Nehoda pri Nových Zámkoch. FOTO: FB/Polícia SR - Nitriansky kraj
StoryEditor

Tragédia pri Nových Zámkoch: Minister priniesol novú informáciu, nehodu zrejme spôsobilo zlyhanie človeka

27.06.2024, 18:04
28.06.2024, 12:14

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vysiela päť pozemných ambulancií a dva záchranárske vrtuľníky k dopravnej nehode na železničnom priecestí.

Počet obetí štvrtkovej zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch stúpol na sedem. Vyplýva to z aktualizovanej informácie, ktorú zverejnilo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby na sociálnej sieti.

Záchranári na sociálnej sieti uviedli, že ďalších päť osôb bolo zranených. Doprava na železničnej trati medzi Novými Zámkami a Dvormi nad Žitavou je po zrážke autobusu s vlakom čiastočne obnovená.

Polícia v Nových Zámkoch začala v prípade zrážky vlaku s autobusom trestné stíhanie pre zločin všeobecného ohrozenia v súbehu s prečinom usmrtenie a ublíženia na zdraví.

Podľa informácie hovorkyne ŽSR Vladimíry Bahýlovej je doprava obnovená na jednej z dvoch traťových koľají. Na druhovej traťovej koľaji naďalej pokračuje vyšetrovanie príčin nehody.

Podľa ministra dopravy Jozefa Ráža a šéfa zelezníc Alexandra Saka nehodu pravdepodobne spôsobilo individuálne zlyhanie ľudského faktora. Vlak podľa predbežných informácií išiel po koľaji, ktorá bola po predošlých výdatných dažďoch vylúčená z prevádzky.

"Predbežné výsledky vyšetrovania ukazujú, že neprišlo k žiadnemu systémovému ani technickému zlyhaniu, to znamená, že všetko fungovalo, ako malo. Išlo pravdepodobne o individuálne zlyhanie ľudského faktora, ktoré spôsobilo, že na koľaji, ktorá bola v tom čase vylúčená, teda prevádzka na nej nemala byť možná, sa objavil vlak, ktorý tam nemal čo robiť," priblížil Ráž.

Podľa ministra vnútra sú štyria ľudia momentálne v nemocnici.

Na mieste nehody stále pokračuje zaisťovanie všetkých dôkazov, prítomný je aj znalec z odboru cestnej dopravy a tím vyšetrovateľov. Kynológovia so psami prehľadávajú okolie nehody.

Video: Boli sme na mieste vážnej nehody pri Nových Zámkoch:

Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti informovala, že očakáva sprejazdnenie jednej traťovej koľaje približne o 04.00 h.

K zrážke vlaku a autobusu došlo vo štvrtok krátko po 17.00 h na chránenom železničnom priecestí na Dvorskej ceste pri Nových Zámkoch. Zranení boli prevezení do nemocníc v Bratislave, Nitre, Komárne a Leviciach.

Zranených je podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej viac než desať ľudí. Úprimnú sústrasť už vyjadrilo aj mesto Nové Zámky. "S hlbokým smútkom a ťažkým srdcom sa vám prihovárame, aby sme vyjadrili svoju najhlbšiu ľútosť nad tragickou nehodou, ktorá postihla našu komunitu. Stret autobusu a vlaku priniesol nezvratnú bolesť a stratu, ktorá sa dotkla všetkých nás," píše mesto Nové Zámky na Facebooku.

Nehoda spôsobila požiar

Išlo o rýchlik z Prahy do Budapešti EC 279. Podľa médií je na mieste viacero zranených. Na videách z nehody je vidno oheň, k nebu stúpa čierny dym a cestujúci prechádzajú okolo koľají. 

V čase nehody linkového autobusu Nové Zámky - Kolta sedelo v autobuse osem cestujúcich a vodič. V medzinárodnom vlaku EC z Prahy do Budapešti sa viezlo zhruba 200 ľudí. Nikto z cestujúcich vo vlaku neutrpel pri nehode zranenia. Po zrážke zostal autobus roztrhnutý na dve časti, rušeň začal horieť.

"Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby vysiela päť pozemných ambulancií a dva záchranárske vrtuľníky k dopravnej nehode na železničnom priecestí. Z miesta je hlásených viacero zranených," uviedli záchranári.

V úseku je aktuálne prerušená železničná doprava. Informuje o tom Železničná spoločnosť Slovensko na sociálnej sieti.

Podľa jednej z cestujúcich na mieste už dva dni nefungovala signalizácia.

Na miesto mieria vládni predstavitelia

Hovorkyňa ŽSR Vladimíra Bahýlová uviedla, že k nehode došlo krátko po 17:00 na chránenom železničnom priecestí so závorami a svetelnou signalizáciou. Po zrážke je autobus ťažko poškodený, rušeň vlaku horí. 

Na miesto nehody mieri aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a policajný viceprezident pre vnútorný poriadok a bezpečnosť Rastislav Polakovič.

Minister vyjadril sústrasť pozostalým a poďakoval sa všetkým zasahujúcim zložkám. "So zármutkom som prijal správu o tragickej zrážke vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým. Zraneným prajem čo najrýchlejšie zotavenie," napísal minister.

Obdobne reagovala aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). "Je mi veľmi ľúto vyhasnutých ľudských životov a v myšlienkach som s pozostalými po obetiach," uviedol minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD).

Šutaj Eštok je na mieste

Najtragickejšie nehody autobusov na Slovensku

7. novembra 2005 - Štyria ľudia zahynuli po zrážke linkového autobusu s kamiónom neďaleko Lučenca. Pri nehode zomrel vodič autobusu a traja cestujúci.

2. septembra 2007 - Pri havárii autobusu neďaleko Hriňovej na strednom Slovensku zomrelo celkom päť ľudí. Autobusu, ktorý prevážal členov folklórneho súboru Hriňovčan z vystúpenia na vrchu Poľana, zlyhali brzdy. Zrútil sa do rokliny.

3. októbra 2008 - Štyria Slováci zahynuli pri havárii autobusu českej spoločnosti Student Agency pri obci Kostolná v okrese Trenčín. Autobus zišiel z cesty a prevrátil sa na bok.

21. februára 2009 - Dvanásť obetí na životoch a dve desiatky zranených si vyžiadala zrážka osobného vlaku a autobusu pri obci Polomka neďaleko Brezna. Vodič autobusu nedal prednosť prichádzajúcemu vlaku.

6. júna 2014 - Štyri deti zomreli a viac ako 20 osôb utrpelo zranenie pri nehode autobusu, ktorá sa stala na diaľnici D1 pri Piešťanoch. Autobus tam zišiel zo zrázu do poľa a prevrátil sa.

14. októbra 2017 - Po zrážke mikrobusu s kamiónom pri obci Nitrica na západe Slovenska zomrelo osem ľudí, ďalšia osoba utrpela zranenie. Medzi mŕtvymi bolo sedem opatrovateliek, ktoré sa vracali z Rakúska.

13. novembra 2019 - Dvanásť ľudí neprežilo zrážku nákladného auta a autobusu pri Nitre na juhu Slovenska. V autobuse podľa médií boli stredoškoláci. Ďalších 17 osôb bolo zranených.

19. augusta 2020 – Pri čelnej zrážke dvoch mikrobusov blízko obce Liptovský Trnovec na severe Slovenska zahynulo päť ľudí, z toho štyri deti.

Obete zrážky vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch sa zatiaľ nepodarilo identifikovať. Potvrdil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Pri nehode prišlo podľa ministra o život päť ľudí z autobusu. Zranili sa aj ďalší najmenej štyria ľudia z autobusu a rušňovodič z vlaku, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave, Nitre, Komárne a Leviciach. Stav dvoch z nich je vážny, do nemocnice boli prevezení vrtuľníkom. Jedným z nich je vodič autobusu. Ďalších troch zranených so stredne ťažkými zraneniami previezli do nemocníc sanitky.

Ako prví dorazili na miesto nehody hasiči z Nových Zámkov, následne sa k nim pridali ďalší. Na mieste zasahovalo 30 hasičov. "V prvom rade sme poskytli prvú pomoc, až po vyskratovaní vysokého napätia sme mohli začať s hasiacimi prácami. Následne došlo k objaveniu piatich uhorených tiel," povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Vojtech Valkovič.

Na mieste nehody stále pokračuje zaisťovanie všetkých dôkazov, prítomný je aj znalec z odboru cestnej dopravy a tím vyšetrovateľov. Kynológovia so psami prehľadávajú okolie nehody. "Chceme si byť istí, že na mieste nie sú ďalší ľudia, ktorí mohli byť účastníkmi nehody," povedal minister.

Informácie o tom, že príčinou nehody mohla byť nefunkčná signalizácia po búrke, ktorá zasiahla región v stredu, minister nepotvrdil. "V tomto štádiu je predčasné hovoriť, či zlyhal ľudský faktor alebo technika. Urobíme všetko preto, aby sme túto tragickú nehodu vyšetrili," povedal Šutaj Eštok.

Úprimnú sústrasť vyjadril aj primátor Nových Zámkov Otokar Klein. "Slová nedokážu popísať bolesť a prázdnotu, ktorú teraz pociťujete. Prosím, vedzte, že v tejto ťažkej chvíli stojíme pri vás a delíme sa s vami o váš smútok. Zraneným prajem rýchle uzdravenie," napísal na sociálnej sieti.

Reakcia KBS

Predseda Konferencie biskupov Slovenska, košický arcibiskup a metropolita Bernard Bober s veľkým zármutkom prijal správu o tragickej nehode vlaku s autobusom pri Nových Zámkoch. Svoju účasť a blízkosť v modlitbe všetkým, ktorých tragédia zasiahla, vyjadril aj nitriansky biskup Viliam Judák.

"S veľkou ľútosťou a pohnutím vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým obetí tragickej dopravnej nehody. Modlím sa za spásu duší tých, ktorí pri nešťastí prišli o život, a vyprosujem skoré uzdravenie zraneným," uviedol Bober. Za obete nehody odslúži svätú omšu.

Nitriansky biskup praje zraneným účastníkom havárie skoré uzdravenie. "Na všetkých myslí v modlitbách a bude pamätať aj pri svätej omši, ktorú v piatok odslúži na tento úmysel," doplnili z Nitrianskeho biskupstva.

01 - Modified: 2024-06-28 08:26:05 - Feat.: 0 - Title: Mimoriadna situácia v Nových Zámkoch: Nemocnicu zatvorili, operácie zrušili 02 - Modified: 2024-06-27 08:08:09 - Feat.: 1 - Title: Nemocnica v Nových Zámkoch je zatvorená, po prívalových dažďoch je zatopená 03 - Modified: 2024-06-26 19:00:58 - Feat.: 1 - Title: Nové Zámky zasiahla silná búrka, ulice sú zaplavené. Cesty blokujú aj vyvrátené stromy
01 - Modified: 2024-06-30 10:00:00 - Feat.: - Title: Joe Biden sa naveky strápnil, koalícii sa v parlamente darilo a krajina zažila prírodnú aj vlakovú katastrofu 02 - Modified: 2024-06-28 10:36:26 - Feat.: - Title: Závory sa zdvihli, bolo to hrozné, hovorí svedkyňa nehody v Nových Zámkoch. Vlak išiel po zatvorenej koľaji 03 - Modified: 2024-06-28 07:11:53 - Feat.: - Title: Neštastie pri Nových Zámkoch musí byť rýchlo vyšetrené, tvrdí Kaliňák a hovorí o nových opatreniach 04 - Modified: 2024-06-27 16:27:59 - Feat.: - Title: Diaľnica D1 pri Považskej Bystrici je už po hromadnej dopravnej nehode prejazdná 05 - Modified: 2024-06-27 08:08:09 - Feat.: - Title: Nemocnica v Nových Zámkoch je zatvorená, po prívalových dažďoch je zatopená
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. jún 2024 21:47