Prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Kultúrne organizácie žiadajú prezidentku, aby vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia

28.05.2024, 13:15
Autor:
TASRTASR

Kultúrna obec považuje prijatie novely za ohrozenie fungovania slobodnej a odborne spravovanej kultúry na Slovensku.

Kultúrne organizácie vyzvali prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vetovala novelu zákona o Fonde na podporu umenia, ktorú minulý týždeň schválili poslanci Národnej rady.

V otvorenom liste sa obrátili aj na novozvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. Kultúrna obec považuje prijatie novely za ohrozenie fungovania slobodnej a odborne spravovanej kultúry na Slovensku. Cieľ novely vidia v mocenskom ovládnutí Fondu.

"V prípade, že vyhodnotíte, že k problematike je potrebná dôkladnejšia diskusia, Otvorená Kultúra! je v mene všetkých podpísaných aktérov pripravená na ďalšiu komunikáciu, ale aj na delegovanie svojich zástupcov na osobné stretnutie," píše sa v otvorenom liste.

Organizácie pripomenuli kritiku verejnosti a odborníkov k novele z dielne poslancov SNS smerom k jej obsahu a spôsobu prijímania. Tvrdia, že z prípravy novely bola cielene vylúčená kultúrna obec aj odborná verejnosť. "Skutočný zámer zmeny zákona bol zverejnený až prostredníctvom pozmeňovacieho a doplňujúceho návrhu v druhom čítaní v NR SR," dodali. Návrh podľa nich priniesol zmeny v takom rozsahu, ktorý si vyžaduje odbornú diskusiu v štandardnom legislatívnom procese.

Upozornili, že pozmeňujúcim návrhom sa tiež výrazne zmenili kompetencie orgánov fondu. Negatívne vnímajú, že Rada fondu bude robiť konečné rozhodnutia o podpore projektov a rozhodnutia odborných komisií nadobudnú odporúčací charakter.

"Rozhodovacie právomoci sa tak presúvajú z kompetencie odborníkov a odborníčok do rúk politických nominantov," upozornili organizácie. Obávajú sa aj rizika neúmerného predĺženia rozhodovacieho procesu.

Novela podľa nich navyše nerieši dlhodobé problémy fondu ako napríklad trvalý nedostatok financií na podporenie všetkých kvalitných projektov, personálne poddimenzovanie a rovnomerná distribúcia verejných zdrojov na umelecké projekty naprieč Slovenskom.

Upozornili tiež, že v dôsledku aplikácie novely vznikne potreba vyrokovať nové schémy štátnej pomoci a tiež potreba novelizovať minimálne osem vnútorných predpisov fondu.

"Novela počíta s mimoriadne krátkou legisvakačnou lehotou, počas ktorej tieto procesy nebude možné uskutočniť. Bez dostatočne dlhej legisvakačnej lehoty môže fond upadnúť do paralýzy, pretože bez vnútorných predpisov v súlade s platným zákonom a schválených schém štátnej pomoci nebude môcť prevádzkovať svoju činnosť," varujú organizácie.

Pod výzvu a otvorený list sa podpísali Platforma Otvorená Kultúra!, občianske združenie Anténa - sieť pre nezávislú kultúru a ďalších deväť organizácií zastupujúcich kultúrnych aktérov z oblastí divadla, literatúry, knižnej ilustrácie, galérií, herného priemyslu, tanca, umeleckého prekladu a podobne.

01 - Modified: 2024-07-02 08:05:13 - Feat.: - Title: Skutočný príbeh: Je krásna, úspešná, nič jej nechýba, len si občas vypije... A zrazu je na dne 02 - Modified: 2024-07-02 05:30:00 - Feat.: - Title: Magické obrady aj preteky naháčov: Ako sa oslavuje letný slnovrat? 03 - Modified: 2024-06-28 08:18:29 - Feat.: - Title: Hradby samoty: Festival v znamení (ne)šťastnej trinástky stiera hranice medzi účastníkmi a divákmi 04 - Modified: 2024-06-28 08:38:15 - Feat.: - Title: Modrého anjela za najlepší hraný film 30. ročníka MFF Art Film získala emotívna sudánska dráma Zbohom, Júlia 05 - Modified: 2024-06-25 07:29:29 - Feat.: - Title: Otvárací ceremoniál odštartoval 30. ročník MFF Art Film
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. júl 2024 05:16