Dúhový Pride v Bratislave. FOTO: HN/Martin Martiš
StoryEditor

NAKA odhalila skupinu, ktorá plánovala teroristický útok na Dúhovom Pride

18.07.2024, 16:18
Autor:
TASRTASR

Pre plánovanie teroristického útoku na Dúhovom Pride došlo k policajnej spolupráci viacerých európskych krajín a USA v rámci Europolu.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) odhalila v rámci boja proti terorizmu a extrémizmu nebezpečnú, rozrastajúcu sa skupinu. V rámci nej zaznamenala aj komunikáciu vo veci plánovania teroristického útoku na účastníkov festivalu Dúhový Pride. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Kanály a chatovacie skupiny

Skupina vytvorila podľa polície na rôznych internetových platformách kanály a chatovacie skupiny, kde komunikovali ľudia z celej Európy, USA a Ruska.

"Tieto kanály slúžili na šírenie neonacistickej symboliky, nenávistných prejavov a podnecovanie k násiliu alebo teroristickým útokom. Cieľom útokov mali byť najmä príslušníci rôznych menšín, ako sú moslimovia, židia, migranti alebo osoby z LGBTI+ komunity," uviedol Hájek.

Pre plánovanie teroristického útoku na Dúhovom Pride došlo k policajnej spolupráci viacerých európskych krajín a USA v rámci Europolu.

Bezpečnostné opatrenia

Na základe tejto koordinovanej činnosti vykonali v poslednom týždni niekoľko zásahov v rôznych európskych krajinách vrátane Slovenska. "Zadržali sme podozrivé osoby a vykonali domové prehliadky. Naše kroky smerovali k rozloženiu celej skupiny," skonštatovala polícia.

Deklaruje, že počas celého priebehu 14. ročníka Dúhového Prideu v sobotu v Bratislave zvýši svoju činnosť. Akékoľvek pokusy o napadnutie účastníkov bude podľa vlastných slov monitorovať a prísne postihovať.

Policajný zbor zároveň vyzýva všetkých občanov na spoluprácu a dodržiavanie pokynov počas konania festivalu. "Bezpečnosť všetkých účastníkov je našou najvyššou prioritou," dodal Hájek.

01 - Modified: 2024-09-01 06:27:19 - Feat.: - Title: Národná kriminálna agentúra zanikla, nahradia ju tri nové útvary 02 - Modified: 2024-08-30 12:49:08 - Feat.: - Title: Inšpirovali sa v Česku. Solák predstavil veľké zmeny v polícii, NAKA nahradia tri nové útvary 03 - Modified: 2024-08-16 10:42:54 - Feat.: - Title: NAKA zanikne od septembra. Solák tvrdí, že počet policajtov zostane rovnaký 04 - Modified: 2024-08-06 15:03:15 - Feat.: - Title: Veľké zmeny v polícii: NAKA má tento mesiac skončiť, nahradí ju ÚBOK 05 - Modified: 2024-08-01 14:42:48 - Feat.: - Title: Česká polícia v reakcii na zistenia NAKA sprísni opatrenia pred dúhovým pochodom v Prahe
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
08. september 2024 01:58