Foto zelená škola v Spišskej Novej Vsi. FOTO: KSK
StoryEditor

Najzelenšia škola pribudla v Spišskej Novej Vsi, architektonický unikát prospieva klíme aj študentom

30.05.2024, 15:17
Autor:
redred

Za architektonický unikát označujú akademické átrium s vegetačnými stenami, ktoré okrem estetickej funkcie prispieva k zmierneniu vysokých teplôt.

Stredná priemyselná škola technická na Hviezdoslavovej ulici v Spišskej Novej Vsi úspešne ukončila projekt zameraný na zlepšenie klímy a životného prostredia. Celkové náklady sa vyšplhali na 1 345 000 eur, z čoho 800-tisíc bolo z eurofondov a štátnej podpory a zvyšnou sumou prispel Košický samosprávny kraj, ktorý o tom informuje v tlačovej správe. 

Špeciálne zavlažovanie zo strechy aj spod zeme dáva škole prívlastok najzelenšia na Slovensku a vďaka vybaveniu a aj zameraniu umožňuje študentom lepšie a aj skôr uplatniť sa na trhu práce.

"Vychovávame ľudí, ktorí sa môžu sa umiestňovať na pozíciách s vyššou pridanou hodnotou. To znamená na takých, kde sú naozaj vyššie platy a nedokáže to robiť hocikto. Podobných firiem máme mimochodom dosť aj teraz na Slovensku a v našom kraji. Zároveň nás oslovujú rôzni domáci i zahraniční investori z rôznych oblastí technológií a robotiky, lebo pri otvorení pobočiek potrebujú dostatok kvalitných ľudí," povedal predseda košickej župy Rastislav Trnka.

image

Foto zelená škola v Spišskej Novej Vsi. FOTO: KSK

image

Foto zelená škola v Spišskej Novej Vsi. FOTO: KSK

Aktuálne sa pripravuje najväčší rozvojový projekt v histórii školy, v rámci ktorého postavia nové vzdelávacie a prezentačné centrum robotiky a inteligentných výrobných systémov. Pribudne nová budova aj s najnovšími technológiami v oblasti automatizácie a robotiky,

Už zrealizovaný enviromentálny projekt vodozádržnych opatrení predstavil riaditeľ tejto školy Ladislav Ruttkay. "Účelom je zadržiavanie dažďovej vody zo striech v areáli našej školy a jej návrat alebo využitie na zavlažovanie parku, zelených záhrad, átria a záhonov," priblížil.

Za architektonický unikát označujú akademické átrium s vegetačnými stenami, ktoré okrem estetickej funkcie prispieva k zmierneniu vysokých teplôt. Súčasťou sú dažďové záhrady, jazierko, kvetinové záhony, pódium a lavičky na sedenie.

01 - Modified: 2024-09-11 17:45:00 - Feat.: - Title: Najmenej 34 ľudí zahynulo pri útoku Izraela na budovu školy a obytné domy v Gaze 02 - Modified: 2024-09-05 08:57:56 - Feat.: - Title: Školám v Česku opäť pristál v schránke výhražný bombový email 03 - Modified: 2024-09-03 05:10:20 - Feat.: - Title: Autobus narazil do davu pred školou v Číne, zahynulo najmenej 11 ľudí 04 - Modified: 2024-08-31 22:00:00 - Feat.: - Title: Štartuje školský rok. Prinesie príspevok na pomôcky aj nové recepty v jedálňach (otázky a odpovede) 05 - Modified: 2024-08-28 09:10:18 - Feat.: - Title: Ako pod Tatrami predbehli Európsku úniu. Provincia spišských miest bola fenoménom i silným ekonomickým hráčom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. september 2024 01:02