Generálny prokurátor Maroš Žilinka. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Žilinka: Vyšetrovatelia pracujú s rôznymi verziami, právna kvalifikácia útoku na Fica sa môže ešte zmeniť

22.05.2024, 11:47
Autor:
TASRTASR

Generálny prokurátor vyhlásil, že všetky bezpečnostné zložky v štáte sú aj v bezprecedentnej situácii po atentáte na premiéra plne funkčné a plnia si svoje kompetencie.

Útok na predsedu vlády Roberta Fica sa vo vyšetrovaní v súčasnosti kvalifikuje ako obzvlášť závažný trestný čin vraždy v štádiu pokusu.

Nie je však vylúčené, že sa právna kvalifikácia môže zmeniť. Po stredajšom rokovaní Bezpečnostnej rady to vyhlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka.

image

Prevoz premiéra nie je aktuálnou otázkou. Ani dnes a ani ďalšie dni, tvrdí Kaliňák

Zdôraznil, že vyšetrovatelia pracujú pri objasňovaní okolností skutku s rôznymi verziami, preto sa i súčasná právna kvalifikácia môže zmeniť.

"Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie je vedené ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že je možné, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania," zdôraznil šéf prokuratúry.

Opätovne vyzval médiá na zdržanlivosť pri informovaní a komentovaní vyšetrovania. "Orgány činné v trestnom konaní robia všetky potrebné úkony na to, aby všetky súvislosti a okolnosti skutku boli objasnené," zdôraznil.

Uistil tiež, že ak to dôkazná situácia dovolí, o stave vyšetrovania bude verejnosť informovaná. "Teraz sme však v prvopočiatku vyšetrovania, je dôležité, aby sa všetky pochybnosti a špekulácie vyvrátili," argumentoval.

image

Prvé rokovanie parlamentu po atentáte: Celý Smer prišiel s odznakmi, koalícia a opozícia sa zjednotili

Vyhlásil, že všetky bezpečnostné zložky v štáte sú aj v bezprecedentnej situácii po atentáte na premiéra plne funkčné a plnia si svoje kompetencie.

"To platí aj o prokuratúre," upozornil Žilinka, pričom dodal, že sa vedú vyšetrovania aj v prípadoch, ktoré majú súvis s atentátom, resp. dianím, ktoré nastalo po ňom, ide napríklad o podozrenia na neoprávnené nakladanie s osobnými údajmi.

01 - Modified: 2024-06-19 08:53:26 - Feat.: - Title: Ako vyzerá prvý vládny výjazd od atentátu? Zmena oproti Handlovej je značná 02 - Modified: 2024-06-13 07:14:55 - Feat.: - Title: Premiér komunikuje v rámci koalície, potvrdil Kaliňák aj Šutaj Eštok 03 - Modified: 2024-06-11 18:47:15 - Feat.: - Title: Žilinka sa obrátil na Ústavný súd pre ustanovenie zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí 04 - Modified: 2024-06-06 12:04:00 - Feat.: - Title: Žilinka uvoľní k 10. júnu z funkcií dvoch vedúcich prokurátorov 05 - Modified: 2024-06-05 14:48:10 - Feat.: - Title: Úrad vlády spustil kampaň, pripomína rešpekt k inému názoru
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. jún 2024 03:33