Predseda SNS Andrej Danko. FOTO: TASR - Jakub Kotian FOTO: Jakub Kotian
StoryEditor

Dankova SNS hovorí o politickom dlhu Hlasu. Verí, že sa koalícia v pondelok dohodne na šéfovi parlamentu

05.06.2024, 11:59
Autor:
TASRTASR

SNS reagovala, že vníma podporu strany Smer pri obsadzovaní postu predsedu Národnej rady.

Koaličná SNS verí, že na pondelkovom rokovaní sa vládna koalícia dohodne na postupe pri voľbe nového predsedu Národnej rady.

Považuje za dôležité, aby sa na inaugurácii zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho, ktorá bude 15. júna, zúčastnil nový predseda parlamentu. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

image

Kaliňák sa v spore SNS a Hlasu o šéfa parlamentu postavil na Dankovu stranu. Podporuje ho aj Fico, vyhlásil

"Pre koalíciu je dôležitá súdržnosť, preto SNS verí, že na pondelkovom rokovaní, tak ako bolo dohodnuté, sa na júnovú schôdzu dohodne postup na voľbe nového predsedu Národnej rady SR," uviedla Škopcová. Nového predsedu volia poslanci parlamentu. Najbližšia riadna schôdza sa začína 11. júna.

SNS zároveň reagovala, že vníma podporu strany Smer-SD pri obsadzovaní postu predsedu Národnej rady. Vicepremiér Robert Kaliňák v utorok uviedol, že predseda SNS Andrej Danko by bol dobrým predsedom parlamentu. Považuje to za dobrý návrh pre stabilitu a vyváženosť koalície. Obsadenie postu je podľa neho na dohode SNS a Hlasu-SD.

SNS tvrdí, že Hlas má politický dlh voči Smeru aj SNS. "Bez jasnej podpory strán Smer-SD a SNS by strana Hlas-SD nezískala post prezidenta," uviedla hovorkyňa. Strana Andreja Danka tiež oceňuje, že Pellegrini ako budúci prezident ostal v štruktúrach strany Hlas.

"SNS vidí v pozícii Petra Pellegriniho ako zakladajúceho predsedu strany Hlas-SD garanciu stability koalície," dodala Škopcová.

Pellegrini má pozastavené členstvo v Hlase-SD a ostala mu pozícia zakladajúceho predsedu, v ktorej sa mu ponechali určité kompetencie.

Nový predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok vyzval partnerov na rešpektovanie koaličnej zmluvy a trvá na nároku Hlasu na post šéfa parlamentu.

Strana na tento post nominuje svojho podpredsedu Richarda Rašiho. Funkcia sa uvoľnila po tom, čo v prezidentských voľbách zvíťazil Peter Pellegrini.

01 - Modified: 2024-09-27 12:34:40 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili deň diskusiou k chýbajúcemu predsedovi parlamentu 02 - Modified: 2024-09-26 15:30:00 - Feat.: - Title: Kto máva taktovkou vo vládnom orchestri namiesto Fica? (komentár) 03 - Modified: 2024-09-26 13:56:16 - Feat.: - Title: PS chce odvolať Huliaka z funkcie šéfa envirovýboru. Dôvodom sú vulgárne výroky 04 - Modified: 2024-09-26 09:06:06 - Feat.: - Title: Kauza Plavákovej nálepiek na notebooku: Výbor rozhodol, že môžu byť v rozpore s rokovacím poriadkom 05 - Modified: 2024-09-25 18:52:01 - Feat.: - Title: Neporušili sme koaličnú zmluvu, reaguje poslanec Hlasu po tom, čo podržali poslankyňu PS, keď ju Danko vykázal
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. september 2024 12:14