Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Rezort Šutaja Eštoka predložil nový zákon o kritickej infraštruktúre, aktuálny je už prekonaný

07.06.2024, 12:22
Autor:
TASRTASR

Návrh reflektuje legislatívu Európskej únie. Materiál je v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ministerstvo vnútra predložilo nové znenie zákona o kritickej infraštruktúre. Ako zdôvodňuje, v súčasnom geopolitickom kontexte musí Slovenská republika zostať ostražitá a neustále sa prispôsobovať.

Súčasný zákon, ktorý vymedzoval ochranu len prvkov kritickej infraštruktúry, je už podľa predkladateľa prekonaný. Návrh tiež reflektuje legislatívu Európskej únie. Materiál je v skrátenom medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Cieľom návrhu zákona je posilniť poskytovanie základných služieb, ktoré sú nevyhnutné na zachovanie životne dôležitých spoločenských funkcií alebo hospodárskych činností, a to zvýšením odolnosti kritických subjektov, ktoré takéto služby poskytujú," uviedol rezort.

Vzhľadom na čoraz väčšiu prepojenosť infraštruktúr, sietí a prevádzkovateľov poskytujúcich základné služby je podľa ministerstva nevyhnutné zásadne zmeniť súčasný prístup a prejsť od ochrany konkrétnych štruktúr k zvýšeniu odolnosti kritických subjektov, ktoré ich prevádzkujú.

Rezort poukazuje na zmeny v prevádzkovom a bezpečnostnom prostredí. Rizikové prostredie označil za zložitejšie ako v roku 2008.

Zahŕňa aj prírodné nebezpečenstvá v mnohých prípadoch zhoršené zmenou klímy, štátmi podporované hybridné akcie, terorizmus, vnútorné hrozby, pandémie a havárie.

Zároveň prevádzkovatelia čelia výzvam pri integrácii nových technológií ako napríklad 5G a bezpilotných leteckých systémov do svojej prevádzky, a zároveň riešia slabé miesta, ktoré by takéto technológie mohli potenciálne vytvoriť. Vďaka týmto technológiám a iným trendom sa tiež prevádzkovatelia čoraz viac spoliehajú jeden na druhého.

"Dôsledky sú jasné - narušenie, ktoré ovplyvní poskytovanie služieb jedným prevádzkovateľom v jednom sektore môže vyvolať reťazové účinky na poskytovanie služieb v iných sektoroch a prípadne aj v iných členských štátoch alebo v celej Európskej únii," upozornil rezort.

01 - Modified: 2024-06-13 19:09:01 - Feat.: - Title: Chránené vonkajšie hranice Únie uľahčia boj s nelegálnou migráciou. Šutaj Eštok prezentoval postoje Slovenska 02 - Modified: 2024-06-13 17:56:36 - Feat.: - Title: Po eurovoľbách sa začína ozajstný koaličný poker a Šutaj Eštok v ňom má premiéru 03 - Modified: 2024-06-13 07:14:55 - Feat.: - Title: Premiér komunikuje v rámci koalície, potvrdil Kaliňák aj Šutaj Eštok 04 - Modified: 2024-06-12 14:36:21 - Feat.: - Title: Lex atentát spoznal finálnu verziu: nové podmienky spĺňa iba Fico, na protest jedine bez masky 05 - Modified: 2024-06-08 10:48:04 - Feat.: - Title: Dlhoročná riaditeľka odboru volieb rezortu vnútra Chmelová končí svoje pôsobenie na poste
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. jún 2024 02:40