StoryEditor

Národnú kultúrnu pamiatku zachránil manželský pár. Stálo ich to nemalé peniaze (+fotogaléria)

25.05.2024, 00:00
  • Národná kultúrna pamiatka vo Voderadoch získala v apríli cenu Fénix za rekonštrukciu.
  • Trnavská župa sa kaštieľ aj s parkom pokúšala predať šesťkrát. Neúspešne
  • „Ak chce štát chrániť národné bohatstvo, tak by mal niečo aj zafinancovať,“ tvrdí spolumajiteľ nehnuteľnosti Pavel Bohdal.
  • „Kaštieľ sa stáva očkom v retiazke spájajúcej minulosť s budúcnosťou,“ poznamenáva Katarína Bohdalová.

Len pred pár týždňami sa pootvárali dvere do historických miestností kaštieľa vo Voderadoch a národná kultúrna pamiatka už stihla získať prestížnu cenu Fénix. Odborná porota ju udelila za „systematický vysokoodborný a esteticky zvládnutý prístup k obnove a reštaurovaniu s rešpektom k zachovaným pamiatkovým hodnotám“.

Rozsiahly komplex sa dá skutočne bez zveličovania prirovnať k bájnemu vtákovi, ktorý vstal z popola. Pôvodne bol jeho vlastníkom rod Zichyovcov, no po druhej svetovej vojne štát nehnuteľnosť posunul štátnym majetkom a začiatkom 50. rokov minulého storočia sa panské sídlo premenilo na poľnohospodársku učňovku. Po jej chodbách sa preháňali žiaci až do roku 2007, neskôr sa v nich preháňal už len vietor a zmar.

Dnes je majiteľom kaštieľa manželský pár, ktorý do jeho znovuzrodenia vložil milióny eur. Výšku investície nechce prezradiť. Sumu 563-tisíc eur k nej prihodili granty Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru.

Pavel a Katarína Bohdalovci vlastnia úspešnú spoločnosť Meditrade, ktorá podľa FinStatu vlani dosiahla obrat vo výške 26,3 milióna  eur. Slovenská firma podnikajúca v zdravotníckom segmente expandovala do Česka, Poľska a na Ukrajinu. Ocitli sa manželia vo Voderadoch náhodou, padol im do oka kaštieľ a následne zrátali peniaze vo svojich peňaženkách?

Brzda a plyn

„Tak nejako to bolo,“ pristupuje žartom na hru Pavel Bohdal, realita však bola podstatne prozaickejšia. Priznáva, že neholduje sledovaniu médií. „Trikrát do týždňa však chodím hrávať squash a tam majú noviny. V nich som si prečítal, že Trnavský sa...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-17 22:28:13 - Feat.: 1 - Title: Milióny eur z dotačných fondov tečú na hornú Nitru. Napriek útoku na premiéra život v regióne pulzuje ďalej 02 - Modified: 2024-05-07 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kybernetická bezpečnosť samospráv: do výzvy ministerstva investícií sa prihlásili len dve krajské mestá 03 - Modified: 2024-05-02 15:26:05 - Feat.: 1 - Title: Druhé kolo pojednávania: Mikuláš Černák chce po prepustení vybudovať penzión a podnikať v stavebníctve 04 - Modified: 2024-04-27 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Kľúčový projekt nemocnice z plánu obnovy bude stáť takmer pol miliardy eur. Zatiaľ nehlási problémy. Skutočne?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. jún 2024 00:04