StoryEditor

Šimkovičová vymenovala nových členov Rady STVR, figuruje medzi nimi aj Machala. Je to škandál, tvrdí SaS

02.08.2024, 09:31
02.08.2024, 14:45
  • Mená nových členov Rady Slovenskej televízie a rozhlasu sú známe.
  • Jedným z nich je Lukáš Machala, generálny tajomník Služobného úradu rezortu kultúry, ktorý sa zviditeľnil konšpiračnými teóriami.
  • V Rade bude aj Jozef Krošlák, bývalý hovorca Vladimíra Mečiara a poslanecký asistent Gustáva Krajčiho.
  • ​Tímlíder strany pre kultúru René Parák je presvedčený, že politickí nominanti Machala a Krošlák do Rady STVR nepatria. 

Novými členmi Rady Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR) sa stali Peter Benčurík, Jozef Krošlák, Lukáš Machala a Jarmila Mikušová. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) ich vymenovala vo štvrtok 1. augusta na základe výberového konania.

"Päťčlenná hodnotiaca komisia zasadala 24. júla a vypočula 19 kandidátov, ktorí splnili formálne požiadavky a zúčastnili sa na osobnom pohovore," dodalo ministerstvo kultúry.

image

Machaj chcel spolitizovať rokovanie Rady RTVS, tvrdí jej šéf Gallo. Trom poslankyniam neumožnil vystúpiť

Rozhodnú poslanci

Ministerka vybrala za rezort kultúry troch kandidátov na základe odporúčania komisie, štvrtého člena vymenovala na návrh ministra financií.

Zvyšných piatich členov Rady STVR zvolia poslanci Národnej rady SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

"Nominácie možno predkladať do 9. augusta, očakávam, že okolo 6. septembra sa uskutoční zasadnutie výboru. Z tých, ktorí splnia všetky náležitosti kandidatúry budú poslanci voliť na septembrovej schôdzi," potvrdil predseda parlamentného mediálneho výboru Roman Michelko (SNS).

Kritika z opozície

Výber ministerky kritizuje opozičná strana SaS, ktorá ho považuje za škandál. Vymenovanie politikov alebo ľudí s kontroverznou minulosťou do orgánov novej verejnoprávnej televízie bez verejného vypočutia je podľa strany neakceptovateľné. SaS preto vyzýva vládu a najmä ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú, aby svoje nominácie do Rady STVR prehodnotili.

​Tímlíder strany pre kultúru René Parák je presvedčený, že politickí nominanti Machala a Krošlák do Rady STVR nepatria. 

„Lukáš Machala je dnes po ministerke najvyšším predstaviteľom ministerstva, na sociálnych sieťach je dlhodobo politicky aktívny a zároveň je bývalým členom politickej strany. Pán Jozef Krošlák bol zas v minulosti hovorcom Vladimíra Mečiara. Na takúto funkciu sú absolútne nevhodní,“ hovorí Parák.

Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu.

Rada bude mať po novom kompetenciu voliť generálneho riaditeľa, rovnako ho v prípade naplnenia zákonných ustanovení bude môcť odvolať.

Má v obľube konšpirácie

Nový člen Rady Lukáš Machala v poslednom čase upútal pozornosť verejnosti napríklad spochybňovaním vedeckého konsenzu o tvare Zeme.

Machala sa neskôr v kontexte vyjadrení o plochosti Zeme na sociálnej sieti bránil, že len obhajoval slobodu slova a vyjadrovania názoru. „Slobodná a konštruktívna diskusia je základom demokratického a najmä zdravo fungujúceho Slovenska. Tak ako je Zem podľa vedcov geoid, tak sa človek rodí s právom na slobodný názor a žiadne progresivistické ideologické úderky nemajú právo ho nikdy a ničím obmedzovať,“ napísal na Facebooku.

Podľa neho by teda verejnoprávna televízia mala dávať priestor každému názoru a diskusii o ňom, pokiaľ ho majú aj občania. To, čo pobúrilo verejnosť, je, že Machala si za príklad vzal overený nespochybniteľný vedecký fakt, o ktorom nie je zmysel diskutovať.

Nie je to pritom po prvý raz, čo je Machala spájaný s konšpiračnou scénou. V roku 2017 musel na pokyn predsedu SNS Andreja Danka opustiť pozíciu vedúceho služobného úradu na ministerstve školstva po tom, ako novinári upozornili na jeho vieru v konšpiráciu o celosvetovom sprisahaní iluminátov či na vyvolávanie antimoslimských nálad. „Verím, že sa poučil. Povedal som mu, že ak chce pracovať pri mne, nemôžu sa už takéto veci diať,“ reagoval vtedy Danko.

Machala sa medzitým objavoval na alternatívnom kanále Infovojny, na sociálnych sieťach pokračoval v šírení dezinformácií o pandémii, ktorú považoval za plán, ako zredukovať populáciu a zaviesť nový svetový poriadok. Ide o populárnu konšpiračnú teóriu zvanú aj „Veľký reset“.

Nevyhol sa ani konšpiráciám o Georgovi Sorosovi a dúhových majdanoch či chemtrails. Posledná menovaná konšpirácia hovorí o údajnom manipulovaní s počasím.

01 - Modified: 2024-09-13 13:56:27 - Feat.: - Title: Kandidáti do Rady STVR: Prihlásilo sa ich 44, poslanci rozhodnú na septembrovej schôdzi 02 - Modified: 2024-09-11 08:24:22 - Feat.: - Title: Sledovanosť víkendu ovládli relácie o počasí. V sobotu vystrelil návrat Možné je všetko 03 - Modified: 2024-09-06 08:47:51 - Feat.: - Title: STVR musí po prvom vysielaní dočasne nahradiť moderátora O 5 minút 12 04 - Modified: 2024-09-05 13:14:19 - Feat.: - Title: Kultúrna obec vstupuje do štrajkovej pohotovosti, ukazuje na Šimkovičovú. Rezort kultúry sa bráni 05 - Modified: 2024-09-06 11:30:12 - Feat.: - Title: Hrady a zámky márne čakajú na peniaze od Šimkovičovej. Ich obnova je zastavená už dlhé mesiace
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. september 2024 16:51