ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Súdna rada nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie v prípade lex atentát

17.06.2024, 16:59
Autor:
TASRTASR

Národnú radu vyzvala na neprijatie novely Trestného zákona obsiahnutej v predmetnom ustanovení návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku.

Súdna rada nevidí dôvod na skrátené legislatívne konanie bez predchádzajúcej odbornej diskusie v prípade tzv. lex atentát, ktorý minulý týždeň schválila vláda na svojom rokovaní. Dôvodom je ustanovenie návrhu zákona o opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie, ktoré sa týka rozšírenia skutkových podstát trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia aj o stav, keď je osobe právoplatne uložená povinnosť uhradiť pokutu a osoba bez vážneho dôvodu túto povinnosť nesplní. Informovala o tom na svojom webe. Vyzýva preto vládu, aby dané ustanovenie z návrhu zákona vypustila.

image

Súdna rada nesúhlasí so stíhaním sudkyne Denisy Cvikovej z Kočnerovej Threemy pre ohýbanie práva

"Súdna rada Slovenskej republiky dnes prijala uznesenie k návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v Slovenskej republike, ktoré doručila podpredsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Kaliňákovi a podpredsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Petrovi Žigovi," priblížila Súdna rada.

Národnú radu SR vyzvala na neprijatie novely Trestného zákona obsiahnutej v predmetnom ustanovení návrhu zákona o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie na Slovensku.

Tzv. lex atentát schválila minulý týždeň vláda. Zákaz zhromaždení by mohol platiť v okruhu 50 metrov od sídla prezidenta SR, vlády SR či všeobecného súdu. V prípade Ústavného súdu SR by mal platiť zákaz zhromaždenia v okruhu 100 metrov od jeho sídla. Návrh počíta aj s novými dôvodmi na zákaz zhromaždenia. Chce napríklad zamedziť protestom pred obydliami. Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér by mali mať priznané právo na "primerane vybavenú nehnuteľnosť". Šéf parlamentu a predseda vlády, ktorí budú vo funkcii dve volebné obdobia, by zároveň mali mať právo na doživotný plat.

01 - Modified: 2024-06-21 08:46:20 - Feat.: - Title: Smer spravil zmeny v lex atentát. Vypúšťajú pokutu pre samosprávy, informoval Gašpar 02 - Modified: 2024-06-20 12:37:02 - Feat.: - Title: Kontroverzné zákazy, viac ochranky aj doživotné platy. Poslanci posunuli lex atentát do druhého čítania 03 - Modified: 2024-06-19 18:40:25 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili diskusiu k lex atentát, Kaliňák avizuje úpravy 04 - Modified: 2024-06-19 14:25:44 - Feat.: - Title: Idú za hranu, vraví Mikulec o opatreniach lex atentát. Poukázal aj na ďalšie sporné body novely 05 - Modified: 2024-06-19 13:02:01 - Feat.: - Title: Ponáhľajú sa, nie je na to však dôvod. Opozícia kritizuje pri lex atentát skrátené konanie aj zásah do práv
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
21. jún 2024 10:46