Zľava český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. FOTO: TASR/Barbora Vizváryová
StoryEditor

Čaputová prezradila, čo bude robiť po skončení mandátu. Zamieri do akademickej sféry

12.06.2024, 16:28
Autor:
TASRTASR

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa po skončení mandátu chce venovať oblasti vzdelávania a chce pôsobiť v akademickej sfére.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa po skončení mandátu chce venovať oblasti vzdelávania a chce pôsobiť v akademickej sfére. Povedala to v stredu po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom na Pražskom hrade.

Prezidentka si podľa vlastných slov chce počas najbližších mesiacov oddýchnuť.

"Zároveň je jasné to, že nesmerujem do žiadnej politickej funkcie, odchádzam z politického priestoru. A tie ďalšie plány naznačím aspoň tak, že v tom ďalšom období by som sa veľmi rada venovala niečomu, čo som nazvala podpora rastu. Čo najbližšie k tomu je oblasť vzdelávania, možno akademická sféra," naznačila slovenská prezidentka svoje ďalšie pôsobenie.

Čaputová na svojej poslednej zahraničnej ceste v prezidentskej funkcii zopakovala, že vzťahy medzi SR a ČR sú mimoriadne a ich základ tvorí najmä ľudská blízkosť. "Zároveň sme si takí blízki, že si občas môžeme dopriať aj úprimnú a konštruktívnu spätnú väzbu... Som presvedčená, že táto mimoriadna blízkosť medzi našimi krajinami bude pokračovať aj ďalej," povedala slovenská prezidentka.

Pavel sa Čaputovej poďakoval za spoluprácu a dodal, že na Pražskom hrade bude vždy vítaná. "Osobným prístupom pani prezidentky, jej ústretovosťou, otvorenosťou a korektnosťou boli vzťahy medzi našimi krajinami v posledných rokoch prehlbované a upevňované v tom žiaducom smere a za to jej patrí veľká vďaka," ocenil slovenskú hlavu štátu český prezident.

Čaputová je v Prahe na svojej poslednej zahraničnej ceste ako najvyššia predstaviteľka Slovenska. Z hradu zamieri do pražskej Botanickej záhrady, kde zasadí lipu ako národný strom SR v rámci projektu Korene osobností.

Vo štvrtok bude mať prejav na konferencii Prague European Summit a zároveň si tam prevezme aj ocenenie. Neskôr si Pavlom vzájomne udelia najvyššie štátne vyznamenania svojich krajín.

01 - Modified: 2024-09-05 09:45:41 - Feat.: - Title: Polícia rieši náhodný výstrel v Bratislave, priznal sa k nemu partner exprezidentky Čaputovej 02 - Modified: 2024-08-29 12:15:57 - Feat.: - Title: Slovensko sa podľa Čaputovej vďaka SNP zaradilo na správnu stranu dejín 03 - Modified: 2024-07-17 16:40:40 - Feat.: - Title: Biden kvôli pokračujúcim rebéliam v strane predstavuje nové plány pre druhý mandát 04 - Modified: 2024-07-09 11:38:26 - Feat.: - Title: Česi označili Čaputovú za najlepšiu zahraničnú političku, jej nástupcu vnímajú horšie 05 - Modified: 2024-07-04 12:55:01 - Feat.: - Title: Čaputová reaguje na Fica. Ten ju vyzval, aby sa ospravedlnila "za prejavy nenávisti"
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. september 2024 01:35