Odchádzajúca slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa víta s príslušníkmi vatikánskej šľachty pred osobnou audienciou u pápeža Františka vo Vatikáne. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čaputová: Pápež ľudom na Slovensku odkázal, aby medzi sebou hľadali pokoj

01.06.2024, 12:32
Autor:
TASRTASR

Situácia na Slovensku je podľa prezidentky ťažká a ľudia majú obavy, preto považuje za dôležité poslať im posolstvo z Vatikánu.

Pápež František v sobotu prijal na osobnej audiencii prezidentku Zuzanu Čaputovú. Ľuďom na Slovensku Svätý otec v súčasnej ťažkej situácii odkázal, aby medzi sebou hľadali pokoj. Prezidentka to uviedla po audiencii.

"Je to vždy skvelá a krásna príležitosť môcť sa rozprávať so Svätým otcom," povedala prezidentka. Františkovi poďakovala aj za jeho slová podpory, ktoré poslal po atentáte na premiéra Roberta Fica.

Situácia na Slovensku je podľa nej ťažká a ľudia majú obavy, preto považuje za dôležité poslať im posolstvo z Vatikánu. "Je prirodzené, že sme rozdielni, napriek tomu sa spolu rozprávajte a hľadajte medzi sebou pokoj. Pokoj, je krehká kvetina," citovala prezidentka pápežov odkaz.

"Veľmi si želám, aby tento odkaz na Slovensku zarezonoval, aby sa premenil do reality... Dôležité je, aby sme o pokoji menej kázali druhým, ale predovšetkým ho prežívali sami v sebe," dodala.

Prezidentka pripomenula, že počas jej päťročného mandátu išlo o jej štvrté stretnutie s pápežom Františkom. "Aj počas dnešného stretnutia sme spomínali na jeho úžasnú návštevu na Slovensku v roku 2021," uviedla.

Súčasťou delegácie slovenskej prezidentky vo Vatikáne boli aj matky troch dievčat, ktoré tragicky zahynuli pri aprílovej nehode autobusu v Spišskom Podhradí, keď cestovali na diecézne stretnutie mládeže. Prezidentka dúfa, že stretnutie s pápežom aspoň trochu zmierni bolesť, ktorú matky prežívajú v súvislosti so stratou svojich dcér.

Čaputovú vo Vatikáne sprevádzal aj kňaz Peter Gombita, ktorý na východnom Slovensku zriadil a prevádzkuje komunitné centrá pre ľudí bez domova. Táto téma je podľa prezidentsky pápežovi veľmi blízka, keďže je veľmi aktívny v oblasti charity.

Gombita dlhodobo upozorňuje na problémy spojené s chudobou aj tým, že odbehol desiatky maratónov, pričom v roku 2016 bežal 1 500 kilometrov z Košíc až do Vatikánu, informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

01 - Modified: 2024-06-20 19:35:10 - Feat.: - Title: Taliansky arcibiskup Vigano tvrdí, že ho čaká vatikánsky súd za kritiku pápeža 02 - Modified: 2024-06-17 13:04:38 - Feat.: - Title: Koľko štát stoja exprezidenti? Ostáva im doživotná renta vo výške platu poslanca aj ochranka s vozidlom 03 - Modified: 2024-06-17 08:36:47 - Feat.: - Title: Obrovské trápenie v rodine Zuzany Čaputovej. Onkologické ochorenie ju zasiahlo 04 - Modified: 2024-06-15 17:39:04 - Feat.: - Title: Inaugurácia s veľkým odstupom od verejnosti, priaznivcov Pellegriniho prišlo do ulíc málo (reportáž HN) 05 - Modified: 2024-06-15 15:55:54 - Feat.: - Title: S prezidentom Pellegrinim prišla do paláca najvyššia politická liga
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
27. jún 2024 20:36