Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková. FOTO: TASR/Jaroslav NovákFOTO: Jaroslav Novák
StoryEditor

Dolinková reaguje na incident na bratislavských Kramároch. Chce zvýšiť sankcie pri útokoch na zdravotníkov

24.06.2024, 14:56
Autor:
lmlmTASRTASR

Ministerka zdravotníctva pripravuje opatrenia spoločne s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková navrhuje zvýšenie sankcií pri útokoch na zdravotníkov.

Ministerka to uviedla v reakcii na víkendový incident, kedy pacient na centrálnom príjme na Kramároch v Bratislave napadol iného pacienta čakajúceho na vyšetrenie a následne sestru a ďalšieho zdravotníka.

image

Pacient napadol v bratislavskej nemocnici iného pacienta a dvoch zdravotníkov

Zvýšenie sankcií

Dolinková predniesla návrh na Rade vlády pre bezpečnosť. Ohľadne sankcií komunikuje a aj s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom.

Zuzana Dolinková reaguje na brutálny útok pacienta na Kramároch, hovorí o pripravovaných zmenách

"Rázne odsudzujem akékoľvek útoky na našich zdravotníkov zo strany pacientov. Takéto agresívne a arogantné správanie voči lekarom a zdravotníkom je v našej spoločnosti absolútne neprijateľné. Zdravotníci nemôžu byť vystavovaní akýmkoľvek fyzickým ani verbálnym útokom. Cieľom je zabezpečiť bezpečné zdravotné prostredie, kde môžu vykonávať svoju prácu bez strachu. Navrhovanými opatreniami chceme ochrániť ľudí, ktorí sa starajú o naše zdravie a životy," uviedla Dolinková.

Obaja zdravotníci utrpeli ľahšie až stredné poranenia tváre a horných končatín.

Univerzitná nemocnica poukázala na to, že pre zranenia ruky, ktoré napadnutý zdravotník utrpel, bude práceneschopný. Privolaná polícia agresívneho pacienta umiestnila do cely predbežného zadržania.

Podajú trestné oznámenie

V krátkej dobe bude podľa UNB na neho podané trestné oznámenie.

"Ako lekár som sa s agresívnymi pacientmi stretol už niekoľkokrát, je to vždy veľmi nepríjemné a pochopiteľne nikto z nás nechce takéto situácie pri výkone svojej práce zažívať. Pre mňa osobne je však zarážajúce, ako často prichádza k takýmto agresívnym útokom na zdravotníkov. Zdravotníci nesmú byť vystavovaní verbálnym ani fyzickým útokom," povedal riaditeľ UNB Alexander Mayer.

 

01 - Modified: 2024-09-27 21:10:00 - Feat.: - Title: Zo strechy zaplavenej nemocnice v americkom štáte Tennessee evakuovali desiatky ľudí vrátane pacientov 02 - Modified: 2024-09-27 08:03:18 - Feat.: - Title: Rezort zdravotníctva pracuje na riešení problému s poplatkami a doplatkami v ambulanciách 03 - Modified: 2024-09-27 07:08:46 - Feat.: - Title: Do hry sa dostávajú riešenia exministra Zajaca. Čo všetko vieme o balíku finančných opatrení v zdravotníctve? 04 - Modified: 2024-09-26 17:34:53 - Feat.: - Title: Zajac sa v HNtelevízii nečakane zastal Dolinkovej: Som posledný, kto ju bude obhajovať, ale nie je to fér 05 - Modified: 2024-09-26 14:07:32 - Feat.: - Title: Dolinková odmieta, že by ustupovala dezinformáciám
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. september 2024 21:00