Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Šimkovičová: Novela zákona o Fonde na podporu umenia prinesie spravodlivejšie hodnotenie projektov

12.06.2024, 11:35
Autor:
TASRTASR

Legislatívne úpravy prinesú podľa ministerky kultúry aj systémovú pomoc a rozvoj kultúrnej infraštruktúry v regiónoch.

Novela zákona o Fonde na podporu umenia bude znamenať podporu zmysluplných projektov na základe transparentnejšieho a spravodlivejšieho posudzovania.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) to uviedla v reakcii na v utorok definitívne schválenú novelu zákona o verejnoprávnom fonde.

Legislatívne úpravy prinesú podľa ministerky aj systémovú pomoc a rozvoj kultúrnej infraštruktúry v regiónoch. "Na túto sumu bude vyčlenených 10 miliónov eur, o ktoré sme rozpočet fondu navýšili," upozornila ministerka.

Posilnenie právomocí rady so zastúpením nominantov ministerstva kultúry považuje za absolútne prirodzený a legitímny krok, vzhľadom na verejné zdroje, s ktorými fond narába. Pripomenula, že v zmysle novely sa rozšíri aj podiel z príspevku štátu, ktorý môže byť použitý na priority určené rezortom kultúry. Vyšší bude aj percentuálny podiel z určených príjmov fondu na jeho vlastnú prevádzku.

Poslanci Národnej rady v utorok prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o Fonde na podporu umenia.

O poskytnutí peňazí z fondu tak bude po novom rozhodovať rada fondu. Prihliadať bude na stanovisko odbornej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady, no stanovisko nebude pre radu záväzné.

Počet členov rady sa zvýši z deviatich na 13. Siedmich bude menovať priamo minister kultúry, jedného bude menovať minister na návrh starostov obcí, primátorov miest a predsedov samosprávnych krajov. Princíp menovania zvyšných členov komisie zostáva zachovaný podľa platného znenia zákona.

Novela má byť účinná od 1. augusta. Prezidentka novelu vrátila poslancom na opätovné prerokovanie s tým, že v nej vidí rozpor s ústavou.

01 - Modified: 2024-06-21 18:59:38 - Feat.: - Title: Šimkovičová odmieta obavy z ohrozenia nezávislosti STVR, sloboda tvorby podľa nej nekončí 02 - Modified: 2024-06-20 18:45:32 - Feat.: - Title: Pri zabezpečení verejnoprávnosti postupujeme ústavným spôsobom, tvrdí Šimkovičová 03 - Modified: 2024-06-20 19:27:03 - Feat.: - Title: Je rozhodnuté. RTVS definitívne končí, parlament schválil zákon o STVR 04 - Modified: 2024-06-20 09:21:41 - Feat.: - Title: Šimkovičová obhajuje zmeny v RTVS: Vysielanie strácalo verejnoprávnosť. Má byť aj kritické, oponuje SaS 05 - Modified: 2024-06-20 07:31:50 - Feat.: - Title: Poslanci dnes rokujú o novelizácii mediálnych služieb aj o zmenách v RTVS. Prišla aj Šimkovičová
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
29. jún 2024 16:28