravedlnení? 02 - Modified: 2024-06-17 14:24:24 - Feat.: - Title: Obchod so Slovenskom má priestor na výrazný rast. Potenciál vidíme v turizme, tvrdí pre HN veľvyslankyňa Indie 03 - Modified: 2024-06-09 17:33:13 - Feat.: - Title: Robert Fico prehovoril, vedenie Markízy tiež a finišovalo sa pred eurovoľbami 04 - Modified: 2024-06-09 13:41:51 - Feat.: - Title: Robert Fico prehovoril a zmierenie nebude. Konfliktný kód je v celej spoločnosti 05 - Modified: 2024-06-06 07:53:03 - Feat.: - Title: Opozícia reaguje na prvé vystúpenie Roberta Fica po atentáte: Iba hádže špinu, mohol sa zmeniť, znie z SaS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. jún 2024 07:24