Padnutý najväčší stan kvôli búrke na festivale Pohoda. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Festival Pohoda museli ukončiť. Po silnej búrke tam padol veľký stan, ošetrili ľahko zranených

12.07.2024, 20:52
13.07.2024, 12:58
  • Festival Pohoda zasiahlo v piatok večer nepriaznivé počasie.
  • Silný vietor strhol veľký stan Slovenskej sporiteľne.
  • Nešťastie si vyžiadalo viaceré ľahké poranenia.
  • Organizátori sa rozhodli, že z bezpečnostných dôvodov festival predčasne ukončia.

Festivalom Pohoda sa v piatok večer prehnala silná búrka, ktorá spôsobila viaceré škody. Na festivale padol veľký stan a na mieste zasahovali záchranné zložky. 

Búrka a vietor najhoršie zasiahla stan Slovenskej sporiteľne, pod ktorým sa nachádzalo pódium. "Bol som tam a stihol sa rozbehnúť von. Keď spadla strana a roh, tak to vyzeralo, že spadne celý stan," opísal situáciu na mieste jeden zo svedkov.

Zranených previezli do nemocnice

Záchranári ošetrili po piatkovej intenzívnej búrke a páde stanu na festivale Pohoda v Trenčíne 15 prevažne ľahšie zranených osôb vo veku 19 až 49 rokov, z toho boli dvaja cudzinci.

Dve ženy vo veku 20 a 24 rokov utrpeli vážnejšie zranenia. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby o tom informovalo na sociálnej sieti.

Záchranári priblížili, že 14 zranených transportovali do nemocníc v Trenčíne a Považskej Bystrici. Išlo prevažne o úrazy hlavy, pomliaždeniny horných a dolných končatín. Dve vážnejšie zranené ženy mali zlomeniny driekovej chrbtice a panvy.

Po páde stanu na festivale Pohoda v Trenčíne zasahovali na mieste aj profesionálni hasiči z Trenčína a Nového Mesta nad Váhom. Ako informovalo na sociálnej sieti Prezídium Hasičského a záchranného zboru, účastníkom festivalu pri búrke a veternej smršti pomáhali tri desiatky hasičov.

"Pri zásahu pomáhalo 13 príslušníkov HaZZ s piatimi kusmi hasičskej techniky a 17 členov dobrovoľných hasičských zborov z obcí Soblahov a Opatovce so štyrmi kusmi hasičskej techniky. Okrem prehľadávania spadnutých konštrukcií pomáhali hasiči aj pri ošetrovaní osôb v sanitnom automobile, pričom tri zranené osoby boli odvezené do nemocnice," priblížili hasiči.

Predčasný koniec Pohody

Ešte predtým v dôsledku intenzívnych búrok prerušili organizátori festival. Tesne po polnoci sa rozhodli festival ukončiť.

"Po dôslednom zvážení časových možností kontroly bezpečnosti festivalových stavieb sme sa rozhodli, že Pohodu 2024 musíme ukončiť. Na základe dostupných informácií by kontrola všetkých stavieb nemohla prebehnúť skôr ako do 24 hodín, čo znemožňuje pokračovať v programe festivalu," napísali na sociálnej sieti.

VIDEO: Na festivale Pohoda počas búrky spadol veľký stan, zasahujú záchranári

Bezpečnosť hostí je podľa nich hlavnou prioritou. "Predpokladáme, že v priebehu krátkeho času budeme schopní poskytnúť informácie o extrémnom počasí, ktoré zasiahlo náš festival a následkoch, ktoré toto zanechalo na festivalových stavbách."

Stanové mestečko bolo treba opustiť do soboty 12:00. Festivalové parkovisko a karavan parking je otvorené do 16:00.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok víta rozhodnutie predčasne ukončiť festival Pohoda v Trenčíne. Je podľa neho dôležité zistiť, či tento krok nemal prísť skôr. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Som rád, že sa na včerajšom festivale Pohoda nikomu nič vážne nestalo, a to najmä vďaka rýchlemu zásahu záchranných zložiek. Vítam rozhodnutie festival zrušiť, no je dôležité zistiť, či tento krok nemal prísť skôr, aby nedošlo k ohrozeniu ľudí," napísal minister vnútra.

Polícia spúšťa vyšetrovanie

Polícia už oznámila, že v súvislosti s pádom stanu začne trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecné ohrozenie.

"Na mieste je už aj vyšetrovateľ. Bude vykonaná obhliadka miesta činu a ďalšie prvotné neodkladné a neopakovateľné procesné úkony," uviedla polícia na facebooku

Tesne po nešťastí začali policajti hľadať zranených aj pomocou služobného psa. Použili aj dron s termokamerou, aby čo najrýchlejšie našli zranených.

Pre pád stanu na festivale Pohoda v Trenčíne začala polícia trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Trenčianska krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Ako ďalej doplnila, počas večera a noci pomáhali policajti s hľadaním zranených osôb a vykonávali všetky potrebné úkony za účelom zabezpečenia miesta činu. Hliadky dopravnej a poriadkovej polície organizovali dopravu na cestách, vzhľadom k tomu, že väčšina účastníkov sa rozhodla festival opustiť už počas jeho prerušenia.

"Aktuálne sa vykonáva rozsiahla obhliadka miesta činu aj za prítomnosti príslušníkov z Úradu kriminalistickej techniky Prezídia Policajného zboru. Policajný vyšetrovateľ pribral do konania Ústav súdneho inžinierstva zo Žiliny," dodala polícia.

Vývoj búrkového systému

Počasie v piatok večer ovplyvnil rozsiahly búrkový systém, ktorý sa sformoval na západe od našich hraníc. 

Pred ôsmou hodinou večer zasiahli silné búrky juhozápad Slovenska, postupne sa presúvali na severovýchod.

SHMÚ vydal výstrahy druhého stupňa pred búrkami pre celú západnú časť krajiny. Pre stredné Slovensko platia výstrahy prvého stupňa.

01 - Modified: 2024-08-26 08:15:42 - Feat.: - Title: V južných okresoch Slovenska očakávajú meteorológovia vysoké teploty 02 - Modified: 2024-08-21 13:28:11 - Feat.: - Title: Búrky na Slovensku: SHMÚ zvýšil výstrahy pre viaceré okresy na druhý stupeň 03 - Modified: 2024-08-20 17:57:59 - Feat.: - Title: Dopravu v Trnavskom kraji komplikujú spadnuté stromy, niektoré oblasti sú bez elektriny 04 - Modified: 2024-08-20 17:03:24 - Feat.: - Title: V stredu treba počítať na väčšine územia Slovenska s búrkami, upozorňujú meteorológovia 05 - Modified: 2024-08-19 09:13:04 - Feat.: - Title: Českom sa prehnali silné búrky, hasiči zasahovali takmer v 900 prípadoch
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. september 2024 02:39