Zaplavené ulice v Nových Zámkoch. FOTO: FB/Nové Zámky
StoryEditor

V mestách Nitrianskeho kraja je vyhlásená mimoriadna situácia, zatopené sú celé ulice podchody

26.06.2024, 23:45
Autor:
TASRTASR

V Nových Zámkoch zostali počas búrky niektoré lokality bez elektriny. Voda zatopila pivnice rodinných domov i panelákov. Pod vodou sú viaceré ulice v meste aj podchody.

Vo viacerých mestách Nitrianskeho kraja je po búrkach a výdatnom daždi, ktoré zasiahli región v stredu podvečer, vyhlásená mimoriadna situácia.

V Komárne je zatopených viacero lokalít, zasahujú všetky záchranné zložky aj zložky komárňanských vodární a kanalizácií KOMVaK, informoval riaditeľ spoločnosti Patrik Ruman. "Všetky čerpacie stanice fungujú na sto percent, všetky čerpadlá sú pustené, odčerpávame vodu," povedal.

Zaplavené tepny mesta

Podľa slov Rumana pracovníci vodární a kanalizácií v priebehu dňa urobili servis na všetkých retenčných nádržiach, prečistili kanalizáciu pri budove Matice slovenskej aj pri hoteli Európa, čo sú hlavné tepny mesta. "Kanalizácia jednoducho nestíha, rovnaká je situácia v okolitých mestách," zhodnotil situáciu Ruman.

image

Nové Zámky zasiahla silná búrka, ulice sú zaplavené. Cesty blokujú aj vyvrátené stromy

V Nových Zámkoch zostali počas búrky niektoré lokality bez elektriny. Voda zatopila pivnice rodinných domov i panelákov. Pod vodou sú viaceré ulice v meste aj podchody pod mostami v okolí železničnej stanice.

Búrka neobišla ani termálne kúpalisko Štrand, ktoré zostane vzhľadom na aktuálny stav zatvorené minimálne vo štvrtok 27. júna.

Vzniknuté škody

"Pracujeme na tom, aby sme čo najskôr odstránili vzniknuté škody," potvrdila spoločnosť Novovital, ktorá kúpalisko spravuje. Zároveň vyzýva občanov, aby im nahlasovali škody vzniknuté v meste, čím urýchlia ich odstraňovanie.

Mimoriadna situácia bola vyhlásená aj v mestskej časti Vrábeľ v Dyčke. Na mieste zasahovali dobrovoľní hasiči. "Situáciu v meste Vráble a v častiach Dyčka a Horný Ohaj neustále monitorujeme v spolupráci s Mestskou políciou Vráble a príslušníkmi Dobrovoľného hasičského zboru Dyčka," potvrdila radnica.

Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu sa po intenzívnych lejakoch na Podunajsku úhrn zrážok za posledných šesť hodín pohybuje ojedinele aj na úrovni okolo 100 milimetrov v Hurbanove či Nitre.

"Takto vysoké krátkodobé úhrny zrážok zákonite spôsobujú v exponovaných miestach sprievodné povodňové javy menšieho či väčšieho rozsahu. Lokálna búrková činnosť bude počas noci pokračovať," upozornil SHMÚ.

01 - Modified: 2024-06-26 19:00:58 - Feat.: 1 - Title: Nové Zámky zasiahla silná búrka, ulice sú zaplavené. Cesty blokujú aj vyvrátené stromy 02 - Modified: 2024-06-26 18:12:22 - Feat.: 1 - Title: V Nitrianskom kraji pribudli výstrahy tretieho stupňa pred búrkami
01 - Modified: 2024-06-27 08:03:34 - Feat.: - Title: Nitra vyhlásila mimoriadnu situáciu. Škody po prietrži mračien sú veľmi veľké, hovorí primátor 02 - Modified: 2024-06-26 19:00:58 - Feat.: - Title: Nové Zámky zasiahla silná búrka, ulice sú zaplavené. Cesty blokujú aj vyvrátené stromy 03 - Modified: 2024-06-16 14:45:40 - Feat.: - Title: Prívalový dážď udrel znovu na časť Nitry, zasadne krízový štáb 04 - Modified: 2024-06-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Jún je zatiaľ bohatý na zrážky a povodne. Vymyká sa podľa odborníka normálu a platí Medardova kvapka? 05 - Modified: 2024-06-11 13:25:30 - Feat.: - Title: Krupobitie a búrka spôsobili na juhu Nitrianskeho kraja miliónové škody
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
28. jún 2024 16:49