Podpredseda parlamentu Andrej Danko. FOTO: TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Danko odmieta ovládnutie fungovania Audiovizuálneho fondu stranou SNS. Chceme len podporiť priemysel, vraví

28.06.2024, 17:16
Autor:
TASRTASR

Za kritikou zákona od opozičného Progresívneho Slovenska vidí Danko možné personálno-majetkové prepojenia s ľuďmi, ktorí poberajú financie z fondu.

SNS odmieta, že by mala záujem politicky ovládnuť fungovanie Audiovizuálneho fondu (AVF). Zdôraznil to na piatkovej tlačovej konferencii predseda SNS Andrej Danko. Zámerom podľa neho je, aby ľudia, ktorí rozhodujú o poskytnutí financií z fondu, neboli prepojení na prijímateľov podpory. Danko sa poďakoval koaličným partnerom za podporu zmien v novele zákona o AVF.

Podpora filmárskeho priemyslu

"Máme záujem, aby do filmov išli nové a ďalšie financie a aby v komisiách neboli ľudia, ktorí sú blízki a prepojení tým, ktorí dostávajú financie na filmy," povedal Danko s tým, že nechcú diktovať, aké filmy sa majú točiť.

Za kritikou zákona od opozičného PS vidí Danko možné personálno-majetkové prepojenia s ľuďmi, ktorí poberajú financie z fondu. Nevie o nikom v SNS, kto by mal mať prepojenie na ľudí pracujúcich v oblasti filmu. Dankova strana chce, aby bolo prerozdeľovanie peňazí adresné a aby sa podporoval filmársky priemysel.

Predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko zdôraznil, že fond sa nejde rušiť a naďalej sa budú podporovať filmy. "Jediné, čo sa stalo, je to, že mame blokačnú menšinu, ktorá môže zastaviť niektoré zvrhlé projekty," povedal. Dodal, že rezort kultúry nebude mať väčšinu vo fonde, takže nemôže nikoho pretlačiť, iba zastaviť "krajné excesy". Štát má mať podľa neho "poslednú poistku", ak hrozia absurdity.

Danko tiež avizuje, že v lete sa budú pripravovať zákony pre oblasť cestovného ruchu a športu, ako napríklad návrh, aby čašníci neplatili z tzv. tringeltov dane z príjmu. Ďalej pripravuje SNS návrh, aby šlo do fondu na podporu športu minimálne 60 miliónov eur.

image

Zmena fungovania Audiovizuálneho fondu je ďalším krokom do minulosti, kritizuje SaS

Kritika progresívcov

Koalícia hrubou silou schválila ovládnutie Audiovizuálneho fondu. Vyhlásila to poslankyňa Národnej rady za opozičné PS Zora Jaurová potom, ako parlament prijal novelu zákona o AVF. Kritizovala spôsob prijatia legislatívnej úpravy, predkladania pozmeňujúcich návrhov na poslednú chvíľu aj spôsob ukončenia diskusie v pléne.

Koalícia podľa Jaurovej pošliapala po Ústave SR aj rokovacom poriadku parlamentu a kultúre. "Takáto hanba je symbolickým ukončením prvej parlamentnej sezóny tohto volebného obdobia," poznamenala. Tvrdí, že SNS sa bezprecedentným vydieraním podaril ďalší krok na ich ceste k ničeniu slovenskej kultúry aj demokracie. Pýta sa, ako dlho ešte môže fungovať "fraška, tváriaca sa ako vládna koalícia".

Parlament v piatok odsúhlasil zmeny v AVF. O poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nebude po novom rozhodovať riaditeľ fondu, ale rada. Počet členov rady sa zvýši na 13, pričom piati členovia budú menovaní priamo ministrom kultúry bez návrhu.

01 - Modified: 2024-06-28 13:06:07 - Feat.: 1 - Title: Poslanci opäť diskutujú o návrhu zmien v Audiovizuálnom fonde 02 - Modified: 2024-06-24 19:50:25 - Feat.: 1 - Title: Končiaci riaditeľ RTVS Machaj: Zamestnanci sú nepokojní. Čakajú ich mesiace v provizóriu, divák to pocíti 03 - Modified: 2024-06-18 10:05:55 - Feat.: 0 - Title: Budúca RTVS si brúsi zuby na deti a dôchodcov. Ak prejde táto zmena, reklamy ich budú drviť celý deň
01 - Modified: 2024-07-01 07:12:53 - Feat.: - Title: Danko chce postaviť slovenskú O2 arénu za desiatky miliónov eur. Má aj ďalšie smelé plány 02 - Modified: 2024-06-30 13:25:55 - Feat.: - Title: Nie sme v konflikte s Hlasom pre minimálnu mzdu, tvrdí Danko. Konsolidovať verejné financie chce novými daňami 03 - Modified: 2024-06-29 12:19:16 - Feat.: - Title: Danko sa chce s Tomášom dohodnúť, chce zvyšovať dôchodky. Hlas má politický dlh, tvrdí 04 - Modified: 2024-06-28 13:06:07 - Feat.: - Title: Poslanci opäť diskutujú o návrhu zmien v Audiovizuálnom fonde 05 - Modified: 2024-06-28 07:57:46 - Feat.: - Title: Poslanci odmietli tri návrhy, ktoré mali pomôcť študentom. Koalícia sa im otočila chrbtom, tvrdí PS
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. júl 2024 09:12