Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Milan Majerský. FOTO: TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Slovensko by mohlo mať viac volebných obvodov, zhodli sa Majerský a Šutaj Eštok

23.06.2024, 13:51
Autor:
TASRTASR

KDH je za osem volebných obvodov, ktoré budú určené hranicami samosprávnych krajov. Za každý obvod by bol zvolený potrebný počet poslancov do súčtu 150.

Na Slovensku by sa mohol zmeniť volebný systém. Mohlo by vzniknúť viacero volebných obvodov. V nedeľnej diskusnej relácii V politike na televízii TA3 sa na tom zhodli minister vnútra a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok a opozičný poslanec a šéf KDH Milan Majerský.

Hlas podľa ministra príde s myšlienkou zmeny volebného systému do vládnej koalície. Považuje to za dobrý nápad, ako vrátiť politiku k ľuďom. O počte volebných obvodov treba podľa Šutaja Eštoka diskutovať. "Každý jeden z okresov by mal mať svojho politického zástupcu v Bratislave, pretože tak vie ľahšie presunúť ťažisko problémov na to, aby sa riešili," skonštatoval.

KDH je za osem volebných obvodov, ktoré budú určené hranicami samosprávnych krajov. Za každý obvod by bol zvolený potrebný počet poslancov do súčtu 150. Majerský si vie predstaviť, že by v tomto prípade hnutie dodalo koalícii hlasy na schválenie návrhu.

image

Prieskum: Najdôveryhodnejším predsedom je Fico, ľudia najmenej veria Matovičovi

"Ale musí byť spustená odborná debata všetkých politických subjektov, odborníkov na regionálnu samosprávu, združenia miest a obcí, únie miest, zduženia SK8," podotkol Majerský. Chce, aby sa táto zmena diala odborne a nie politicky.

Šutaj Eštok v relácii reagoval na policajných odborárov, ktorí upozornili na zlé podmienky v Policajnom zbore (PZ) a platové ohodnotenie. O platoch bude rokovať s ministerstvom financií na budúci piatok (28. 6.).

"Budem za tých policajtov boxovať, aby sme im tento rok platy v nejakej forme zvýšili. Na to dávam svoju hlavu ako predseda koaličnej strany," povedal minister. Financie chce hľadať aj úsporou na rezorte vnútra. Zároveň v krátkom čase spustí veľký audit všetkých budov ministerstva.

Policajti podľa Majerského volajú o záchranu. Tvrdí, že uniformy a počítače sa dajú vyriešiť v krátkom čase, na obnovu budov je potrebný dlhší čas. PZ by sa tiež mal decentralizovať. Okienková agenda by sa mohla presunúť na kraje, ktoré vedia operatívnejšie reagovať a financie efektívnejšie využiť pre občana, povedal Majerský.

image

Kontroverzné zákazy, viac ochranky aj doživotné platy. Poslanci posunuli lex atentát do druhého čítania

Každá nová vláda sa podľa neho decentralizácie bojí. "Čo sa dá vyriešiť v meste, nech sa vyrieši v meste. Čo sa dá v kraji, nech sa vyrieši v kraji. Načo by sme so všetkým mali behať do Bratislavy," poznamenal.

Majerský zároveň poukázal na to, že renta vrcholových politikov v rámci lex atentát, balíka zákonov predložených po atentáte na premiéra, by mala byť riešená samostatným zákonom. "Nech sa tam pokojne vyriešia všetky ústavné funkcie, či už predseda parlamentu, predseda vlády, prezident," podotkol. Renta podľa šéfa KDH nerieši bezpečnosť. Doplnil, že ak by v balíku zmien renta nebola, za lex atentát by hnutie v parlamente zahlasovalo.

01 - Modified: 2024-06-21 22:00:00 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Šutaj Eštok dáva úradníkom novú zbraň 02 - Modified: 2024-06-21 17:51:54 - Feat.: - Title: Policajní odborári vyzývajú Šutaja Eštoka na zlepšenie podmienok 03 - Modified: 2024-06-21 12:47:17 - Feat.: - Title: Lex atentát svojím obsahom nedokáže zvýšiť bezpečnostnú situáciu, tvrdí poslanec KDH 04 - Modified: 2024-06-20 12:39:51 - Feat.: - Title: Koalícia sa snaží sprivatizovať RTVS, tvrdí Hajko. Do vedenia chce podľa opozície dosadiť "svojich ľudí" 05 - Modified: 2024-06-20 11:01:48 - Feat.: - Title: Systém nám nemôže skolabovať. KDH chce vyriešiť nedostatok sestier vysokými náborovými príspevkami
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. jún 2024 13:51