Prezident Policajného zboru Ľubomír Solák. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Policajný zbor zdôrazňuje, že odsudzuje akúkoľvek formu násilia a šikany

09.07.2024, 09:47
Autor:
TASRTASR

Šéf rezortu Matúš Šutaj Eštok bude hovoriť s funkcionármi Policajného zboru. Ak sa podľa ministerstva potvrdí porušenie zákona, policajti budú trestne stíhaní a pôjdu okamžite do civilu.

Policajný zbor odsudzuje akúkoľvek formu násilia a šikany. Uviedol odbor komunikácie a prevencie Prezídia Polícajného zboru v reakcii na prípad policajného násilia v Košiciach.

"V súvislosti s medializovaným incidentom v Košiciach Policajný zbor zdôrazňuje, že odsudzuje akúkoľvek formu násilia a šikany," konštatuje Prezídium PZ.

Pripomína zároveň, že sa už dlhé roky venuje prevencii šikany nielen v on-line prostredí, ale aj v reálnom svete, na školách, medzi seniormi, na verejných podujatiach a aj v rámci Policajného zboru.

Prípadom sa zaoberá Úrad inšpekčnej služby, ktorý vedie trestné stíhanie vo veci pre trestné činy zneužívania právomocí verejného činiteľa, ublíženia na zdraví a sexuálneho násilia.

Ministerstvo vnútra v pondelok uviedlo, že vyšetrovanie inšpekcie pokračuje a nie je priestor na predčasné politické závery opozície.

Šéf rezortu Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) bude hovoriť s funkcionármi Policajného zboru. Ak sa podľa ministerstva potvrdí porušenie zákona, policajti budú trestne stíhaní a pôjdu okamžite do civilu. V prípade, ak padnú obvinenia, budú postavení mimo služby.

Policajti mali 11. júna na Námestí Maratónu mieru v Košiciach obmedziť na slobode jedného muža. K nezákonnej brutalite zo strany viacerých policajtov malo dôjsť pri jeho vypočúvaní na obvodnom oddelení Košice-Staré Mesto na Pribinovej ulici. Muž mal utrpieť viaceré zranenia.

Opozičná strana SaS informovala, že bude iniciovať na parlamentnom ľudskoprávnom výbore poslanecký prieskum. Opozičné hnutie Progresívne Slovensko bude o prípade komunikovať s vedením PZ a bude sa pýtať aj na pripravované systémové a preventívne opatrenia.

01 - Modified: 2024-09-19 10:47:47 - Feat.: - Title: Multimiliónový spor o zákaze zisku je na konci. Slovensko uspelo voči žalobe vlastníka Unionu 02 - Modified: 2024-07-03 12:11:25 - Feat.: - Title: Rezort vnútra priznáva nedostatky v systéme ukladania pokút za neuzatvorenie povinného poistenia 03 - Modified: 2024-06-27 15:15:26 - Feat.: - Title: „Nasľuboval im hory-doly.“ Šutaj Eštok mal vysvetliť napätie v polícii, no do parlamentu nedorazil 04 - Modified: 2024-05-28 09:49:55 - Feat.: - Title: SaS navrhuje vyšetrovaciu komisiu k atentátu, ministerstvo vnútra to nevylúčilo 05 - Modified: 2024-04-06 08:37:01 - Feat.: - Title: Druhé kolo volieb sa predraží o státisíce eur. Je za tým desať rokov starý predpis uplatnený u Šutaja Eštoka
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. september 2024 15:18