Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Overenie občianskeho preukazu pred napísaním komentára. SNS chce, aby média zisťovali totožnosť diskutujúcich

24.05.2024, 19:04
Autor:
ČTKČTK

Návrh novely zákona o publikáciách, v ktorom SNS chce toto opatrenie presadiť, strana predložila do parlamentu po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica.

Poslanci Slovenskej národnej strany, navrhli, aby spravodajské internetové portály mali povinnosť zisťovať a overovať osobné údaje ľudí, ktorí diskutujú pod ich článkami. 

Návrh novely zákona o publikáciách, v ktorom SNS chce toto opatrenie presadiť, strana predložila do parlamentu po atentáte na predsedu vlády Roberta Fica. Po ňom polícia vyšetruje viaceré prípady podozrenia zo šírenia nenávisti či schvaľovania útoku na Fica.

Právo na opravu

SNS súčasne navrhla vrátiť do zákona takzvané právo na opravu chybnej informácie, ktorú zverejnil vydavateľ periodickej tlače, prevádzkovateľ spravodajského webového portálu alebo tlačová agentúra.

Ak by médiá opravu nezverejnili, mohli by sa tohto práva domáhať dotyční ľudia či inštitúcie na súde, a to spolu s návrhom na priznanie odškodného od 1000 do 15-tisíc eur.

image

Pellegrini končí, prichádza k dlhoočakávanej výmene. Vedenie Hlasu stavilo na Šutaja Eštoka

Povinnosť spravodajských portálov mať informáciu o diskutujúcich pod článkami poslanci SNS odôvodnili tým, že je potrebné poznať údaje diskutéra, ak ten napríklad spácha svojimi príspevkami trestný čin alebo tieto údaje budú potrebné z dôvodu iného verejného záujmu. Ten poslanci bližšie nespresnili.

O spôsobe overenia osobných údajov by podľa SNS mal rozhodovať sám portál, a to napríklad v podobe získania kópie dokladu totožnosti či pasu diskutéra. Predloha počíta s tým, že osobnými údajmi na tento účel sú hlavne meno a priezvisko, rodné číslo alebo dátum narodenia, ďalej adresa pobytu, štátna príslušnosť a telefónne číslo.

Obviňovanie médii

SNS tiež navrhla opätovne zaviesť do zákona právo na opravu, ktoré bolo súčasťou skoršieho tlačového zákona a ktoré by novo malo nahradiť existujúce právo na vyjadrenie k neúplným či nepravdivým tvrdeniam.

Pre prípad sporu médií s dotknutou osobou alebo inštitúciou ohľadom uplatnenia práva na opravu by súdy o podanej žalobe v tejto veci mali rozhodnúť do 30 dní a zároveň mohli vydavateľovi tlače, spravodajskému portálu či tlačovej agentúre prikázať vyplatenie odškodného žalobcovi. Dôvod neuverejnenia opravy by museli na súde obhajovať médiá.

Predstavitelia SNS sa radili k tým vládnym politikom, ktorí z atentátu na Fica vinili médiá či opozíciu. Parlament na konci apríla v prvom čítaní schválil iný návrh zákona, ktorým chce SNS dosiahnuť, aby mimovládne organizácie na Slovensku financované zo zahraničia museli vo svojom názve používať až na výnimky tiež označenie "organizácia so zahraničnou podporou".

Skôr tento týždeň zase vládni poslanci podporili iniciatívu jedného zo zákonodarcov za SNS, aby vplyv na rozhodovanie o poskytovaní dotácií rôznym kultúrnym inštitúciám či podujatiam z fondu na podporu umenia malo ministerstvo kultúry namiesto odborníkov.

Ministerstvo kultúry zase pripravilo nový zákon o verejnoprávnej televízii a rozhlase, ktorým chce vláda podľa opozície ovládnuť túto verejnoprávnu stanicu. Aj tento zákon už parlament schválil v prvom čítaní.

01 - Modified: 2024-05-24 13:41:34 - Feat.: 1 - Title: Pellegrini končí, prichádza k dlhoočakávanej výmene. Vedenie Hlasu stavilo na Šutaja Eštoka 02 - Modified: 2024-05-24 13:18:45 - Feat.: 1 - Title: Raši tvrdí, že koaliční partneri sa zatiaľ nedohodli na obsadení postu šéfa parlamentu 03 - Modified: 2024-06-07 10:06:56 - Feat.: 0 - Title: Kandidáti strany Slovenská národná strana (SNS) pre eurovoľby 04 - Modified: 2024-05-24 12:08:47 - Feat.: 1 - Title: SNS navrhuje zaviesť tzv. právo na opravu aj nové pravidlá pre diskutérov
01 - Modified: 2024-06-14 17:24:48 - Feat.: - Title: Aké priority má Pellegrini ako budúci prezident? Konflikty s vládou chce riešiť za dverami 02 - Modified: 2024-06-14 16:54:18 - Feat.: - Title: Pellegrini zastúpi Fica na pondelkovom neformálnom summite Európskej únie 03 - Modified: 2024-06-13 17:56:36 - Feat.: - Title: Po eurovoľbách sa začína ozajstný koaličný poker a Šutaj Eštok v ňom má premiéru 04 - Modified: 2024-06-13 09:43:05 - Feat.: - Title: Poskytovanie informácií v zmysle zákona by sa mohlo spoplatniť. Novelu predložila Dankova SNS 05 - Modified: 2024-06-12 16:33:43 - Feat.: - Title: Právo na opravu aj koniec anonymných diskusií. Návrh SNS prešiel do druhého čítania
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. jún 2024 11:26