Vizualizácia Národnej univerzitnej nemocnice v Bratislave. FOTO: MZ SR
StoryEditor

Ružinov bude pri výstavbe nemocnice súčinný, žiada však náhradu za zimný štadión

01.06.2024, 09:41
Autor:
TASRTASR

Mesto by malo byť zapojené aj do dizajnovania novej nemocnice.

Bratislavská mestská časť Ružinov je pripravená poskytnúť súčinnosť pri výstavbe novej národnej nemocnice v hlavnom meste. Žiada však náhradu za Zimný štadión Vladimíra Dzurillu, v ktorého priestoroch má časť nemocnice vzniknúť. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre poskytla riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovskej samosprávy Tatiana Tóthová.

"Uvedomujeme si dôležitosť a význam nemocnice, ale nemôžeme len tak bez náhrady prísť o jeden z mála zimných štadiónov v meste. (...) Štát bude potrebovať naše pozemky, štadión, aj úpravu územného plánu mesta, a sme plne pripravení poskytnúť súčinnosť, jediné, čo požadujeme (a bolo nám prisľúbene) je nový zimný štadión v obdobných parametroch," uviedla s tým, že detaily ešte budú predmetom rokovaní.

Podotkla, že súčasný štadión je jeden z najhorších na Slovensku, so zlou energetikou a zastaranými technológiami. Tiež, že jeho prevádzka je dlhodobo finančne neudržateľná a mestská časť ho ročne dotuje sumou takmer milión eur. "Rovnaký, ale nový štadión môže mať prevádzku niekoľkonásobne lacnejšiu. Našou úlohou je preto teraz nájsť miesto, kde by mohol vzniknúť," skonštatovala.

Mesto by malo byť podľa jej slov zapojené aj do dizajnovania novej nemocnice. "Prinajmenšom z hľadiska verejných priestorov a vplyvov na dopravu, preto chystáme návrh memoranda medzi ministerstvom, mestom a mestskou častou," ozrejmila Tóthová.

Dodala, že samospráva za posledný mesiac trikrát rokovala s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD). "Naposledy aj za účasti primátora Valla a hlavného architekta," doplnila.

Vláda tento týždeň odobrila výstavbu novej národnej nemocnice v bratislavskom Ružinove. Dokončená by mala byť najneskôr do konca roka 2032. V lokalite Rázsochy, kde mala nemocnica pôvodne stáť, chce štát najneskôr do roku 2031 postaviť Národný ústav detských chorôb.

 

01 - Modified: 2024-06-18 16:30:00 - Feat.: - Title: Ružinov sa rozrastá o prémiovky. Developer predal už takmer tretinu bytov, ceny plánuje zvýšiť 02 - Modified: 2024-06-14 11:05:40 - Feat.: - Title: Mojim predchodcom chýbala dávka odvahy. Súčasný stav je neudržateľný, tvrdí šéf našej najväčšej nemocnice 03 - Modified: 2024-05-31 10:02:58 - Feat.: - Title: Nezverejnenie analýzy pri projekte národnej nemocnice je chybou, kritizuje analytik 04 - Modified: 2024-05-29 12:09:25 - Feat.: - Title: Dolinková informuje o výstavbe novej národnej nemocnice 05 - Modified: 2024-05-29 14:08:30 - Feat.: - Title: Namiesto Rázsoch v Ružinove. Vláda odobrila projekt novej národnej nemocnice
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. júl 2024 12:56