StoryEditor

Snem Hlasu v Košiciach: Pellegrini sa vzdal funkcie predsedu, verí v prežitie strany

01.06.2024, 09:48
Autor:
TASRTASR

Sledujte dianie na sneme strany Hlas v Košiciach.

Nikdy neprestanem byť sociálnym demokratom a presadzovať hodnoty sociálnej demokracie vo svojom politickom živote.

Uviedol to končiaci predseda stany Hlas-SD a novozvolený prezident Peter Pellegrini v príhovore na sneme strany. Zdôraznil, že voľba nového predsedu, ktorá Hlas-SD čaká, je dôležitý krok v jej živote.

Úloha pre nového šéfa

Novému predsedovi zanechal úlohu získať viac voličov z mladšieho spektra. Strane želá, aby prežila svojho zakladateľa a generáciu stojacu pri jej zrode.

"Slovenská politická tradícia jasne hovorí, že prezident republiky má byť nadstranícky, aby mohol zjednocovať národ a vždy uprednostniť záujmy ľudí pred záujmami politikov. Pretože práve od ľudí pochádza jeho mandát," uviedol Pellegrini s tým, že hoci nemá zákonnú povinnosť odísť zo strany, na budovanie politickej kultúry treba viac, než len rešpektovať zákony.

Myslí si, že jeho pôsobenie v prezidentskom úrade môže spolu s prácou Hlasu-SD priniesť synergiu pri presadzovaní "hodnôt zmieru, pokoja, sociálnej spravodlivosti i silného štátu".

Novému predsedovi Hlasu adresoval prosbu, aby pre plány strany získal aj viac voličov a sympatizantov v mladšom či strednom veku, no nezabúdal ani na staršiu generáciu. "Ale zabojujme aj tam, kde zatiaľ chýbajúcu skúsenosť nahrádza mladícka dravosť a energia, pretože to je sila, ktorá raz bude v krajine dominantná," povedal.

Pripomenul, že odporúča za predsedu zvoliť ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, ktorý podľa neho predstavuje novú generáciu politikov. Je presvedčený, že spolu s podpredsedami dokáže vytvoriť funkčný, zodpovedný a akcieschopný tím, ktorý Hlasu-SD zabezpečí nielen politické prežitie, ale aj sľubnú a výraznú politickú budúcnosť.

Správne rozhodnutie

Opätovne odsúdil atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Slovensko však podľa neho je a bude demokratickou krajinou, kde sa bude rozhodovať vo volebných miestnostiach a nie s pištoľami na námestiach.

"Venujme preto svoju pozornosť tam, kde je potrebná pre samotných ľudí, nie pre nás, ako pre politikov," apeloval na straníkov. Upozornil na skratkovitú snahu zarobiť za krátky čas veľa politických bodov. Apeloval, aby nezabudli na prácu pre ľudí a aby nestrácali kontakt s občanmi. Pripomenul priority strany, ako sociálny pilier, proeurópska orientácia a zachovanie národnej identity, odmietanie fašizmu a netolerancie.

V príhovore pripomenul vznik strany a jej úspechy. Skonštatoval, že po parlamentných voľbách bez Hlasu-SD nebolo možné zložiť vládnu koalíciu. Strana podľa neho prijala správne rozhodnutie.

"Mali sme na výber medzi možnosťou presadiť svoje zásadné sociálnodemokratické priority a vytvoriť stabilnú vládnu koalíciu, alebo pokračovať v neblahom trende večných sporov vo vláde, pretkaných ideologickými vojnami," povedal.

Dodal, že Hlas-SD prevzal zodpovednosť za najdôležitejšie rezorty z pohľadu kvality života ľudí a vyzdvihol už prijaté opatrenia. Podčiarkol však aj výzvy, pred ktorými jednotlivé rezorty stoja.

01 - Modified: 2024-06-19 15:04:45 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po letných prázdninách úradovať aj z Banskej Bystrice. Nechcem, aby to bolo slávnosťou, vraví 02 - Modified: 2024-06-19 13:23:59 - Feat.: - Title: SNS rozladila nominácia Šefčoviča. Národniari majú jasno, teraz už ide len o jedno 03 - Modified: 2024-06-19 10:31:02 - Feat.: - Title: Pellegrini chce ako prezident napraviť pokrivené renomé Slovenska v zahraničí. Je však sčasti skreslené, tvrdí 04 - Modified: 2024-06-19 07:52:33 - Feat.: - Title: Prieskum Focusu: Hlas sa výrazne prepadol, Smer a PS rastú. Do parlamentu by sa dostala aj Republika 05 - Modified: 2024-06-18 14:25:53 - Feat.: - Title: Prezident v stredu na svojej prvej regionálnej ceste navštívi Banskú Bystricu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. jún 2024 02:24