Predseda vlády Robert Fico. FOTO: FB/Robert Fico
StoryEditor

Fico sa zastal rozhodnutia prepustiť Kováčika. Kolíková je právnická príšera, hovorí premiér

07.08.2024, 16:16
Autor:
TASRTASR

Robert Fico zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie.

Rozhodnutia ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) podať dovolanie a prepustiť bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z väzenia sú spravodlivé a zákonné. Vyhlásil to na sociálnej sieti premiér Robert Fico (Smer-SD).

Predstavitelia Smeru podľa Fica konzistentne označujú Kováčikov prípad za učebnicový príklad "zmanipulovaného monsterprocesu".

image

Kováčik je na slobode, pomohol mu minister Susko

Ficov odkaz

Jeho cieľom bolo podľa premiéra odstaviť Kováčika a "vydláždiť cestu politickému nominantovi Igora Matoviča Danielovi Lipšicovi".

Premiér zdôraznil, že minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie.

"Vládna koalícia nebude pri náprave krívd z rokov 2020 až 2023 postupovať vykopávaním dverí, falšovaním dôkazov, preparáciou udavačov a nezákonnými obvineniami a väzbou, čo bolo typické pre vlády z týchto rokov," skonštatoval predseda vlády. Sľubuje, že vládna koalícia bude dôrazná, ale v súlade so zákonom a spravodlivosťou.

Fico kritizoval Kolíkovú

Fico zároveň kritizoval exministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú. "Odporúčam jej, aby sa vrátila na školu. Označiť rozhodnutie ministra Suska za nepatričné zasahovanie do súdnej moci môže len taká právnická príšera ako je ona. O čom to tára pani Kolíková? Ako môže byť výkon zákonnej právomoci zasahovaním do súdnej moci? Odporúčam pani Kolíkovej, aby sa radšej zamyslela nad tým, ako vráti štátu takmer 100-tisíc eur, ktoré vláda vyplatila rodine zosnulého advokáta Krivočenka, za smrť ktorého vo väzbe nesie pani Kolíková plnú politickú zodpovednosť," ostro reagoval Fico.

Minister spravodlivosti podal dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Zároveň rozhodol o prerušení výkonu trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu o dovolaní. Kováčika v stredu popoludní prepustili z väzenia na slobodu.

Najvyšší súd v máji 2022 právoplatne odsúdil Kováčika na osem rokov väzenia za prijatie úplatku a vyzradenie informácií zo spisov. Uložil mu aj peňažný trest vo výške 100-tisíc eur.

01 - Modified: 2024-09-01 12:47:25 - Feat.: - Title: Najvyšší ústavní činitelia vylúčili vystúpenie z EÚ a NATO, chcú sa však obzerať na všetky svetové strany 02 - Modified: 2024-09-01 10:51:54 - Feat.: - Title: Ukotvenie v EÚ a NATO, ale aj suverenita. Pellegrini, Fico a Žiga podpísali memorandum o zahraničnej politike 03 - Modified: 2024-08-29 16:45:08 - Feat.: - Title: Prísne opatrenia vytvorili na oslavách SNP dlhočižné rady. Danko aj významní politici zo zahraničia chýbali 04 - Modified: 2024-08-29 11:35:51 - Feat.: - Title: Ukážme svetu, že máme mier v srdci. Fico v Bystrici označil ukončenie vojny za hlavné posolstvo SNP 05 - Modified: 2024-08-28 15:15:08 - Feat.: - Title: Premiér sa stretol s potomkami priamych účastníkov SNP z Ruska a Bieloruska. Tí z Ukrajiny neprišli
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
01. september 2024 21:48