Nová budova Národného divadla s fontánou Vodný prameň v popredí. FOTO: TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Električka pred SND môže negatívne vplývať na divadlo. Mesto chce z pešej zóny spraviť dopravnú, tvrdí Kňažko

18.06.2024, 15:44
Autor:
TASRTASR

Hlavné mesto v apríli vyhlásilo, že plánovanú električkovú trať pred novou budovou SND by mohli začať stavať v roku 2027 až 2029.

Štúdia bratislavského magistrátu pre plánovanú električkovú trať pred novou budovou Slovenského národného divadla (SND) na Pribinovej ulici v Bratislave je neúplná. Tvrdia to zástupcovia otvoreného fóra Zachráňme kultúru, podľa ktorých môže trať negatívne vplývať na prevádzku divadla. Vyzývajú preto na diskusiu.

Štúdia realizovateľnosti, ktorú v apríli zverejnil magistrát, podľa odborníkov Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity opomína niektoré faktory, dôležité pre posudzovanie hlukovej a vibračnej záťaže prejazdov električiek na SND. Experti konštatujú, že doterajšie zverejnené štúdie sa v nedostatočnej miere zaoberali šírením vibroakustickej energie stavebnými konštrukciami a podložím.

Vzhľadom na vybudenie tzv. dunivého hluku, ktorý spôsobuje prejazd električky, neboli v štúdiách spracované kľúčové analýzy tzv. štruktúrneho hluku. "Nebola vykonaná modálna analýza stavebných konštrukcií (stien, podláh, stropov), ktorá umožňuje zistiť zhodu vlastných frekvencií stavebných komponentov s budiacou frekvenciou, teda rezonanciu priestorov, čo môže rušiť akustické prostredie umeleckej produkcie SND," poukázalo fórum.

Izolačná vrstva

Tvrdí, že neúplnosť doterajších štúdií tkvie v hodnotení vplyvu prejazdov električiek najmä vzdušnou cestou, pričom nebol v dostatočnej miere braný do úvahy tzv. štruktúrny hluk. V štúdii magistrátu podľa expertov chýbajú reálne experimentálne alebo analytické vyhodnocovania výpočtových modelov pri ekvivalentnom dynamickom zaťažení. "Pri vibroakustickom rušení sú rozhodujúce výkmity (vrcholové hodnoty) zrýchlenia a nie efektívne hodnoty zrýchlenia, ako sa uvádza v správe," skonštatovali.

Štúdia magistrátu tiež uvádza použitie 20-milimetrovej vrstvy izolácie. Tá však podľa otvoreného fóra nedokáže dostatočne utlmiť nízke frekvencie, ktoré sa u koľajových vozidiel generujú a budú vybudzovať vlastné frekvencie do nosných konštrukcií priestorov divadla.

image

Jana Kovalčíková na rovinu: „Mám rada špinu herectva a bez tohto deň nezačínam.“

Herec a bývalý minister kultúry Milan Kňažko pripomenul, že rezort kultúry v roku 2017 vydal stanovisko, že ani najmodernejšími materiálmi nie je možné vyrobiť takú konštrukčnú bariéru, aby do okolia neprenikali vibrácie a nízkofrekvenčný hluk. "Všade na svete je snaha vytvárať v meste pešie zóny. Vedenie mesta však z pešej zóny ide spraviť dopravnú," podotkol Kňažko.

Dopravný inžinier Roman Rymarenko reagoval, že pre zachovanie verejného, pobytového priestoru pred SND je potrebné hľadať iné riešenia vedenia električkovej dopravy v Bratislave. "Je smutné a nepochopiteľné, že vedenie mesta nepripustilo diskusiu nad alternatívnym návrhom trasovania električky Olejkárska - Landererova mimo SND," poznamenal.

Hlavné mesto v reakcii pre TASR deklarovalo, že realizovaná štúdia potvrdila, že v prípade zachovania garáže a jej premostenia električkovou traťou, ako aj v prípade zasypania garáže a umiestnenia trate na pevný terén je možné prevádzkovať električku bez toho, aby spôsobovala rušenie v chránených priestoroch divadla.

Stavebné práce

 "Závery štúdie realizovateľnosti doplnili a aj potvrdili výsledky štúdií a analýz dát z minulosti, s ktorými mesto pracovalo pri plánovaní tejto električkovej trate a na základe ktorých dospelo k záveru, že najvýhodnejší variant trasovania električky v takzvanom novom bratislavskom centre je práve trasa po Pribinovej ulici," dodal hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Zároveň výsledky podľa neho potvrdili aj závery medzinárodnej odbornej pracovnej skupiny, ktorú hlavné mesto zriadilo v roku 2021 a ktorá konštatovala, že pred divadlom je možné stavať a prevádzkovať električkovú trať bez výrazného vplyvu na divadlo. "Mesto má naďalej záujem zapájať všetkých potrebných aktérov projektovania a výstavby do tohto projektu," doplnil hovorca.

image

Mekka filmového priemyslu plná histórie. Malá Havana v Európe ponúka viac než len flamenco a býčie zápasy

Hlavné mesto v apríli vyhlásilo, že plánovanú električkovú trať pred novou budovou SND by mohli začať stavať v roku 2027 až 2029. Tento variant trate považuje za najlepší, tvrdí, že električka nebude rušiť divadelnú umeleckú produkciu. Odvoláva sa pritom na výsledky štúdie, ktoré prezentovalo ministerstvu kultúry i vedeniu SND. Riešiť s nimi bude aj organizáciu stavebných prác. Ministerstvo kultúry žiada garanciu splnenia všetkých podmienok na odstránenie negatívneho dosahu na prevádzku divadla. Akýkoľvek negatívny dosah považuje za neakceptovateľný. Vedenie SND s trasou nesúhlasí.

01 - Modified: 2024-06-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Martha Issová: Najviac priateľov mám medzi umelcami a doktormi. Sú to adrenalínové svety, ktoré si rozumejú 02 - Modified: 2024-06-03 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: HBO uvedie film slovenského režiséra. Človek nemusí byť v Los Angeles, aby dokázal spolupracovať s veľkými hráčmi, hovorí Dominik 03 - Modified: 2024-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V novej súťažnej sekcii MFF Art Film sa predstavia snímky zo strednej a východnej Európy 04 - Modified: 2024-05-29 12:26:12 - Feat.: 0 - Title: Uži si Truck Country na Zelenej Vode! Bohatý program vyšperkujú kapely, ktoré určite roztancujú publikum 05 - Modified: 2024-05-28 12:45:42 - Feat.: 0 - Title: Už nevidím, končím, hovorí prvá M z Bondoviek Judi Denchová 06 - Modified: 2024-05-24 08:00:00 - Feat.: 0 - Title: S každým klientom sa pozrieme na jeho finančné ciele a očakávania do budúcnosti
01 - Modified: 2024-06-26 14:34:28 - Feat.: - Title: Dobrá správa pre cestujúcich v Bratislave. Vajnorská radiála prešla modernizáciou 02 - Modified: 2024-06-25 07:00:14 - Feat.: - Title: Na výstavbe električkovej trate v Petržalke badať podľa Bratislavy posun. Počet pracovníkov sa zdvojnásobil 03 - Modified: 2024-06-06 06:58:06 - Feat.: - Title: V Rusku sa zrazili dve električky, hlásia jednu obeť a desiatky zranených 04 - Modified: 2024-05-14 17:37:00 - Feat.: - Title: Vo veku 65 rokov zomrela operná speváčka Ľubica Rybárska 05 - Modified: 2024-05-10 11:23:59 - Feat.: - Title: Bratislava verí, že novú električkovú trať v Petržalke spustia do konca roka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. jún 2024 17:36